«Ομοβροντία» ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του νέου προέδρου του Ιράν

Η Ουάσιγκτον εξέφρασε τη λύπη της που οι Ιρανοί δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε μια «ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία» μετά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες επικράτησε ο υπερ-συντηρητικός Εμπραχίμ Ραΐσι.

Σε μια αρχική αντίδραση των ΗΠΑ μετά τις εκλογές της Παρασκευής στην Ισλαμική Δημοκρατία, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες Σάββατο ότι «οι Ιρανοί στερήθηκαν

του δικαιώματός τους να επιλέξουν τους ηγέτες τους μέσω μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η εκλογή του Εμπραχίμ Ραΐσι στην προεδρία του Ιράν «θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία» στον κόσμο, δήλωσε εξάλλου εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας τον υπερσυντηρητικό νεοεκλεγέντα πρόεδρο ότι είναι προσηλωμένος στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο κ. Ραΐσι έχει δεσμευθεί υπέρ του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος που προχωρά γρήγορα, η εκλογή του αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις επικίνδυνες προθέσεις του Ιράν και θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας», έγραψε στο Twitter ο Λιορ Χαϊάτ προσθέτοντας ότι το Ιράν εξέλεξε τον πλέον εξτρεμιστή πρόεδρο από την Ισλαμική Επανάστασης του 1979.

Ο 60χρονος Εμπραχίμ Ραΐσι, επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής επιβλήθηκε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών εν μέσω γενικής δυσαρέσκειας για την οικονομική και κοινωνική κρίση του Ιράν.

Κληρονομεί μία χώρα βυθισμένη στην οικονομική κρίση συνεπεία των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον κατά του Ιράν μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει το 2018 τις ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, η οποία υπεγράφη το 2015 στην Βιέννη.

Αν και ανήκει σε ένα πολιτικό ρεύμα που χαρακτηρίζεται από αντιαμερικανισμό και την απόρριψη της Δύσης, ο Εμπραχίμ Ραΐσι υπενθύμισε κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι προτεραιότητά του είναι η άρση των κυρώσεων για να βγει η χώρα από το τέλμα.

Κατά συνέπεια, η εκλογή του δεν αναμένεται να έχει συνέπειες στις συνομιλίες για την διεθνή πυρηνική συμφωνία που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η λύση θα είναι ο συνδυασμός της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων κατά τη Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ιράν στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας.

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα. Η Τεχεράνη αρνείται από την πλευρά της ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και διαβεβαιώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς.

«Οφείλουμε να προετοιμασθούμε γρήγορα για μία επιστροφή στην πυρηνική ιρανική συμφωνία», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, διευκρινίζοντας ότι «το Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει την πυρηνική βόμβα».

Διαβάστε επίσης: Με ποσοστό 61,95% εξελέγη ο Ραϊσί- Συγχαρητήρια από Ερντογάν και Πούτιν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP     

Keywords
Τυχαία Θέματα