Ονουφρίου: Στο εγγύς μέλλον θετικά αποτελέσματα στην ΑΟΖ

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της σε σχέση με την πρόληψη και καλύτερη ανταπόκριση σε πιθανά ατυχήματα από τις υπεράκτιες δραστηριότητες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, ανέφερε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ και Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου, σε δηλώσεις της για το 2ο Συνέδριο «Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος σε Σχέση με τις Υπεράκτιες Εργασίες Εξόρυξης

Υδρογονανθράκων σε Μεγάλα Βάθη».

Το συνέδριο έφερε στην Κύπρο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκπροσώπους από τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, τις δημόσιες υπηρεσίες των γειτονικών χωρών, την ΕΕ και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο που συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για πρόληψη και καλύτερη ανταπόκριση σε πιθανά ατυχήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν μέσα από αυτές τις εργασίες.

«Αυτό το συνέδριο αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στο να συντονίσει τέτοιου είδους δραστηριότητες μεταξύ των χωρών της περιοχής μας», ανέφερε η κ. Ονουφρίου μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Αναφορικά με τις νέες γεωτρήσεις που προγραμματίζονται σύντομα στο τεράστιο κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, η κ. Ονουφρίου σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των χωρών, διότι σε περίπτωση ατυχημάτων δεν θα σταματήσει η επίδραση στα γεωγραφικά σύνορα των χωρών.

«Ο ρόλος αυτής της συνεργασίας που προωθούμε μέσα από αυτό το δίκτυο συνεργασίας και το σημερινό συνέδριο είναι να φέρει τις χώρες μαζί μέσα από ένα σημαντικό τεχνικό, επιστημονικό θέμα το οποίο απαιτεί συνεργασία είτε σε προληπτικό επίπεδο είτε στη διαχείριση τυχόν ατυχημάτων», είπε.

Στην παρουσίασή της στο συνέδριο η κ. Ονουφρίου τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν οι καλύτερες πρακτικές και διαδικασίες για τη μέγιστη διασφάλιση ποιότητας στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, μέσα από συνεργασία των χωρών της περιοχής, ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και την εφαρμογή των καλύτερων πρακτικών.

Αυτό, ανέφερε, παρέχει στην Κύπρο μια σημαντική ευκαιρία να καθιερωθεί ως ενεργειακό κέντρο, αφού έχει στρατηγική γεωγραφική θέση σε μια περιοχή που παράγει ενέργεια, αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, είναι μέλος της ΕΕ και βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Μαζί με άλλες χώρες παραγωγούς ενέργειας στην περιοχή η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της ΕΕ.

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να παρέχουν κίνητρα για την ΕΕ και τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο και στην περιοχή. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να καθιερωθεί ως περιφερειακό κέντρο τόσο όσον αφορά την παραγωγή, την επεξεργασία και εξαγωγή και την προώθηση και διευκόλυνση συνεργασιών με γειτονικές χώρες σε διάφορα επίπεδα όπως αυτό της ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μπορεί επίσης να γίνει κέντρο, εκπαίδευσης, κατάρτισης, έρευνας και ανάπτυξης της τεχνολογίας στον τομέα.

Πρόσθεσε επίσης ότι σε μια δύσκολη εποχή για την βιομηχανία η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει συνέργειες ώστε να γίνουν τα πράγματα πιο αποτελεσματικά και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας αλλά και να δημιουργηθεί ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη εμπιστοσύνη από μεγάλες διεθνείς εταιρείες να έρθουν και να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Εκ μέρους της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας η αναπληρωτής Υπατη Αρμοστής Lynda Burns, ανέφερε ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην περιοχή της Α. Μεσογείου και ειδικά στην Αίγυπτο έχουν την δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις οικονομίες της περιοχής και να αποτελέσουν επιπρόσθετη πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, αλλά και να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την ευημερία όλων των εμπλεκόμενων χωρών. Είπε επίσης ότι σε μια δύσκολη εποχή για την αγορά ενέργειας, η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους και να ενδυναμώσεις την εμπιστοσύνη σε έργα στην περιοχή και να τα μετατρέψει από δύσκολες προτάσεις σε υλοποιήσιμα και κερδοφόρα έργα.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ο επικεφαλής της Γιώργος Μαρκοπουλιώτης αναφέρθηκε στη σημασία της οδηγίας της ΕΕ για την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου. Μίλησε επίσης για την ευθύνη των εταιρειών που διεξάγουν υπεράκτιες δραστηριότητες αλλά και για τις κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η ΕΕ σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας. Πρόσθεσε πως σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα και πρέπει να υπάρξει συνεργασία με κράτη εντός και εκτός ΕΕ για πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανόν ατυχημάτων.

Ο Διευθυντής για Θέματα Γειτονικών Χωρών και Διαπραγμάτευσης για Διεύρυνση της Νότιας Γειτονικής Περιοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Michael Köhler, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης και υλοποίησης ελάχιστων κοινών προδιαγραφών στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου δραστηριοποιούνται ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες και εταιρείες. Είπε επίσης ότι οι περισσότερες εργασίες εξόρυξης στην περιοχή διεξάγονται σε βαθιά νερά ενέχοντας περισσότερους κινδύνους.

Βρισκόμαστε είπε στην αρχή μιας διεθνούς συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος που πρέπει να υπάρχει στον ίδιο βαθμό στον οποίο υπάρχει συνεργασία στην εξόρυξη. Χαρακτήρισε την περιοχή της Α. Μεσογείου ως μια από τις πιο περίπλοκες πολιτικά στον κόσμο και είπε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών στην περιοχή να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς τους πόρους με ασφάλεια. Κάτι τέτοιο είπε μπορεί να δράσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Σημείωσε επίσης της σημασίας της συνεργασίας των νομοθετών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία, όσον αφορά την επίτευξη των υψηλότερων προδιαγραφών ασφάλειας .

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα