Ώρα αύξησης της παραγωγικότητας

Eίναι καθολικά παραδεκτό πως η αχίλλειος πτέρνα της Κυπριακής οικονομίας  είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, η διαφθορά στο δημόσιο, η αναξιοκρατία, η  έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού και η κραυγαλέα καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. Τα επίσημα  στατιστικά στοιχεία από το 2004,  που η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης,  μέχρι σήμερα,   δείχνουν ξεκάθαρα πως  η οικονομική παραγωγικότητα της Κύπρου δεν συγκρίνεται ευνοικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαικής

Ένωσης.

Τα θέματα που αφορούν στη  διαφθορά, την αναξιοκρατία, την  έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού και την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης δεν είναι εύκολο  να αμβλυνθούν. Χρειάζεται χρόνος και προπαντός  πολιτική βούληση.

Όμως, τα ζητήματα που άπτονται της παραγωγικότητας και του ανταγωνισμού, μπορεί με  απλές κινήσεις και ειλικρινή συνεργασία των κοινωνικών εταίρων  να οδηγηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε καλό δρόμο.  Αρκεί, η Πολιτεία να επιδείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον και οι κύριοι παίκτες, δηλαδή, τα  συνδικάτα, οι εργοδότες και εν γένει οι παραγωγικοί φορείς,  να συνδράμουν στην  όλη προσπάθεια, χωρίς άλλο χάσιμο πολύτιμου χρόνου.  Κορυφαίοι  οικονομολόγοι διεθνούς  εμβέλειας επισημαίνουν πως,  η ικανότητα μιας χώρας να  προοδεύει και να βελτιώνει το βιοτικό της επίπεδο, εξαρτάται εν πολλοίς από την ικανότητά της να αυξάνει την παραγωγή ανά εργαζόμενο. 

Με τη σειρά τους τα υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας  δίδουν την ευκαιρία επανεπένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω υψηλότερων μισθών,  κατάρτισης,  επανακατάρτισης και παροχής πρόσθετων κινήτρων οδηγώντας  σε αύξηση της  οικονομικής ανταγωνιστικότητας.

Τώρα που η Κυπριακή οικονομία  μπήκε δυναμικά στην τροχιά της ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να εμμένουν, μανιωδώς πολλές φορές, στη μείωση του εργατικού κόστους, αλλά να  στοχεύσουν στην παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα  ποιοτικές θέσεις απασχόλησης για το ντόπιο δυναμικό. Μέσω της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό και της κατάρτισης – επανακατάρτισης,  είναι βέβαιον  πως η παραγωγικότητα της επιχείρησης θα αυξηθεί προς όφελος του  εργοδότη, του εργαζόμενου και γενικότερα της κοινωνίας.

Τούτη την ώρα, όλοι οφείλουν να αντιληφθούν πως  απαιτείται η  εφαρμογή πολιτικών  και πρακτικών ώστε να ανακοπεί  διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής οικονομίας και ταυτόχρονα να  εξαλειφθεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας και γενικότερα  σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας. αν τα καταφέρουμε θα έχουμε στο οπλοστάσιο μας ένα δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα  στον οικονομικό χώρο της  Ευρώπης και όχι μόνο, προς όφελος του κοινωνικου συνόλου.

*Δημοσιογράφος

Keywords
Τυχαία Θέματα