Ώρα μηδέν για τον πλανήτη Γή

Για 21η φορά ο ΟΗΕ, συγκάλεσε Σύνοδο όλων των κρατών στο Παρίσι. Η Σύνοδος ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου 2015, υπό την σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η Σύνοδος συγκλήθηκε με πολλές προσδοκίες και ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά με στόχο την πολυπόθητη απόφαση για την συμφωνία ενός δεσμευτικού και νομικού πλαισίου με το οποίο τα κράτη θα είναι υπόλογα και υποχρεωμένα να μειώσουν τους ρύπους των αερίων του Φαινομένου του Θερμοκηπίου και ειδικά το CO2, ώστε

να μην επιτραπεί στην θερμοκρασία της Γης να υπερβεί τους 20C από την προβιομηχανική εποχή.

Στο παρελθόν έγιναν πολλές Σύνοδοι, χωρίς να υπήρχε κάποιο σοβαρό σύμφωνο, εξαιρουμένου της Συνόδου του Κιότο στην Ιαπωνία, στην οποία Σύνοδο το 1997, για πρώτη φορά συμφωνήθηκε ένα αρκετά καλό πλαίσιο, από το οποίο όμως έλειπαν οι ΗΠΑ, μία από τις δύο μεγαλύτερες χώρες σε ρύπους στον κόσμο.

Έτσι φέτος όλος ο πλανήτης μετά και την αποτυχημένη προσπάθεια στην Κοπεγχάγη, ευελπιστεί ότι η φετινή σύνοδος θα τα καταφέρει να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Στην Σύνοδο έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κουγιάλης.

Η Ε.Ε. ως σώμα ήδη έχει πάρει και τις δικές της εσωτερικές αποφάσεις, όπως μέχρι το 2030 το CO2 θα πρέπει να μειωθεί στο 40%, ενώ έχει στοχοθετήσει ότι μέχρι το 2020 θα πρέπει οι ρύποι να μειωθούν κατά 20%.

Ήδη και στην Κύπρο ο Δήμος Λευκωσίας έχει ενταχθεί εθελοντικά σε ένα συλλογικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Σύμφωνο των Δημάρχων, όπου ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εκπροσωπώντας την πόλη μας κατάθεσε διάφορές δράσεις που ήδη ξεκίνησαν να υλοποιούνται, ώστε η Λευκωσία να μειώσει τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου, κατά 20% μέχρι το 2020.

Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πως μια ευλογία της φύσης την μετατρέψαμε σε κατάρα.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη πραγματικότητα είναι μια ευλογία της φύσης, είναι μια φυσική διεργασία η οποία διεξάγεται από την αρχή της δημιουργίας του πλανήτη μας ανεξάρτητα από την ύπαρξη του ανθρώπου ή όχι. Φυσική αποστολή του Φ.Θ. είναι η διατήρηση της επιφανειακής θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα και σε μια θερμοκρασία πέριξ των 15 °C και κατά συνέπιαν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την καλύτερη διαβίωση του ανθρώπινου είδους.

Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου είναι μια κουβέρτα που σκεπάζει την Γη.

Στην αντίθετη περίπτωση που το Φ.Θ. δεν λειτουργούσε τότε οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας θα ήταν πολύ απότομες και καταστροφικές και πολύ πιθανόν αν φύση δεν μεριμνούσε και για αυτό η επιφανειακή θερμοκρασίας της γης αυτή τη στιγμή θα ήταν -20 °C. Με απλά λόγια θα λέγαμε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου λειτουργεί σαν μια κουβέρτα που σκεπάζει την γη για να μην διαφεύγει η ενέργεια της προς το διάστημα και να διατηρεί την Γη σε μια θερμοκρασία κατάλληλη για επιβίωση!

Το έργο αυτό, της διατήρησης της θερμοκρασίας, το αναλαμβάνουν τα διαφορά αέρια που περιβάλλουν την γη στην ατμόσφαιρα και κατά κύριον λόγο οι υδρατμοί Η2Ο και το CO2.

Το CO2 ενώ αρχικά είναι διαφανές στην εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία από το διάστημα προς τη γη, αργότερα, λειτουργεί αντίθετα σαν φίλτρο το οποίο εμποδίζει την γήινη ανακλώμενη ακτινοβολία να φύγει προς το διάστημα έτσι συνεχώς υπάρχει ένα πλεόνασμα ενέργειας στην ατμόσφαιρα το οποίο διατηρεί την θερμοκρασία της γης σταθερή.

Το CO2 είναι διαφανές στην ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή δεν την εμποδίζει να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να καταλήξει να απορροφηθεί από την Γη. Στην συνέχεια η γήινη επιφάνεια εκπέμπει αυτή την ενέργεια πίσω προς το διάστημα σε μεγαλύτερα μήκη κύματος, με την διαφορά όμως τώρα ότι το CO2 δεν είναι διαφανές για την μεγάλου μήκους κύματος γήινη ακτινοβολία και την δεσμεύει χωρίς να την αφήνει να διαφύγει προς το διάστημα από την ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια να δημιουργείτε αυτό το πλεόνασμα ενέργειας στο σύστημα επιφάνειας Γης και ατμόσφαιρας έτσι με αυτό τον τρόπο διατηρείτε η επιφανειακή θερμοκρασία της Γης σταθερή. Συνοψίζοντας τα πιο πάνω η ουσία του προβλήματος είναι ότι όσο αυξάνεται η ποσότητα του CO2 στην ατμόσφαιρα τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα ενέργειας που κατακρατείται στην ατμόσφαιρα άρα προκαλεί την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας. Φανταστείτε ότι στον πλανήτη Αφροδίτη που η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε CO2 είναι πέραν του 90% λόγω του Φ.Θ. η επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη έχει ξεπεράσει τους 700°C.

Ήδη ο πλανήτης μας άρχισε να θερμαίνετε επικίνδυνα και πιο συγκεκριμένα η αύξηση καταγράφεται δυστυχώς και στην πόλη μας. Η ετήσια θερμοκρασία της
Λευκωσίας τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται και μάλιστα με το καλημέρα του 21ου αιώνα και συγκεκριμένα το έτος 2000 καταγράφηκε η υψηλότερη ετήσια θερμοκρασία των 21°C μια ετήσια θερμοκρασία που στον 20ο αιώνα δεν την είχαμε αγγίξει ποτέ!

Ο πλανήτης μας αυτή την στιγμή περνά από μία κρίσιμη καμπή. Ήδη οι πάγοι στα ψηλά γεωγραφικά πλάτη άρχισαν να λιώνουν και η στάθμη του νερού σε κάποιες περιοχές ανέβηκε. Ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον καθημερινά και ακόμα τα πράγματα θα χειροτερέψουν, εάν σήμερα οι μεγάλες και αναπτυγμένες χώρες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου θα είναι ευχάριστα για τη Γη μας, πριν να είναι αργά.

Ο Χρύσανθος Φάκας είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Λευκωσίας και Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ)

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα