Όραμα Συλλούρη να καταστήσει την Κύπρο έξυπνη χώρα

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης μίλησε, από την Αρμενία όπου βρίσκεται, για το όραμα του να καταστεί η Κύπρος «έξυπνη χώρα» και δήλωσε ότι τροχιοδρομεί ενέργειες ώστε η Βουλή να καταστεί καταλύτης και μέσα από στοχευμένες προσεγγίσεις πανεπιστημιακά ιδρύματα, ιδιωτικός τομέας και κρατική μηχανή να συνεργαστούν για να φέρουν απτά αποτελέσματα αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας την έρευνα και

την τεχνολογία.

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Αρμενία, συνεχίστηκε την Τετάρτη με επισκέψεις σε ιστορικούς, εμπορικούς και τεχνολογικούς χώρους.

Η αποστολή επισκέφθηκε αρχικά το μοναστήρι του Γκεγκάρτ, όπου υπάρχουν ιστορικοί ναοί σε χώρους που κατά τα αρχικά στάδια της εξάπλωσης του Χριστιανισμού ήταν κατακόμβες και ως τέτοιοι διατηρούνται μέχρι σήμερα. Από το 2000 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο κέντρο του συμπλέγματος των κατακομβών βρίσκεται ο βράχος του Ήλιου ή του Θεού Απόλλωνα.

Ακολούθως, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον κλασικό Ελληνιστικό Ναό του Θεού Απόλλωνα στο Γκαρνί και έπειτα το εργοστάσιο παραγωγής του φημισμένου αρμενικού κονιάκ Αραράτ.

Όπως αναφέρθηκε από μέλη της αντιπροσωπείας, μια συνεργασία που φιλοδοξεί να έχει μέλλον, δεν πρέπει να παραμένει προσκολλημένη στο παρελθόν, αλλά να παίρνει τις αξίες και τα «περιουσιακά στοιχεία του» και να τα μεταφέρει στο μέλλον, γι` αυτό και εντάχθηκε στο πλαίσιο των επισκέψεων το κέντρο Tumo, όπου εφαρμόζονται προγράμματα ανάπτυξης της τέχνης μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία και την ψηφιακή τεχνολογία.

Το κέντρο χρηματοδοτείται από Αρμένιο της Διασποράς, που διαμένει και δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και προσφέρει δωρεάν επιμόρφωση σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές.

Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγγειλε το όραμα του να καταστήσει την Κύπρο «έξυπνη χώρα».

Όπως ανέφερε, θα εργαστεί ώστε με τη συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρηματικού κόσμου, η τεχνολογία και η έρευνα να αναπτυχθούν επιφέροντας απτά και πρακτικά αποτελέσματα.

Εκτελεστική εξουσία, υπηρεσίες, πανεπιστημιακά κέντρα και ιδρύματα θα συνεργαστούν, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Βουλή θα είναι ο καταλύτης ώστε η συνεργασία, μέσα από στοχευμένη προσέγγιση, να φέρει απτά αποτελέσματα.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα