Ορατοί κίνδυνοι στον εντοπισμό αγνοουμένων

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς για τους Αγνοούμενους Νέστoρας Νέστoρος. Η συμβολή για τη διερεύνηση της τύχης τους μέσω των αρχείων των Ηνωμένων Εθνών τέθηκε επι τάπητος.

Κατά τη συνάντηση που έγινε στην έδρα των Ηνωμένων εθνών, σε Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους αγνοούμενους, μαζί με την Τουρκοκύπρια εκπρόσωπο και τον Ανρί Αρνί,

ο κύριος Νέστορος αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων.

Μετέφερε στον Μπάν κι Μουν οτι οι αυτές βρίσκονται σε ένα κρίσιμο και οριακό σημείο με ορατό τον κίνδυνο το πρόγραμμα της ΔΕΑ να επηρεαστεί αρνητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο εντοπισμός οστών Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές μειώνεται δραματικά από μέρα σε μέρα, μαζικοί χώροι ταφής Ελληνοκυπρίων έχουν μετακινηθεί σκόπιμα από τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ ο τουρκικός στρατός αρνείται να συνεργαστεί για την υπόδειξη μαζικών χώρων όπου έχουν ταφεί Ελληνοκύπριοι μετά τις περισυλλογές που πραγματοποίησε από τα πεδία των μαχών, και απηυθηνε έκκληση για να εξασφαλιστούν όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν χώρους ταφής και υποθέσεις αγνοουμένων, οι οποίες υπάρχουν στα αρχεία της Τουρκίας καθώς και σε αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, τόσο στην Κύπρο όσο στη Νέα Υόρκη.

Ακόμη, ζήτησε την περαιτέρω βοήθεια και εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσκολίες και οι προκλήσεις του προγράμματος της ΔΕΑ προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών Ελληνοκυπρίων, Eλλαδιτών και Τουρκοκυπρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα