Ορατόριο.... Μαζί με την Παναγιά

Σαν σήμερα… Πριν μια βδομάδα ετοιμαζόμουν για να πάω στο Μέγαρο Μουσικής για να παρακολουθήσω το σύγχρονο ορατόριο «Παναγιά. Η μητέρα του Φωτός» του Γιώργου Θεοφάνους.

Τις τρεις προηγούμενες μέρες, είχα παρακολουθήσει τις τελευταίες πρόβες και την τζενεράλε και για να είμαι ειλικρινής ήταν τόσος ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση μου, που ανέμενα με ανυπομονησία την πρεμιέρα.

Δυο ώρες πριν την παράσταση πέρασα το κατώφλι του Μεγάρου Μουσικής και κατευθύνθηκα στην Αίθουσα Τριάντη.

Ήταν όλα έτοιμα για να υμνήσουμε την Μητέρα του κόσμου, για να πούμε ένα ευχαριστώ

μέσα από την καλλιτεχνική ματιά που ετοίμαζε για τρία ολόκληρα χρόνια ο Κύπριος Μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους.

Η εικόνα του ιδίου ήρεμη, ίσως η πιο γαλήνια που αντίκρυσα τα τελευταία χρόνια που τον βλέπω σχεδόν κάθε βδομάδα, λες και ήξερε ότι η Χάρη της Παναγίας θα μεριμνήσει για όλα…

Η αίθουσα που θα φιλοξενούσε το έργο αποδείχθηκε πολύ μικρή και για την Πέμπτη άλλα και για την Παρασκευή και έτσι κλείστηκε και η διπλανή, μεγάλη Αίθουσα Δημήτρη Λαμπράκη, για να μπορέσει ο κόσμος, έστω και από παράλληλη αναμετάδοση να το απολαύσει.
5 χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν το ορατόριο.

Ένα ορατόριο που σίγουρα θα αφήσει ιστορία και που πλέον δεν ανήκει στον Γιώργο Θεοφάνους…

Σ’ αυτόν ανήκει η σύλληψη της ιδέας, η για 3 χρόνια κυοφορία της και η γέννηση του έργου αλλά από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, τα «δικαιώματα» πέρασαν σε όλους εμάς που έχουμε χρέος να το ταξιδεύσουμε όπου υπάρχει Ορθοδοξία.

Το αριστούργημα, γιατί περί αριστουργηματικού έργου πρόκειται, ήταν πολυδάπανο.

Στο πρώτο του μέρος εξιστορήθηκε η διαδρομή της Παναγίας από την στιγμή που οι γονείς της, Ιωακείμ και Άννα, την έφεραν στη ζωή ως τη στιγμή της κοιμήσεώς της. Στο δεύτερο μέρος προβλήθηκε η ιστορία της Αγίας Ζώνης και των επτά θαυματουργών εικόνων της, που φυλάσσονται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου.

Τα στιγμιότυπα από τους σταθμούς της ζωής της Μητέρας του Φωτός συνοδεύτηκαν από ποίηση και ύμνους που συνέθεσαν Άγιοι της Εκκλησίας μας, όπως ο Νεόφυτος ο Έγκλειστος μεγάλες σύγχρονες Αγιορείτικες Μορφές, όπως ο Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής, ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπεδινός, ο Γέρων Θεόκλητος ο Διονυσιάτης, ο Γέρων Μωυσής ο Αγιορείτης, υμνογράφοι, όπως ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, αλλά και ποιητές όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης κ.α

Επί σκηνής βρέθηκαν και πήραν άριστα μεγάλες χορωδίες, παιδικές και βυζαντινές, με ορχήστρα συμφωνική, λαϊκή και βυζαντινή με ερμηνευτές, αφηγητές και ηθοποιούς, που ο μουσικοσυνθέτης τους «έδωσε» σε κείμενα, όρθρους, εγκώμια ύμνους, και ποιήματα που βγήκαν απ’ την ψυχή μοναχών και ποιητών και τα οποία έντυσε με την μουσική δική του.

Εξαιρετικά ανταποκρίθηκαν και όσοι συμμετείχαν, ο Μανώλης Μητσιάς, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Δέσποινα Ολυμπίου και ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης η μεσόφωνος Ινές Ζήκου, η Λυδία Σέρβου, ο Άντρεας Ιακωβίδης, ο Μάρκος Μιλτιάδου, η Λαϊκή και Παραδοσιακή ορχήστρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Κανών», η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, η Μικτή Νεανική Χορωδία «Επτάχορδη Λύρα», η Παιδική Χορωδία Δήμου Διονύσου και φυσικά η Συμφωνική Ορχήστρα που διεύθυνε ο Γιώργος Θεοφάνους με σολίστα τον Μιχαήλ Κολοκοτρώνη και ενορχηστρωτές τους Ντίνο Γιωργούντζο, Αντώνη Σουσάμογλου και Γιώργο Κάρβελο.

Το έργο προλόγισε, αντί του Γέροντα Εφραίμ που περνά δοκιμασία με την υγεία του, ο πατήρ Ευδόκιμος, μοναχός στο Βατοπέδι και ο οποίος ήταν συμμαθητής του Θεοφάνους από το δημοτικό.

Εμφανώς συγκινημένος είπε: «Ο καθένας από εμάς έζησε εδώ απόψε ένα μικρό θαύμα. Της Παναγίας μας. Η παρουσία της ήταν διάχυτη», ενώ αναφερόμενος στο συμμαθητή του τόνισε πως κάποιες χρονιές μοιράζονταν το ίδιο θρανίο μέχρι που «δεν τον ήθελα δίπλα μου διότι ήταν αντιδραστικός»

Ο ίδιος αντιδραστικός άνθρωπος όμως, είτε με εισαγωγικά είτε χωρίς, είναι αυτός που καθήλωσε, συγκίνησε, έκανε να προσευχηθούν, να υμνήσουν, να δακρύσουν 5 χιλιάδες θεατές με το ορατόριο «Παναγιά. Η μητέρα του Φωτός» που ευελπιστούμε πως θα καταφέρει να το παρουσιάσει και στο νησί μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα