Ορφανή έδρα:Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα-Ποιος ο κίνδυνος

Αβεβαιότητα, από νομικής και πολιτικής πλευράς, επικρατεί για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την "ορφανή" έδρα στη Βουλή.

Νομικοί κύκλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι με βάση την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και το τι προνοεί το Σύνταγμα, θα πρέπει να βρεθεί λύση εντός 45 ημερών από την ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο

έκρινε ως άκυρη την εκλογή του Γιώργου Παπαδόπουλου, του κινήματος Αλληλεγγύης, στις 30 Απριλίου.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με συγκεκριμένους νομικούς κύκλους, απομένουν 20 ημέρες για να βρεθεί λύση, αλλιώς θα υπάρχει κίνδυνος οποιαδήποτε νομοθεσία περάσει μετά την πάροδο των 45 ημερών, να κινδυνεύει να κριθεί ως Αντισυνταγματική από το Ανώτατο ένεκα της σύνθεσης των 55 αντί 56 βουλευτών.

Παρ' όλα αυτά, ασφαλείς πληροφορίες από τη Νομική Υπηρεσία σημειώνουν ότι, σύμφωνα με τον Νόμο Εκλογής Μελών της Βουλής, η πλήρωση κενωθείσας έδρας γίνεται με ανακήρυξη άλλου εντός 45 ημερών.

Στην εν λόγω περίπτωση, όμως, τονίζουν, δεν πρόκειται για κενωθείσα αλλά μη καταληφθείσα (έδρα), ενώ η έδρα Παπαδόπουλου δεν κενώθηκε αλλά ακυρώθηκε από το Δικαστήριο.

Οπότε, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές από τη Νομική Υπηρεσία, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι γίνεται και πότε γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση.

Το όλο ζήτημα φαίνεται να βρίσκεται σε στασιμότητα και από πολιτικής πλευράς, αφού τα κόμματα, παρά τις όποιες συναντήσεις είχαν για να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό», όλες οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελένη Θεοχάρους, κληθείσα να σχολιάσει στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ το θέμα της έδρας, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με αυτό το ζήτημα.

Ωστόσο, αντιλαμβάνεται κανείς την κρισιμότητα το ζητήματος, που επηρεάζει άμεσα το νομοθετικό έργο και, άρα, τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα