Οργή Ρωσίας για τη χρήση δυτικών όπλων: Νέα δεδομένα και απειλές για πυρηνικά

Τον δρόμο στην Ουκρανία, για τη χρήση των όπλων τους σε ρωσικό έδαφος, ανοίγουν χώρες της Δύσης, εντείνοντας τις ανησυχίες για γενίκευση της σύρραξης. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία ανακοίνωσε πως επιτρέπει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, προκαλώντας την άμεση και οργισμένη αντίδραση της Μόσχας. «Δεν μπλοφάρουμε όταν μιλάμε για χρήση πυρηνικών» διεμήνυσε ο Μεντβέντεφ.

Για να σταματήσουν οι πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον του Χαρκόβου σαν την χθεσινοβραδινή που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον πέντε αμάχων και για να ανακοπεί η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην επαρχία, η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο επιτρέπουν στο εξής στους Ουκρανούς να χτυπούν στρατιωτικούς στόχους με όπλα μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη Ρωσία.

“Ένας από τους αυστηρούς όρους του Τζο Μπάιντεν είναι τα πλήγματα με τα αμερικανικά όπλα να γίνονται μόνο στις βάσεις κοντά στα σύνορα που υποστηρίζουν την ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

“Κανείς δεν χτυπά τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι αυτή που χτυπά παράνομα. Αυτοάμυνα σημαίνει να εμποδίζεις τα πλήγματα από ρουκέτες σε σχολεία, νοσοκομεία ή σούπερ μάρκετ” σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

Η αλλαγή στάσης των δύο ισχυρών συμμάχων της Ουκρανίας έγινε τη στιγμή που η Ρωσία ανακοίνωνε ότι έχει καταλάβει 880 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους μόνο μέσα στο 2024.

“Είμαστε στη δική μας πλευρά των συνόρων, απλώς μας επιτίθενται και μας σκοτώνουν, όπως ξέρετε, επιτίθενται κι εμείς δεν μπορούμε. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό” δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Μόσχα βλέποντας μία ακόμη φορά ότι η Δύση δεν εγκαταλείπει την Ουκρανία, συνεχίζει να μιλά για διεύρυνση του πολέμου με εμπλοκή του ΝΑΤΟ. “Γίνονται ήδη προσπάθειες για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικής κατασκευής όπλα. Αυτό είναι αρκετό για εμάς” σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Και τα γεράκια του Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζουν ότι δεν είναι μπλόφα η απειλή του πυρηνικού πολέμου λόγω της παροχής στρατιωτικής βοήθειας. “Η τρέχουσα στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση αναπτύσσεται με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο (…) Επομένως κανείς σήμερα δεν μπορεί να αποκλείσει τη μετάβαση της σύγκρουσης στο τελικό της στάδιο” είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η οργή των Ρώσων πηγάζει και από την πρόθεση του Εμανουέλ Μακρόν να στείλει εκπαιδευτές των γαλλικών δυνάμεων στην Ουκρανία από κοινού με άλλες πρόθυμες χώρες. Mια κίνηση υψηλού ρίσκου για την εξέλιξη του πολέμου, ειδικά αν σκοτωθεί κάποιος από αυτούς από ρωσικά πυρά.

Γενικότερα, θεωρείται «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία η απόφαση Μακρόν να σχηματίσει μία «συμμαχία πρόθυμων» δυτικών χωρών που θα στείλουν στην Ουκρανία «στρατιωτικούς εκπαιδευτές» για τα στρατεύματά της. Μάλιστα, φαίνεται ότι η απόφαση αυτή θα ανακοινωθεί την 6η Ιουνίου, τη μέρα που θα γίνουν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία – μία μέρα εξαιρετικά συμβολική.

Από την Πράγα όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υποβαθμίζει τις ρωσικές απειλές: “Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ως προς τις απειλές που αποτελούν μέρος των προσπαθειών του Ρώσου προέδρου να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία“.

Η Ιταλία πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν θα στείλει εκπαιδευτές, ούτε θα αλλάξει στάση στο θέμα των όπλων μεγάλης εμβέλειας. “Δεν πολεμάμε τη Ρωσία. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα” τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν δεν θέλει καμιά άλλη βοήθεια προς την Ουκρανία: “Δεν θέλουμε να πεθάνουμε για την Ουκρανία, γιατί, εν τέλει, αυτός είναι ο κεντρικός πυρήνας των πάντων“.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που περιοδεύει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προειδοποιεί ότι ο Πούτιν ταυτόχρονα με τον πόλεμο στην Ουκρανία ετοιμάζει προβοκάτσιες σε χώρες της Βαλτικής.

Πηγή: ertnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα