Όργιο φημών για την παραίτηση Χούρικαν

Ο ίδιος επικαλείται προσωπικούς λόγους, υπάρχουν όμως και άλλες εκδοχές
Ναι μεν είναι δικαιολογημένος να θέλει να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του στο Δουβλίνο, πέραν τούτου όμως κυκλοφορούν πληροφορίες για τη σχέση του ίδιου με συμβούλους και συμβούλων με αυτόν

Όργιο φημών ακολούθησε τη χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για την υποβολή παραίτησης του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Τζον Πάτρικ Χούρικαν, ο οποίος επισήμως, αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, επικαλείται προσωπικούς λόγους που του επιβάλλουν αποχώρηση από την Κύπρο.

Οι φήμες οι οποίες κυκλοφορούσαν μετ’ επιτάσεως χθες από νωρίς το πρωί, από την ώρα που η παραίτηση Χούρικαν ανακοινώθηκε επισήμως στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου προς ενημέρωση των επενδυτών, ήθελαν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου να είναι δυσαρεστημένος από τη στάση ορισμένων διοικητικών συμβούλων έναντί του αλλά και ορισμένους διοικητικούς σύμβουλους να είναι δυσαρεστημένοι από τη δική του στάση για ζητήματα που απασχολούν την τράπεζα. Ένα από αυτά είναι οι αναδιαρθρώσεις δανείων και η καθυστέρηση στη διευθέτησή τους.

Τι λέει ο ίδιος…
Ο ίδιος ο Τζον Πάτρικ Χούρικαν πάντως εκμυστηρεύθηκε σε φίλους του ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να λείπει από την πολυμελή οικογένειά του, η οποία διαμένει στο Δουβλίνο και ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αποφάσισε να αφήσει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Τράπεζα Κύπρου είναι ακριβώς αυτός: Θέλει να βρίσκεται κοντά στη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους.

…Τι λένε οι πληροφορίες
Ο λόγος αυτός αν και σοβαρός δεν θεωρείται πάντως από τραπεζικούς κύκλους ως ο μοναδικός. Πολλοί είναι όσοι αναφέρονται σε προβλήματα τα οποία δημιουργούνται εξαιτίας κωλυσιεργίας στις αναδιαρθρώσεις και στη μη τακτοποίηση των κόκκινων δανείων, ενώ άλλοι αναφέρονται σε επιθυμία ορισμένων διοικητικών συμβούλων να παραμερίσουν τον Χούρικαν και να αναθέσουν τη διεύθυνση του συγκροτήματος σε άλλον.

Μάλιστα ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για διευθέτηση της αποχώρησης του Τζον Χούρικαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάτι όμως που τελικά δεν έγινε.
Να σημειωθεί ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου υπέβαλε, με βάση το συμβόλαιό του, την παραίτησή του χθες το πρωί, δίδοντας τέσσερεις μήνες προειδοποίηση.

Έτσι θα αποχωρήσει στο τέλος Αυγούστου χωρίς όμως να αποκλείει, αν του ζητηθεί, να παρατείνει για λίγο την παραμονή του για μια μεταβατική περίοδο, μέχρι να «εγκλιματισθεί» ο διάδοχός του. Υπενθυμίζεται ότι ο Χούρικαν είχε δηλώσει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην τράπεζα ότι ο ορίζοντας στον οποίο προσβλέπει είναι τριετής. Φεύγει όμως στα δύο χρόνια.

Ο διάδοχος
Το όνομα του διαδόχου αποτέλεσε επίσης αντικείμενο έντονης φημολογίας με επικρατέστερο εκείνο τέως διευθύνοντος συμβούλου τράπεζας, ο οποίος όμως απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εκτός απροόπτου πάντως αναμένεται ότι η τράπεζα θα αναθέσει σε εξειδικευμένο οίκο την εξεύρεση ενδιαφερόμενων έμπειρων τραπεζιτών.

«Δεν φεύγω για να πάω αλλού»
Εκείνο πάντως που φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο Τζον Πάτρικ Χούρικαν είναι ότι δεν φεύγει από την Τράπεζα Κύπρου επειδή «ψάχνοντας βρήκε αλλού δουλειά». Με δική του απαίτηση μάλιστα αυτό περιελήφθη και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα:

«Η απόφαση του κ. Χούρικαν οφείλεται σε προσωπικούς λόγους και ο ίδιος προσβλέπει στην επιστροφή του στην Ιρλανδία για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του. Ο ίδιος έχει ενημερώσει την Τράπεζα πως δεν έχει αποδεχτεί άλλη θέση εργασίας σε άλλο οργανισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Υπηρέτησε σε δύσκολους καιρούς»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «κατά την αποχώρησή του από την Τράπεζα, ο κ. Χούρικαν θα έχει ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια στην Κύπρο και θα έχει ηγηθεί της Τράπεζας κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά δύσκολου κεφαλαίου της μακράς της ιστορίας. Σήμερα η Τράπεζα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, να προσφέρει ευκαιρίες στους υπαλλήλους της και να αυξήσει τις αποδόσεις στους μετόχους της».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Τράπεζα έχει ξεκάθαρη στρατηγική για να ακολουθήσει.
«Η συγχώνευση με τη Λαϊκή έχει ολοκληρωθεί», τονίζεται. «Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην αποξένωση ενεργητικών και τη μείωση του ρίσκου στο εξωτερικό. Η καταθετική βάση έχει σταθεροποιηθεί και η Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων των πελατών της. Η χρηματοδότηση από τον ELA έχει μειωθεί δραματικά και η Τράπεζα έχει αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 1 δις ευρώ με νέους επενδυτές, κάτι που την έχει καταστήσει μια από τις πιο υψηλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν κάτω από μια ισχυρή διοικητική ομάδα που θα λειτουργήσει κάτω από την καθοδήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για το καλώς νοούμενο συμφέρον των καταθετών και δανειζομένων της Τράπεζας, αλλά και προς όφελος της κυπριακής οικονομίας στο σύνολό της. Ο διάδοχος του κ. Χούρικαν θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δηλώνει περήφανος
Σε δήλωσή του προς το προσωπικό της Τράπεζας, ο ίδιος ο Τζον Χούρικαν ανέφερε τα εξής:
«Είμαι περήφανος που έγινα μέλος της οικογένειας της Τράπεζας Κύπρου και που ηγήθηκα της προσπάθειας σ’ αυτό το δύσκολο κεφάλαιο αποκατάστασης της Τράπεζας. Για μένα αποτελεί τιμή να εργάζομαι με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους και να διαδραματίσουμε μαζί ένα σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία των θεμελίων για μια καλύτερη Τράπεζα, που να εξυπηρετεί καλύτερα την κυπριακή οικονομία σήμερα και στο μέλλον».

Άκερμαν: Αξιόλογη πρόοδος
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Δρ Τζόσεφ Άκερμαν, εξέφρασε την εκτίμησή του «για την αξιόλογη πρόοδο που καταγράφηκε κάτω από την ηγεσία του Τζον Χούρικαν».

«Αφήνει πίσω του μια ισχυρή διευθυντική ομάδα και μία τράπεζα που βρίσκεται σε μια όλο και καλύτερη οικονομικά κατάσταση, με πλήρη επαναφορά της εμπιστοσύνης των υπαλλήλων, των επενδυτών και των πελατών. Του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στα μελλοντικά του σχέδια και προσδοκούμε στη συνέχιση της στενής μας συνεργασίας τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο κ. Άκερμαν.

Τι θα κάνει ο Γιούαν
Μεγάλο ερωτηματικό μετά τν χθεσινή εξέλιξη δημιουργείται ως προς τις προθέσεις του ανθρώπου που θεωρείται το δεξί χέρι του Τζον Χούρικαν, του Γιούαν Χάμιλτον, ο οποίος χειρίζεται το μέγα θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Χάμιλτον αποτελούσε προσωπική επιλογή του Χούρικαν, αφού τον θεωρεί ως τον καταλληλότερο για να χειριστεί τα κόκκινα δάνεια.
Ο Γιούαν Χάμιλτον ήρθε στην Κύπρο ένα μήνα μετά την εργοδότηση Χούρικαν. Έκτοτε χειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων οφειλετών.

Από τη Royal Bank of Scotland στην Bank of Cyprus
Ο 45χρονος Ιρλανδός Τζον Πάτρικ Χούρικαν ήρθε στην Κύπρο από τη Royal Bank of Scotland, τον Φεβρουάριο του 2013, έπειτα από 16 χρόνια στη βρετανική τράπεζα, την οποία ταρακούνησε -μεταξύ άλλων τραπεζών- το σκάνδαλο της χειραγώγησης επιτοκίων (Libor). Ο ίδιος δεν ήταν εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο, ωστόσο παραιτήθηκε για λόγους αρχής και προσωπικής ηθικής.

Στο City άτομα που τον ήξεραν ανησύχησαν εάν αυτή του η κίνηση αποτέλεσε χαρακίρι για τον ίδιο, αφού δεν ήταν μπλεγμένος στο σκάνδαλο, ενώ ορισμένοι διερωτήθηκαν εάν μπορεί να επανακτήσει θέση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του City. Τα σχόλια δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη εφημερίδα «Independent», η οποία υπογράμμισε το ρίσκο του Τζον Χούρικαν με την εγκατάλειψη της θέσης του επικεφαλής επενδυτικών δραστηριοτήτων της RBS.

Η περίοδος κατά την οποία ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας Κύπρου ήταν ίσως η πλέον δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις για τον οργανισμό: Αμέσως μετά το κούρεμα, το κλείσιμο και την απορρόφηση μέρους εργασιών και υποχρεώσεων της πρώην Λαϊκής, τα περιοριστικά μέτρα για εσωτερικές και συναλλαγές εξωτερικού, την ανεργία και την ύφεση να καλπάζουν στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα