Οριζ. ψηφοφορία:Τι είναι, που εφαρμόζεται και σχέση με αποχή

Το ζήτημα της οριζόντιας ψηφοφορίας απασχολεί ξανά το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, μετά από σχετικές προτάσεις νόμου που υπέβαλαν ο ΔΗΣΥ, η Συμμαχία Πολιτών και το κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, την περασμένη Δευτέρα (4/6), στην επιτροπή Εσωτερικών.

Η ιστορία γύρω από την οριζόντια ψηφοφορία και την προώθηση της στη Βουλή κορυφώθηκε το 2015.

Πολιτική βούληση

για προώθηση της είχαν εκφράσει από τότε τα τρία κόμματα που κατέθεσαν προσφάτως και τις τέσσερις προτάσεις νόμου.

Στη δημόσια συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα είχε εμπλακεί ενεργά η πλατφόρμα Πολιτών «Διαφάνεια Τώρα».

Το θέμα της Οριζόντιας ωστόσο, μπήκε στον «πάγο» και αντί αυτού ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, λίγο πριν από τις βουλευτικές του 2016, επέλεξαν να αυξήσουν το εκλογικό μέτρο από 1,8% στο 3,6%.

Τι είναι η Οριζόντια ψηφοφορία;

Η Οριζόντια ψηφοφορία είναι ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα που δίνει το δικαίωμα στον εκλογέα να επιλέγει υποψηφίους πέραν του ενός κομματικού σχηματισμού.

Στην αντίπερα όχθη, το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, της απλής αναλογικής, βασίζεται στη φιλοσοφία ότι ο εκλογέας επιλέγει ένα μόνο κόµµα και κατ’ επέκταση τους υποψηφίους που το απαρτίζουν.

Με απλά λόγια, ένας ψηφοφόρος με την εφαρμογή της Οριζόντιας, δεν θα περιορίζεται στην εκλογή υποψηφίων από ένα μόνο κόμμα αλλά θα έχει την δυνατότητα να ψηφίζει διαφορετικά πρόσωπα από διαφορετικά κόμματα.

Εδώ, έγκειται και η βασική διαφορά με την απλή αναλογική καθότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (εφαρμογής της) δεν θα έχουμε εκλογές κομμάτων αλλά πρωτίστως εκλογές προσωπικοτήτων.

Που εφαρμόζεται;

Ρωτήσαμε τον εκλογικό αναλυτή της εταιρείας Prime, Νάσιο Ορεινό, αν η Οριζόντια ψηφοφορία με τον τρόπο που συζητείται στην Κύπρο εφαρμόζεται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για να δοθεί μια σαφής απάντηση χρειάζεται ενδελεχής και λεπτομερείς μελέτη των εκλογικών συστημάτων όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, ένα παρόμοιο σύστημα Οριζόντιας ψηφοφορίας μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει στην Γερμανία, χωρίς ωστόσο να προσομοιάζει απόλυτα σ΄ αυτό που συζητείται στην Κύπρο.

Στην Γερμανία, όπως μας εξήγησε, υπάρχουν δυο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο, μπορείς να επιλέξεις τον υποψήφιο της αρεσκείας σου και στο δεύτερο το κόμμα που επιλέγεις.

«Ενδιαφέρον του συστήματος αποτελεί το γεγονός ότι ουσιαστικά οι ψηφοφόροι μπορούν να μοιράσουν την ψήφο τους. Η μία ψήφος μπορεί να είναι υπέρ του υποψηφίου ενός κόμματος, ενώ η άλλη μπορεί να είναι υπέρ διαφορετικού κόμματος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η Ιταλία αποτελεί ένα παράδειγμα μεικτής μεθόδου του πλειοψηφικού και του αναλογικού συστήματος.

Η Νέα Ζηλανδία μαζί με την Ελβετία και την Αυστραλία χρησιμοποιήθηκαν ως παραδείγματα στο παρελθόν από την Πλατφόρμα «Διαφάνεια Τώρα», για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της εφαρμογής της Οριζόντιας.

Μπορεί να καταπολεμηθεί η αποχή με την Οριζόντια;

Ερωτηθείς ο εκλογικός αναλυτής, Νάσιος Ορεινός, αν η αποχή μπορεί να καταπολεμηθεί με την Οριζόντια ψηφοφορία ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Ωστόσο σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι το 2014 η εταιρεία Prime διενήργησε δημοσκόπηση κατά πόσο οι πολίτες θα προτιμούσαν την Οριζόντια ψηφοφορία με 8 στους 10 να απαντούν θετικά.

Παρόλα αυτά οι σχετικές μετρήσεις αποδοχής της Οριζόντιας ως εκλογικού συστήματος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μείωση της αποχής, υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα