Ορθοπτικός έλεγχος στο παιδί - Πως γίνεται και πότε

Ο ορθοπτικός έλεγχος έχει σαν στόχο να ερευνήσει και να διαγνώσει τυχόν παθήσεις που θα επηρεάσουν την σωστή ανάπτυξη της όρασης και τρισδιάστατης όρασης ενός παιδιού. Αν αυτές δεν εντοπιστούν έγκαιρα, μπορεί να αφήσουν πρόβλημα χαμηλής όρασης δια βίου.

Το Οπτικό μας σύστημα

Όταν γεννιέται ένα παιδί, η όραση του είναι πάρα πολύ χαμηλή και αναπτύσσεται μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η ανάπτυξη αυτή είναι ραγδαία μέχρι να γίνει το παιδί 2 χρονών περίπου και συνεχίζεται με πιο αργό ρυθμό μέχρι τα 7 χρόνια, οπότε και σταθεροποιείται.

Το οφθαλμοκινητικό

σύστημα επίσης υπολειτουργεί κατά τη γέννηση και αναπτύσσεται παράλληλα με την όραση. Μέχρι την ηλικία των 4 μηνών, δικαιολογείται η ύπαρξη κάποιου μικρού στραβισμού ή ακόμα και ο μη συγχρονισμός των ματιών κατά την κίνηση τους. Γύρω στους 6 μήνες, ο εγκέφαλος μαθαίνει πλέον να συγχρονίζει αρμονικά τα δύο μάτια, με αποτέλεσμα την δημιουργία της διόφθαλμης όρασης, της ικανότητας δηλαδή να συγχωνεύει μία εικόνα από το κάθε μάτι σε μία τρισδιάστατη. Αρχίζει επίσης να δημιουργείται και η αντίληψη του βάθους.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος του βρέφους για εξερεύνηση του χώρου, οδηγεί στην ταχύτατη ανάπτυξη ενός σύνθετου οφθαλμοκινητικού συστήματος, εκουσίων και ακουσίων (αντανακλαστικών) κινήσεων. Οι σημαντικότερες από τις οφθαλμοκινητικές ικανότητες του βρέφους είναι η ικανότητα προσήλωσης, η αρμονική παρακολούθηση ενός στόχου, η γρήγορη μετακίνηση του βλέμματος από ένα στόχο σε ένα άλλο, η ευθυγράμμιση των ματιών.

Διαβάστε περισσότερα στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα