Όσα δήλωσε ο Οζερσάι σε Cambridge και King's College

Αν δεν καταστεί δυνατό να αλλάξουν οι παρούσες συνθήκες στο νησί, πρέπει να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις ένας συνεταιρισμός που βασίζεται στην συνεργασία αντί στον διαμοιρασμό, ισχυρίστηκε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ σε διάλεξη χθες στο Cambridge University  με θέμα «Οι λόγοι μη επίλυσης του Κυπριακού και πιθανοί τρόποι διεξόδου», σύμφωνα με την Halkın Sesi (30.01.20)  αναφέρει η επισκόπηση τουρκοκυπριακου Τύπου, απο το Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών  της Κ.Δ

Ο Όζερσαϊ, που συμμετείχε

στην εκδήλωση ως προσκεκλημένος του Φόρουμ Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Cambridge, είπε ότι μέχρι σήμερα δοκιμάστηκαν όλες οι μέθοδοι και οι τεχνικές διαπραγμάτευσης, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα και ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα δεν σχετίζεται με τις μεθόδους και τις τεχνικές διαπραγμάτευσης, αλλά με την δυσαρμονία της επιδιωκόμενης λύσης με τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί.

Υποστήριξε ότι για να υπάρξει μια ομοσπονδιακή λύση χρειάζεται βούληση για διαμοιρασμό της διοίκησης και του πλούτου ανάμεσα στις πλευρές καθώς και αμοιβαία εμπιστοσύνη και ομοσπονδιακή εμπειρία. Ισχυρίστηκε ότι πολλά από αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν στις σημερινές συνθήκες στην Κύπρο, οι οποίες καθιστούν ανέφικτο έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό, αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για διαμοιρασμό του πλούτου και της διοίκησης και υπάρχει σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις πλευρές.

Ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι για να αλλάξουν οι σημερινές συνθήκες και να καταστεί έτοιμη για διαμοιρασμό η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορούν να γίνουν μερικά βήματα και μπορεί να είναι αποτελεσματικός ο εξαναγκασμός των Ελληνοκυπρίων να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους το φυσικό αέριο πριν από την λύση. Ισχυρίστηκε ότι ένα άλλο βήμα θα μπορούσε να ήταν η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και η έναρξη απευθείας πτήσεων και απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα. Υποστήριξε ότι τέτοια βήματα θα ανάγκαζαν τους Ελληνοκύπριους να κατευθυνθούν προς έναν συνεταιρισμό στην βάση του διαμοιρασμού, όμως η διεθνής κοινότητα δεν προτίθεται να κάνει τέτοια «θαρραλέα βήματα».  

Ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αρχίσουν να συνεργάζονται σε περιορισμένο αριθμό θεμάτων με βάση τις σημερινές συνθήκες στο νησί και αντί να αποφασίσουν εκ των προτέρων τι είδους συνεταιρισμό θα κάνουν, μπορούν να τον δημιουργήσουν σταδιακά από τα κάτω προς τα πάνω. Ως παραδείγματα θεμάτων στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία πριν την λύση, ο Όζερσαϊ ανέφερε το φυσικό αέριο, την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον, το εμπόριο, την εκπαίδευση και τον τουρισμό.  

Η Diyalog (30.01.20) γράφει ότι ομάδα 30 περίπου Ελληνοκύπριων φοιτητών προσπάθησε να εμποδίσει την διάλεξη του Όζερσαϊ στο King’s College  χωρίς αποτέλεσμα. Αναφερόμενος στο γεγονός, ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι «δεν μας δίνουν ευκαιρία να μιλήσουμε για τον εαυτό μας ακόμα και σε αυτή την κατάστασή, τόση έλλειψη ανοχής έχουν». 

Εξάλλου, ο Όζερσαϊ παραχώρησε συνέντευξη στον διπλωματικό συντάκτη της εφημερίδας The Guardian Patrick Wintour.

Keywords
Τυχαία Θέματα