Όσα πρέπει να ξέρετε για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Ποικίλες απόψεις αλλά και αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει για τη θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης, η οποία κατέστη άκρως δημοφιλής στον δυτικό κόσμο τις δεκαετίες του 1989 και του 1990.

Ποιοι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη;

Τότε οι θιασώτες της HRT, υποστήριζαν πως η συγκεκριμένη θεραπεία, εκτός από το να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, έχει οφέλη στην καρδιά, στα οστά αλλά και στην αύξηση της λίμπιντο.

Πάνω από 6 εκατομμύρια γυναίκες λαμβάνουν τη θεραπεία

Όλα αυτά

άλλαξαν, όταν το 2002 η μελέτη Women’s Health Initiative, μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί ποτέ σχετικά με την ασφάλεια της HRT, έδειξε ότι η θεραπεία δεν προστατεύει τις γυναίκες αλλά, αντιθέτως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου του μαστού.

Έπειτα από αυτά τα αποτελέσματα η λήψη HRT μειώθηκε δραματικά. Σήμερα περί τα 6 εκατομμύρια γυναίκες, λαμβάνουν τη θεραπεία σε Βρετανία και ΗΠΑ.
Τους τελευταίους μήνες η HRT βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο επιβεβαίωσε ότι η θεραπεία δεν έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

H HRT αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι η HRT αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, ακόμη και αν λαμβάνεται επί μόνο λίγα χρόνια (αυτή είναι πλέον και η πιο κοινή θεραπευτική προσέγγιση).

Για κάθε 1000 γυναίκες που λαμβάνουν επί πέντε έτη HRT από τα περίπου 50 έτη τους, θα εμφανιστεί μια επιπλέον περίπτωση καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Η ορμονοθεραπεία είναι σημαντική και πολύ αποτελεσματική σε ότι αφορά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης για πολλές γυναίκες», λέει ο Φιλ Χάναφορντ από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία.

«Ωστόσο οι συστάσεις αναφέρουν να χρησιμοποιείται η μικρότερη δυνατή δόση για το μικρότερο δυνατό διάστημα»- συνήθως όχι για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μέχρι τεσσάρων ετών.

Ο Ροντ Μπάμπερ, μαιευτήρας- γυναικολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, αναφέρει ότι οι γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού δεν πρέπει να λαμβάνουν HRT ενώ όσες εμφανίζουν καρδιοπάθεια πρέπει να λαμβάνουν τη θεραπεία «με πάρα πολλή προσοχή».

Η έναρξη λήψης της θεραπείας στον σωστό χρόνο είναι επίσης πολύ σημαντική- όσο νωρίτερα μια γυναίκα να λαμβάνει ορμονοθεραπεία τόσο πιο ασφαλής και ευεργετική είναι για αυτήν η θεραπεία, λέει ο Μπάμπερ.

«Οι γυναίκες δεν πρέπει να ξεκινούν την HRT μετά την ηλικία των 60 ετών χωρίς να συμβουλευθούν τον γιατρό τους- αυτό είναι όμως πολύ διαφορετικό από μία γυναίκα που ξεκίνησε νωρίς τη λήψη της θεραπείας και ανακαλύπτει ότι χρειάζεται να τη συνεχίσει και μετά τα 60, κάτι που είναι αρκετά ασφαλές», καταλήγει ο ειδικός.

Με πληροφορίες από το "Βήμα"

Keywords
Τυχαία Θέματα