ΟΣΑΚ: Κατά επαναφοράς πρότασης για συμμετοχή ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ

Η ΟΣΑΚ τάσσεται ενάντια στην επαναφορά πρότασης για συμμετοχή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, τονίζοντας εκ νέου πως το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο ότι η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη, συζητά το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ, η ΟΣΑΚ καλεί τόσο την κ. Κανάρη,

όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να ξεκαθαρίσουν δημόσια το κατά πόσον προτίθενται να επιτρέψουν την αλλαγή της φιλοσοφίας της σύνθεσης του συμβουλίου του Οργανισμού.

Η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ λειτουργεί με τη συγκεκριμένη σύνθεση, επειδή το σύστημα έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία, ενώ διευκρινίζει ότι συμμετέχουν μόνο όσοι εισφέρουν στο Ταμείο του ΓεΣΥ (πληρώνουν), όσοι λαμβάνουν υπηρεσίες (ασθενείς) και όχι όσοι πληρώνονται.

Υπενθυμίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο διαβουλεύεται με παρόχους για το ύψος των αμοιβών τους, αλλά και για άλλα ζητήματα και λαμβάνει αποφάσεις, για το ύψος της αμοιβής τους.

«Ως εκ τούτου, θα ήταν παράδοξο ένας μόνο φορέας από τους πολλούς που εκπροσωπούν παρόχους υπηρεσιών υγείας να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ και, από τη μια, να διαβουλεύεται ως εκπρόσωπος παρόχων (γιατρών), ενώ, από την άλλη, να αποφασίζει για θέματα που αφορούν τους παρόχους (γιατρούς)», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ΟΣΑΚ «επειδή έχει προβληθεί το επιχείρημα ότι επιβάλλεται να συμμετέχουν στα ΔΣ Ημικρατικών Οργανισμών και επηρεαζόμενοι, επισημαίνουμε ότι επηρεαζόμενοι με αυτό το σκεπτικό είναι όλοι οι πάροχοι, δηλαδή νοσηλευτήρια, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, κλινικά εργαστήρια, ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια κ.λπ» και σημειώνει ότι «η συμμετοχή ενός φορέα θα ήταν άδικη για τους  υπόλοιπους και η συμμετοχή όλων θα σήμαινε ότι οι ίδιοι οι πάροχοι θα διαβουλεύονται με τον εαυτό τους και θα καθορίζουν, μεταξύ άλλων, τις αποζημιώσεις τους, οι οποίες προέρχονται από τις εισφορές των εργοδοτών, των εργαζομένων και του κράτους».

Επιπλέον, επισημαίνει την ανάγκη συμμετοχής των γιατρών, αλλά και άλλων επαγγελματιών, στην λήψη αποφάσεων, για ζητήματα που έχουν καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα και εξηγεί ότι ο νόμος προβλέπει τη σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής Ιατρών, η οποία, όπως προνοείται, λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο άμεσα προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

«Η μη αποτελεσματική ή υποτυπώδης λειτουργία μέχρι σήμερα της συγκεκριμένης επιτροπής αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ΟΑΥ», συμπληρώνει.

Καλεί τον ΟΑΥ να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην επανασύσταση και λειτουργία της συγκεκριμένης επιτροπής, όπως προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις, με εκπροσώπους της ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των ασθενών.

Θεωρεί ότι ο ιατρικός κόσμος επιβάλλεται να εκπροσωπείται στα όργανα του ΟΑΥ και, από τη στιγμή που προνοείται η σύσταση και λειτουργία της συγκεκριμένης επιστημονικής επιτροπής υπό το ΔΣ του Οργανισμού, ο ΟΑΥ οφείλει να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες.

Επίσης, επισημαίνει ότι πέραν της επιστημονικής επιτροπής, η οποία βάσει νόμου λειτουργεί σε ανώτατο επίπεδο, οι γιατροί, αλλά και άλλοι επιστήμονες, συμμετέχουν στις διάφορες Ad Hoc επιτροπές και τα ιατροσυμβούλια, ενώ οι Επιστημονικές Εταιρείες συμμετέχουν συνεχώς στις διεργασίες για καθορισμό Πρωτοκόλλων και διαδικασιών. 

Keywords
Τυχαία Θέματα