Όταν ο Μακάριος κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεσή  σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει και στην συνέχεια να αποσύρει το βιβλίο αγγλικών με την προκλητική αναφορά στον Μουσταφά Κεμάλ.

Η συζήτηση έχει ανάψει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις για την ορθότητα και τις προεκτάσεις της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε επίσης: Aπάντηση Προδρόμου σε Οκτάι για Κεμάλ: «Πρώτα σεβασμός στη μνήμη των λαών»

 Κάποιοι θυμήθηκαν μάλιστα ένα ιστορικό γεγονός από την

Κυπριακή ιστορία που αφορά τον Μουσταφά Κεμάλ και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1962, ο Πρόεδρος Μακάριος έμπαινε σε αεροσκάφος με την «ημισέληνο» για την πρώτη και τελευταία επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία. Ήταν το προσωπικό αεροσκάφος του Τούρκου Προέδρου, στρατηγού Γκιουρσέλ. Παρών ήταν και  πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού που τον φιλοξένησε στην προεδρική κατοικία. 

Κατά την μετάβασή του σημειώθηκαν  επεισόδια από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Άγκυραςόπου έβριζαν, έκαναν απειλητικές χειρονομίες , κρατώντας πανό που έγραφαν «Εφαρμόσατε τας συμφωνίας Ζυρίχης – Λονδίνου

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας περιόδου όπου κορυφώθηκαν τα προβλήματα στα ζητήματα της στελέχωσης του Κυπριακού Στρατού και του διαχωρισμού των Δήμων, που αναδείκνυαν τις κραυγαλέες αδυναμίες του Συντάγματος της Δημοκρατίας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διερευνηθούν τα περιθώριά βελτίωσης του συντάγματος του 1960 το οποίο αποδείχτηκε δυσλειτουργικό.

Στην συγκεκριμένη επίσκεψη όπως προέβλεπε και το πρωτόκολλο, ο πρόεδρος Μακάριος κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ = Πατέρας των Τούρκων)    

Η κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλέιο του Μουσταφά Κεμάλ είναι μια διπλωματική πρακτική που ακολούθησαν και αρκετοί Έλληνες Πρωθυπουργοί κατά τις επισκέψεις τους στην Τουρκία.  Η κίνηση αυτή σχολιάζεται κάθε φορά με ποικίλες αντιδράσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Μουσταφά Κεμάλ ευθύνεται για την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας (Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυροχαλδαίων) στις αρχές του 20ου αιώνα.Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Κεμάλ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας

Keywords
Τυχαία Θέματα