Όταν ο Ραούφ Ντενκτάς καθόριζε τα «δύο ισότιμα κράτη» του Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Από τις 31 Αυγούστου 1998 ο Ραούφ Ντενκτάς -σε πλήρη συνεννόηση με την Άγκυρα- καθόριζε σε πρότασή του τους τουρκικούς άξονες για την λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν στα κατεχόμενα για "δύο ισότιμα κράτη δίπλα δίπλα", και "αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των δύο πλευρών", έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα από τον Ραούφ Ντενκτάς σε έγγραφη πρότασή του από το 1998, ενόψει συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Συμμετέχοντας σε αυτές τις συνομιλίες, τα μέρη αναγνωρίζουν

ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι δύο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη, με το καθένα από αυτά να διαθέτει δικούς του λειτουργικούς θεσμούς και δικαιοδοσία, που αντικατοπτρίζουν την πολιτική ισότητα και βούληση των αντίστοιχων λαών.

Αναγνωρίζουν, επίσης, ότι οι Αρχές των δύο μερών δεν εκπροσωπούν η μία την άλλη».

Ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε από τότε λόγο για συνεταιρική διευθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Συνεταιρική Διευθέτηση

«Ο τελικός στόχος των συνομιλιών θα είναι μία συνεταιρική διευθέτηση, που θα έχει συνομοσπονδιακή δομή, αποτελούμενη από τους δύο λαούς και τα δύο κράτη του νησιού, υποστηριζόμενη από συμμετρικές συμφωνίες με τις δύο αντίστοιχες Μητέρες Πατρίδες και εγγυήτριες χώρες».

Παράλληλα, στο ίδιο έγγραφο  γίνεται αναφορά και στο λεγόμενο κατάλοιπο εξουσίας -το οποίο έξι χρόνια αργότερα περιλήφθηκε στο Σχέδιο Ανάν- αλλά και στα ίδια τα δημοψηφίσματα.

Κατάλοιπο και Δημοψηφίσματα

«Όλα τα δικαιώματα και οι εξουσίες που δεν αναφέρονται στην συνομοσπονδιακή οντότητα θα είναι κατάλοιπο των δύο συνομοσπονδοποιημένων κρατών. Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί ως αποτέλεσμα των συνομιλιών θα υποβληθεί για έγκριση σε χωριστά δημοψηφίσματα. Πιστεύουμε ότι μόνο αυτή η δομή θα προωθήσει την ασφάλεια και των δυο πλευρών και θα διασφαλίσει την ταυτότητα και την ευημερία τους.  Εάν οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν σε αυτήν την τελική βάση, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις συνομιλίες για την εγκαθίδρυση της συνομοσπονδίας στην Κύπρο». 

Τρεις ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 28 Αυγούστου 1998, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έστελνε διπλωματικό μανιφέστο όπου τονίζει ότι στηρίζει πλήρως τις τουρκοκυπριακές θέσεις στο Κυπριακό, οι οποίες ωστόσο καταγράφηκαν στο έγγραφο Ντενκτάς τρεις ημέρες αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα