Ώθηση στο «Σχέδιο Εθελούσιας Επιστροφής» επιδιώκει η κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης από την Ε.Ε. «ολιστικής προσέγγισης» για το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εντείνει τις προσπάθειές της, δίνοντας επιπρόσθετη ώθηση στο "Σχέδιο Εθελούσιων Επιστροφών".

Το εν λόγω σχέδιο τρέχει από το περασμένο καλοκαίρι και δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με σχεδόν μηδαμινή συμμετοχή.

Στόχος η καταπολέμηση του φαινομένου «από την ρίζα του», ιδίως σε χώρες που «εξάγουν» μεταναστευτικές ροές, χωρίς συνθήκες πολέμου.

Δηλαδή, να στηρίζονται οι χώρες αυτές, κυρίως οι Αφρικανικές, σε θέματα υποδομών, εργασίας και ανθρωπιστική βοήθεια. 

Κύριος λόγος της μη ικανοποιητικής εφαρμογής του, είναι γιατί υπάρχουν προβλήματα με τις τρίτες χώρες να δεχθούν τους υπηκόους τους. Αφορά κυρίως μετανάστες που οι προσφυγές τους έχουν απορριφθεί, στους οποίους δίνονται κίνητρα για επιστροφές, καθώς οι περισσότεροι εξαφανίζονται μεσούσης της εκκρεμούσας έφεσης που ασκούν ή και μετά, κυρίως προς τα κατεχόμενα. 

Οι παροχές είναι οι εξής: Πλήρης κάλυψη εξόδων επιστροφής και μετακίνησης, συν χρηματικό κίνητρο μέχρι και 1500 ευρώ, διαβαθμισμένο αναλόγως της χώρας καταγωγής.

Τα χρήματα παρέχονται από την Δημοκρατία και γίνεται πλέον προσπάθεια για οικονομική συμβολή κι άλλων διεθνών οργανισμών, ενώ εξετάζεται και μια σειρά από άλλες παροχές, ως νέα κίνητρα. 

 Τέλος, οι διπλωματικές προσπάθειες στρέφονται και προς την υπέρβαση των προσκομμάτων που θέτουν οι τρίτες χώρες.

Στο μεταξύ, ο Νίκος Νουρής, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο σήμερα, ανέφερε ότι η πρώτη μέριμνα είναι να θέσουν ξανά στο τραπέζι την αναγκαιότητα διαφύλαξης από τη Frontex των νότιων παραλίων της Τουρκίας, κάτι όμως εξαιρετικά δύσκολο, καθώς χρειάζεται συνεργασία της κατοχικής δύναμης. 

Διαβάστε επίσης 

ΥΠΕΣ: Η Κύπρος βιώνει έντονα την εργαλειοποίηση μεταναστών από τρίτες χώρες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ώθηση, Σχέδιο Εθελούσιας Επιστροφής,othisi, schedio ethelousias epistrofis