Ουκρανία: Ξένα εξαρτήματα σε ρωσικά όπλα

Πρόκειται για μικροτσίπ, ημιαγωγούς και άλλα μικροηλεκτρονικά από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δυτικά μικροτσίπ, ημιαγωγοί και άλλα μικροηλεκτρονικά από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να εντοπίζονται σε ρωσικά drone και πυραύλους που εκτοξεύθηκαν προς την Ουκρανία.

Ο Βλάντισλαβ Βλάσιουκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επίτροπος για την πολιτική κυρώσεων, λέει ότι η Μόσχα καταφέρνει ακόμα

να αναπληρώνει την πολεμική της μηχανή, αν και οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο.

«Οι Ρώσοι εξακολουθούν να είναι αρκετά ικανοί να αποκτήσουν αυτά τα κομμάτια και να παράγουν τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και drone. Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που οι Ρώσοι λαμβάνουν λιγότερα ανταλλακτικά από όσα θέλουν και πληρώνουν πολύ υψηλότερη τιμή από ό,τι θα ήθελαν», σημειώνει.

«Υπολογίζουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα μικροηλεκτρονικά είναι τώρα 125% πιο ακριβά από ό, τι ήταν, σε ορισμένες περιπτώσεις 300% πιο ακριβά. Επομένως, όλα αυτά μαζί συνιστούν σημαντική ζημιά για το ρωσικό στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα», προσθέτει ο Ντέιβιντ Ο' Σάλιβαν, απεσταλμένος της ΕΕ για τις κυρώσεις.

Ενώ οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι οι κυρώσεις λειτουργούν και το ζήτημα είναι η εφαρμογή τους, το Κίεβο πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Προτείνουμε την επιβολή κυρώσεων σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα αποθαρρύνει πραγματικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών από τη διενέργεια οποιωνδήποτε συναλλαγών με ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αυτό πιθανότατα θα παγώσει και θα επιβραδύνει πραγματικά τυχόν συναλλαγές προς όφελος της ρωσικής οικονομίας. Αυτή είναι ίσως η πιο ριζοσπαστική πρόταση που βάλαμε στο τραπέζι», τονίζει ο Βλάσιουκ.

Δυόμισι χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή και μετά από πολλαπλές κυρώσεις, η ρωσική οικονομία παραμένει μέχρι στιγμής ανθεκτική και συνεχίζει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Τρεις νεκροί και 22 τραυματίες από ρωσική επίθεση σε πολυκατοικία

Πηγή: euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα