Ουκρανική κρίση: Η Μόσχα βλέπει μια «πιθανότητα» συμβιβασμού με τη Δύση

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.

«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ

Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θεωρεί ότι σχόλια του απεσταλμένου του Κιέβου στο Λονδίνο σηματοδοτούν επίσημη αλλαγή στη θέση της Ουκρανίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά δήλωσε πως θα βοηθούσε σημαντικά στον καθησυχασμό των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλειά της, αν το Κίεβο απαρνιόταν την πρόθεσή του να γίνει μέλος της συμμαχίας.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία αποσαφήνισε σήμερα προηγούμενα σχόλιά του για το ενδεχόμενο η χώρα του να παραιτηθεί από την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν θα επανεξετάσει την απόπειρά της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.

Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε επίσης πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με τους υπουργούς του των Εξωτερικών και της Άμυνας.

Εξάλλου ανώτερος ρώσος στρατιωτικός αξιωματουχος δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει πυρ εναντίον ξένων πλοίων και υποβρυχίων, εφόσον εισέλθουν παρανόμως στα χωρικά της ύδατα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα ληφθεί μόνο στο «ανώτατο επίπεδο», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Το Σάββατο οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι διεξήγαγαν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα, αφού η Μόσχα ανακοίνωσε πως σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού καταδίωξε αμερικανικό υποβρύχιο σε ρωσικά χωρικά ύδατα στον Ειρηνικό.

Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαντώντας στις δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία, είπε ότι οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας και παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για το Κίεβο, τόνισε

Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε νωρίτερα στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι “ευέλικτη” στους στόχους της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

“Αυτή η πορεία δεν περιλαμβάνεται απλώς στο Σύνταγμα, αλλά αποτελεί και ομόφωνη επιθυμία των αρχών και της κοινωνίας”, τόνισε ο Σεργκίι Νικιφόροφ μιλώντας στο Reuters.

“Ο κύριος πρεσβευτής χρησιμοποίησε τη λέξη ‘ευελιξία’. Πιστεύω ότι αξίζει να του δώσουμε την ευκαιρία να εξηγήσει τι ακριβώς είχε στο μυαλό του”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πριστάικο έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του, οι οποίες, όπως δήλωσε, παρερμηνεύθηκαν, εξηγώντας ότι η Ουκρανία προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο είναι έτοιμη για πολλές υποχωρήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ.

"Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να αποφύγουμε τον πόλεμο είμαστε έτοιμοι για πολλές υποχωρήσεις και για αυτό τον λόγο συνομιλούμε με τους Ρώσους", εξήγησε ο Ουκρανός πρεσβευτής. "Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, (η ένταξη μας στο οποίο) περιλαμβάνεται στο Σύνταγμά μας", πρόσθεσε.

"Δεν θα καθυστερήσουν οι φιλοδοξίες μας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ-- αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ότι δεν ανήκουμε στην οικογένεια τώρα, οπότε πρέπει να επιζητήσουμε κάτι άλλο, κάτι σαν διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία, με τις ΗΠΑ", επεσήμανε ο Πριστάικο. "Οπότε πέρα από το ΝΑΤΟ εξετάζουμε κάποιες άλλες διευθετήσεις που θα μας επέτρεπαν να επιβιώσουμε από αυτή τη δοκιμασία τώρα".

Όταν ρωτήθηκε ξανά αν η Ουκρανία αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Πριστάικο απάντησε: "Όχι".

Το «χαρτί» της Γερμανίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ζήτησε σήμερα από την Μόσχα «άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης» στην σύγκρουση περί την Ουκρανία, πριν επισκεφθεί το Κίεβο και στην συνέχεια την ρωσική πρωτεύουσα την στιγμή που η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση βρίσκονται στο αποκορύφωμα.

«Περιμένουμε από την Μόσχα άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης», έγραψε στο Twitter ο Ολαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι «μία νέα στρατιωτική επίθεση θα είχε βαριές συνέπειες για την Ρωσία», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πάντα πολύ πολύ σοβαρή».

Οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους ζητούν εξηγήσεις από την Ρωσία για την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, πράγμα που η Μόσχα έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να κάνει.

Με τα ραντεβού του στο Κίεβο και το Κρεμλίνο, ο Ολαφ Σολτς ακολουθεί τα βήματα που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα μίας διπλωματικής λύσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν, από την πλευρά τους, ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει «οποιαδήποτε στιγμή» και πλήθος χωρών έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το ταχύτερον την ουκρανική επικράτεια.

Δεχόμενη κατηγορίες ότι είναι υπερβολικά συγκαταβατική απέναντι στην Μόσχα λόγω των οικονομικών της συμφερόντων, η Γερμανία ανέβασε χθες τους τόνους.

«Βρισκόμαστε εν μέσω κινδύνου στρατιωτικής σύρραξης, ενός πολέμου στην ανατολική Ευρώπη, και η ευθύνη ανήκει στην Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Η κατάσταση είναι πλέον «κρίσιμη, πολύ επικίνδυνη», δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στην Μόσχα είναι «πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία» για την επίτευξη της ειρήνης, δήλωσε από την πλευρά του ο ουκρανός πρεσβευτής στην Γερμανία Αντριι Μέλνικ στο Bild TV.

«Εχουμε την αίσθηση ότι ένας πόλεμος γίνεται όλο και πιο αναπόφευκτος», πρέπει να προετοιμασθούμε «για το χειρότερο».

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, αρνείται οποιαδήποτε επιθετική πρόθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά συνδέει την αποκλιμάκωση με σειρά απαιτήσεων, κυρίως με την διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ. Οι Δυτικοί θεωρούν ότι ο όρος αυτός είναι απαράδεκτος.

Ο Ολαφ Σολτς έχει προειδοποιήσει ότι η επιβολή καταστροφικών δυτικών κυρώσεων θα είναι «άμεση» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, απειλές που μέχρι στιγμής δεν έχουν πτοήσει το Κρεμλίνο.

Ενα από τα θέματα που οι Αμερικανοί έχουν θέσει στο τραπέζι, παρά την γερμανική απροθυμία, είναι η τύχη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος κατασκευάσθηκε για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Παράλληλα, το Βερολίνο δέχεται δριμείες επικρίσεις για την άρνησή του να στείλει όπλα στους Ουκρανούς.

«Ζητώ επισήμως από τους εταίρους μας να αποφασίσουν σε ποια πλευρά τοποθετούνται: στην πλευρά της Ουκρανίας που αμύνεται ή στην πλευρά του επιτιθέμενου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) την περασμένη βδομάδα ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην πρωταθλητής του μποξ Βιτάλι Κλίτσκο που έχει ζήσει επί πολλά χρόνια στην Γερμανία, όπου και παραμένει σταρ.

Η ένταση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, με την συγκέντρωση άνω των 100.000 ρώσων στρατιωτικών στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και με την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην Λευκορωσία και την Μαύρη Θάλασσα.

Ο Μπάιντεν προσκεκλημένος στο Κίεβο

Σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν την τακτική της«διπλωματίας και της αποτροπής» απέναντι στην Μόσχα.

Ο ουκρανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την χώρα του: «Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας συο Κίεβο τις προσεχείς ημέρες (...) θα ήταν μία σημαντική κίνηση και θα συνέβαλλε στην σταθεροποίηση της κατάστασης».

Η Ουκρανία ζήτησε επίσης επείγουσα συνάντηση με την Ρωσία, κατηγορώντας την ότι παραβιάζει τους κανόνες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) μη κοινοποιώντας πληροφορίες για τις μαζικές μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Μόσχα αγνόησε το αίτημα του Κιέβου σε σχέση με το Εγγραφο της Βιέννης (ΟΑΣΕ) που προωθεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την διαφάνεια ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των 57 χωρών μελών του Οργανισμού.

«Περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Ουκρανία συγκαλεί συνεδρίαση με την Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ εντός 48 ωρών για να συζητηθεί η ανάπτυξη και οι μετακινήσεις των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία», είπε.

Πολλές χώρες έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ή έχουν αρχίσει την απομάκρυνση του προσωπικού των πρεσβειών τους. Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM διέκοψε τις πτήσεις της στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Διαβάστε επίσης:

Λιθουανία: Στρατεύματα από τη Γερμανία έφτασαν στη χώρα για ενισχύσεις

Μόσχα: Θα ανοίξουμε πυρ αν ξένα σκάφη εισέλθουν παράνομα στα χωρικά μας ύδατα

Τζόνσον για Ουκρανία:«Σχεδιάζεται κάτι που θα μπορούσε να γίνει εντός 48 ωρών»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Keywords
μοσχα, ρωσία, υφίσταται, οφείλω, νατο, ηπα, συνταγμα, bbc, reuters, διευκρινίσεις, twitter, νέα, γαλλια, bild, afp, σταρ, οασε, εγγραφο, εταιρεία, klm, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ξανα, χωρες, ρωσία, βερολινο, γερμανια, δημοκρατια, ηπα, θαλασσα, λονδινο, ουκρανια, πτησεις, ρωσικα, σταρ, τηλεοραση, τυχη, φυσικο αεριο, ωρα, afp, bbc, bild, klm, reuters, αξιζει, απε, απε-μπε, βδομαδα, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, δηλωσεις, διευκρινίσεις, εγγραφο, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εβδομαδα, επικοινωνια, επιθυμια, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υφίσταται, κινηση, κιεβο, λογο, μηκος, μειωση, μυαλο, νατο, μπε, παντα, οασε, οικογενεια, ορος, οτι αξιζει, πηγη, πουτιν, προβληματα, ραντεβου, σαββατο, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, σκαφη, σχολια, φυσικο, ανηκει, ασφαλεια, βηματα, ενωση, ετοιμη, χωρα, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα
Ουκρανική, Μόσχα, Δύση,oukraniki, moscha, dysi