Ουγγαρία: Λύση για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

«Θηλιά», που πνίγει εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη, έχουν γίνει τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Ανυποψίαστοι πολίτες, κυρίως στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο βρέθηκαν να χρωστάνε τεράστια ποσά, από τη μία μέρα στην άλλη.

Ο László Szilágyi, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, είδε τη μηνιαία του δόση να διπλασιάζεται, από 200

σε 400 ευρώ, τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο Máté Gerhardt πήρε δάνειο σε ελβετικό φράγκο για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο αξίας 8.000 ευρώ. Όταν θα έχει αποπληρώσει το δάνειο, θα του έχει στοιχίσει πάνω από 14.000 ευρώ.

«Ίσως πρέπει να πάω και εγώ στα δικαστήρια, όπως έχουν κάνει τόσοι άλλοι με παρόμοιες περιπτώσεις. Κανείς δεν μας προειδοποίησε για τις πιθανές συνέπειες.»

Η κυβέρνηση Όρμπαν παρενέβη με ένα μοναδικό για την Ευρώπη τρόπο: όρισε μία συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ φιορινίου και ελβετικού φράγκου, χαμηλότερη από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Οι τράπεζες αναγκάζονται να μετατρέπουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων με βάση αυτή την ισοτιμία.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε στο euronews: «Κάποιες γειτονικές χώρες ενδιαφέρθηκαν (για το νόμο), όπως η Κροατία, η Ρουμανία και εν μέρη και η Πολωνία. Όλοι, όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι το ουγγρικό μοντέλο δεν σχεδιάστηκε από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά χρειάστηκε τρία χρόνια μακράς προετοιμασίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με έναν περίπλοκο τρόπο, στο κατάλληλο πλαίσιο.»

Η συνεχής ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, τα τελευταία χρόνια, έγινε ακόμα μεγαλύτερη, μετά την απόφαση της κεντρικής ελβετικής τράπεζας να καταργήσει τους περιορισμούς διακύμανσης σε σχέση με το ευρώ.

«Το ουγγρικό μοντέλο μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν συντείνουν αρκετοί παράγοντες. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να αντιγραφεί σε άλλες χώρες, καθώς το νομικό πλαίσιο και η οικονομική κατάσταση είναι διαφορετικά σε άλλες χώρες. Πρέπει, επίσης, να προσθέσω ότι αυτό ήταν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο βήμα που τελικά αποδείχτηκε ότι είχε ευτυχή κατάληξη.» εξηγεί ο οικονομολόγος Αντράς Μιχάλοβιτς.

Στην Ελλάδα, ο σύλλογος δανειοληπτών ελβετικού φράγκου ζητά παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να αναγκαστούν οι τράπεζες να μετατρέψουν τα δάνεια σε ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέτει συλλογικές αγωγές κατά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα