Γυναίκες στη Βουλή- Μας ξεπερνούν Ρουάντα και Αιθιοπία!

Στον "πάτο" η Κύπρος. Αποκαρδιωτική η εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως τρία μόλις 24ωρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση για τις Βουλευτικές. Ρουάντα, Νότιος Αφρική και Αιθιοπία βρίσκονται αρκετά σκαλιά πιο πάνω από τη χώρα μας όσον αφορά στην αξιοποίηση των γυναικών στα εθνικά

τους κοινοβούλια.

Κάθε άλλο παρά αισιοδοξία επιτρέπουν τα στοιχεία για τη συμμετοχή γυναικών στα κοινοβούλια, που παρουσιάστηκαν χθες σε διάλεξη με θέμα «Θετικές δράσεις για ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην πολιτική – ποσόστωση – μέτρο ισότητας ή ανισότητας;», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Τραγική είναι η διαπίστωση ότι χώρες όπως η Ρουάντα (που κατέχει την πρώτη θέση παγκόσμια με ποσοστό 63.8% γυναικών στο Εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας), η Νότια Αφρική, η Αιθιοπία, η Αλγερία, η Τυνησία, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάταξη από την Κύπρο. Με βάση τα όσα ανέφερε στην εισήγησή της η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η Κύπρος βρίσκεται στην 140η θέση (σε σύνολο 191 χωρών) της διεθνούς κατάταξης.

Διαχρονική η "κόκκινη" κάρτα στις γυναίκες

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην κυπριακή Βουλή είναι ζήτημα διαχρονικό, αλλά διαφαίνεται πως με την πάροδο των ετών η κατάσταση επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται. Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960 μέχρι και το 1976, περίοδο κατά την οποία είχαν διεξαχθεί τρεις εκλογικές κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις καμία γυναίκα δεν είχε εξασφαλίσει έδρα στη Βουλή. Η πρώτη γυναίκα βουλευτής της Κύπρου ήταν η Ρήνα Κατσελλή, που εκλέγηκε το 1981 και επανεκλέγηκε το 1986, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 2.8% το 1981 και στο 1.8% το 1985, λόγω της αύξησης στην τελευταία περίπτωση του αριθμού των βουλευτών από 35 στους 56 βουλευτές.

Το 1991 και το 1996 το ποσοστό αυξήθηκε στα 5.4% με την εκλογή 3 γυναικών αντίστοιχα, ενώ το 2001 το ποσοστό διπλασιάστηκε φτάνοντας το 10.8% και με 6 γυναίκες για πρώτη φορά στη Βουλή. Το 2006 είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών, δηλαδή 9 γυναίκες βουλευτές και ποσοστό 14.3%.

Εξάλλου, το 2011 αντί να παρατηρηθεί περαιτέρω αύξηση, είχαμε μείωση του αριθμού των γυναικών βουλευτών στις 7 και του ποσοστού στο 12.5%, ένα ποσοστό που κατατάσσει την Κύπρο

Η συζήτηση της ποσόστωσης

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για κάτι διαφορετικό, από την έννοια των ίσων ευκαιριών προς όλους, για όλα.Όπως αναφέρθηκε και στην συζήτηση από την εισηγήτρια δρ.Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η ποσόστωση είναι ένα προσωρινό θετικό μέτρο που θεσπίζει ένα ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών ή των δύο φύλων στο νομοθετικό σώμα ή στα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων.

Στόχος των θετικών αυτών δράσεων είναι να εκλέγονται περισσότερες γυναίκες στα εθνικά κοινοβούλια και να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες δεν θα παραμένουν περιθωριοποιημένες και απομονωμένες από την πολιτική ζωή του τόπου τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα