Ούριος άνεμος για θέσπιση κατώτατου μισθού στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Θέμα εβδομάδων είναι η ολοκλήρωση του διαλόγου και η θέσπιση κατώτατου μισθού στην Κύπρο.

«Έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε τον τρόπο και πως θα υιοθετηθεί ο εθνικός κατώτατος μισθός», δήλωσε η υπουργός εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζει τη θέσπιση κατώτατου μισθού ο Υπουργός των Οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα οφέλη για την οικονομία και δεδομένου ότι θα θεσπιστεί με σωστό και επιστημονικό

τρόπο ο κατώτατος μισθός θα είναι πάρα πολλά.

«Οδηγεί στη μείωση των ανισοτήτων μείωση των ανισοτήτων, αύξηση της παραγωγικότητας, σε μια πιο ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας και αποφυγή της εργασιακής εκμετάλλευσης. Αν θεσπιστεί με λάθος μηχανισμό, τότε θα δημιουργήσει στρεβλώσεις, προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για αύξηση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat, υποχώρησε η ανεργία στην Κύπρο υποχώρησε στο 3,6% και αντιστοιχεί σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

«Και βλέπουμε ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν αυτή τη στιγμή με τα ποσοστά της ανεργίας τα οποία έχουμε να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη θέσπιση κατώτατου μισθού», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα συνεδρίασε εκτάκτως και οι κοινωνικοί εταίροι ενημερώθηκαν για τη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας από εμπειρογνώμονα του Οργανισμού.

Θα είναι προφανώς ένας εθνικός κατώτατος μισθός, θα υπάρχει κάποιος μηχανισμός αναθεώρησής του, το πόσο συχνά δεν το ξέρουμε ακόμα, ούτε τι στοιχεία θα λαμβάνονται υπόψη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιάκκης.

Εμείς ως ΚΕΒΕ έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι μπαίνουμε σ' αυτό το διάλογο για να ακούσουμε τα επιχειρήματα γιατί πρέπει να μπει ένας κατώτατος μισθός, είπε.
«Θα μπούμε με θετική διάθεση σ' αυτή τη διαδικασία του διαλόγου ώστε να καθορίσουμε το ποσοστό σε σχέση με τον διάμεσο, ο οποίος τελικά θα αποτελέσει το αρχικό στάδιο καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

Από την άλλη ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης είπε πως «το θέμα της εισαγωγής εθνικού κατώτατου μισθού είναι μόνο ένα μέρος της διαδικασίας επαναρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες έχουν απορυθμιστεί επικίνδυνα στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια λόγω και των δύο απανωτών κρίσεων τις οποίες έχουμε περάσει».

«Αξιοποιείται περισσότερο ως δίχτυ προστασίας για τους απροστάτευτους εργαζομένους», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Άρχισε ο διάλογος για θέσπιση κατώτατου μισθού

Keywords
Τυχαία Θέματα