Φον ντερ Λάιεν: Ιδιαίτερης σημασίας ο πόλεμος κατά των διακινητών

Ενότητα και Αλληλεγγύη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα κλειδιά για την σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του μεταναστευτικού ζητήματος, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε παράλληλα ότι η ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων έχει αυξηθεί σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Σίγμα Χρήστο Μιχάλαρο. 

Προανήγγειλε δε την διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για την καταπολέμηση της «λαθρεμπορίας ανθρώπων».

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στο πλαίσιο του «State of the

Union», η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι έχουν καταγράψει τις απόψεις αλλά και τις ανησυχίες όλων των κρατών μελών, τονίζοντας ότι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα αποτελέσει το εργαλείο για σωστά αποτελέσματα με πρακτικές λύσεις.

«Το έργο μας για τη μετανάστευση βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ενότητα είναι εντός των ορίων μας. Μια συμφωνία για το Σύμφωνο δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά. Το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν μια ιστορική ευκαιρία. Ας δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί τη μετανάστευση αποτελεσματικά και με συμπόνια», πρόσθεσε.

Πόλεμος εναντίον των διακινητών

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επίσης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον πόλεμο κατά των διακινητών.

«Προσελκύουν απελπισμένους ανθρώπους με τα ψέματά τους και τους βάζουν μέσα σε θανατηφόρες διαδρομές στην έρημο ή σε βάρκες που είναι ακατάλληλες. Ο τρόπος που λειτουργούν αυτοί οι λαθρέμποροι βελτιώνεται συνεχώς, αλλά η νομοθεσία μας είναι μετράει ήδη 20 χρόνια ύπαρξης και χρειάζεται επείγουσα ανανέωση.  Χρειαζόμαστε λοιπόν νέα νομοθεσία και νέα δομή διακυβέρνησης. Χρειαζόμαστε ισχυρότερη επιβολή του νόμου, δίωξη και έναν πιο σημαντικό ρόλο για τις υπηρεσίες μας – Europol, Eurojust και Frontex», είπε.

Πρόταξε δε τη συνεργασία με τους εταίρους ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά πρόκειται για μια «παγκόσμια μάστιγα εμπορίας ανθρώπων».

Επίσης, προανήγγειλε τη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας ανθρώπων.

Δεν κατονόμασε την Τουρκία

Ωστόσο, η ίδια, σε αντίθεση με την επίσημη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, δεν κατονόμασε την Τουρκία και δεν της απέδωσε ευθύνες για εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών.

Ωστόσο, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Λευκορωσίας.

«Ήμασταν γρήγοροι και ενωμένοι στην απάντηση απέναντι στην υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε η Λευκορωσία εναντίον μας. Συνεργαστήκαμε στενά με τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια και μειώσαμε τις παράτυπες ροές. Έχουμε υπογράψει μια συνεργασία με την Τυνησία που φέρνει αμοιβαία οφέλη πέρα από τη μετανάστευση – από την ενέργεια και την εκπαίδευση, μέχρι τις δεξιότητες και την ασφάλεια. Τώρα θέλουμε να εργαστούμε για παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί εμβάθυναν τη συνεργασία τους με τα κράτη μέλη, ενώ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς όπως είπε πρωτοστάτησαν και παρουσίασαν τις βέλτιστες πρακτικές τόσο για το άσυλο,  όσο και για τις επιστροφές παράνομών μεταναστών.

«Κάθε μέρα, βλέπουμε ότι οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η αστάθεια ωθούν τους ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού.

Πάντα είχα ακλόνητη πεποίθηση ότι η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται αντοχή και υπομονετική δουλειά με βασικούς συνεργάτες. Και χρειάζεται ενότητα εντός της Ένωσής μας. Αυτό είναι το πνεύμα του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, δεν φαινόταν να υπάρχει κανένας πιθανός συμβιβασμός. Αλλά με το Σύμφωνο, επιτυγχάνουμε μια νέα ισορροπία. Μεταξύ της προστασίας των συνόρων και της προστασίας των ανθρώπων. Μεταξύ κυριαρχίας και αλληλεγγύης. Μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπιάς», είπε.

Διαβάστε επίσης: ΕΚ: «Πράσινο» στην έκθεση για Τουρκία - Εγκρίθηκε τροπολογία για Πύλα

Keywords
Τυχαία Θέματα