Κάτω από 0,5 τρισ. κ.π το φυσικό αέριο στον «Ονησίφορο»

Ούτε στο μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια δεν φτάνει ο όγκος του φυσικού αερίου που βρέθηκε στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ από την γεώτρηση που πραγματοποίησε το πλοίο γεωτρύπανο West Capella για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές της Επιτροπής Εμπορίου, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε είναι πολύ λίγο για να καταστεί αυτόνομα εμπορεύσιμο, ωστόσο απέδωσε ιδιαίτερη

σημασία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ευρημάτων.

Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συνολικά το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό, διότι εντοπίστηκαν ανθρακικά πετρώματα και ταμιευτήρας, που προσομοιάζουν με το γιγαντιαίο κοίτασμα ΖΟΡ της Αιγύπτου, γεγονός που γεννάει κάποια αισιοδοξία στην Κυβέρνηση για τη συνέχεια των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε, ο τρίτος γύρος αδειοδότησης χτίστηκε πάνω στα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος ΖΟΡ, γι’ αυτό και ήταν επιτυχής.

“Η σημασία του Ονησίφορου, είναι μεγάλη γιατί απέδειξε ότι το γεωλογικό μοντέλο του ΖΟΡ υπάρχει και δουλεύει και αυτό δίνει θετική προοπτική για τις δομές που έχουν εντοπιστεί και σε άλλα τεμάχια”, επισήμανε και πρόσθεσε ότι “επιθυμούμε ανακάλυψη που να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη το συντομότερο δυνατόν, αλλά κάθε γεώτρηση μας βοηθάει να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο το δυνατόν καλύτερα”.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η κοινοπραξία, εντός 30 ημερών, θα παρουσιάσει τα λεπτομερή αποτελέσματα και θα ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία αν προτίθεται να προχωρήσει σε επαναληπτική γεώτρηση στο ίδιο τεμάχιο.

Τι ακολουθεί

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα των γεωτρήσεων, ανέφερε ότι, μετά την ανακοίνωση της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum για διπλό τρυπάνι στο τεμάχιο 10 εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2018, αναμένει τις εταιρίες των τεμαχίων 6 και 8 να ανακοινώσουν το γεωτρητικό τους πρόγραμμα και ποιο είναι το επόμενο τεμάχιο στο οποίο θα γίνει γεώτρηση.

Όπως δήλωσε, προτεραιότητα παραμένει το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, το οποίο προχωράει “με επιμονή και υπομονή”, καθώς τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά δείχνοντας ότι οι έρευνες γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

“Αν υπάρχει φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ, θα το βρούμε”, είπε τονίζοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία διέπεται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς η γεωλογία είναι κάτι στο οποίο “δεν έχουμε καμία επιρροή”.

“Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε είναι να προσελκύσουμε και να στηρίξουμε εταιρίες μεγάλης εμβέλειας με το οικονομικό υπόβαθρο και την τεχνολογία που απαιτείται για να προχωρήσουν με τις έρευνες”, τόνισε.

Ερωτηθείς αν λόγω των ανθρακικών δομών που βρέθηκαν, υπάρχει πρόθεση να πραγματοποιηθεί γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν αναμένεται άμεσα, λέγοντας ότι η στόχευση βρίσκεται στο φυσικό αέριο.

Στην παρατήρηση ότι ενδεχομένως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης να έχουν καθυστερήσει, ο Υπουργός Ενέργειας απέρριψε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η παρούσα ήταν η τέταρτη στη σειρά γεώτρηση επί Κυβέρνησης Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι γίνονται μεθοδικά και στοχευμένα βήματα, χτίζοντας γεωπολιτικές συμμαχίες.

Τέλος, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει όλα τα διαβήματα που απαιτούνται να γίνουν.

“Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και κάνουμε είναι να χτίζουμε συμμαχίες με κράτη που έχουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, αλλά και να συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, γεγονός που αποδείξαμε και με την πραγματοποίηση της γεώτρησης. Παρόλη την πολεμική της Τουρκίας, εμείς συνεχίζουμε”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα