Οξεία κριτική Χαραλαμπίδη σε Ερατώ και Μ. Κυπριανού για ΑΟΖ (vid)

Έντονη κριτική για τους διαχρονικούς στρατηγικούς, πολιτικούς, διπλωματικούς και νομικούς χειρισμούς των κυβερνήσεων από το 2004 και εντεύθεν σε σχέση με την αντιμετώπιση της Τουρκίας από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας άσκησε ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης, καθώς επίσης και σε δυο πρώην Υπουργούς Εξωτερικών.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Χαραλαμπίδης έθεσε σειρά ερωτημάτων, ενώ παράλληλα παρέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Σε

πρώτο επίπεδο, ο κ. Χαραλαμπίδης διερωτήθηκε, ρητορικώς, γιατί σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον αυτών των γεγονότων. «Είναι τα επίχειρα της έλλειψης στρατηγικής και τα επίχειρα του γεγονότος ότι, πρώτο, δεν υπάρχει στρατιωτική αποτροπή, δεν λειτούργησε η διπλωματική αποτροπή και, τρίτον, εντοπίζεται το εξής πρόβλημα: Όταν πριν μερικούς μήνες, ακόμη και το ΕΛΚ, το οποίο είναι η πολιτική ομάδα της κυβέρνησης, υποστήριζε ότι θα πρέπει να μελετηθεί το πλήρες πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών, ο Υπουργός Εξωτερικών έδινε εντολές ότι η θέση μας θα έπρεπε να ήταν διαφορετική, διότι έπρεπε να κρατήσουμε την Τουρκία στις ράγες της Ε.Ε. για να μπορούμε να πιέζουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η συλλογιστική έχει μια λογική. Ταυτόχρονα, όμως, όπως ανέφερε, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε δει να πιέζεται η Τουρκία μέσω της Ε.Ε για την ορθή λύση του Κυπριακού. Επιπρόσθετα, ο κ. Χαραλαμπίδης υπογράμμισε ότι, όταν μιλάμε για αποτροπή, εννοούμε την στρατιωτική, η οποία δεν υπάρχει. Το δεύτερο επίπεδο αντιμετώπισης της Τουρκίας είναι τα νομικά μέσα, όπως είπε. Σήμερα όμως αυτά τα νομικά μέσα γίνονται στη σφαίρα των τακτικισμών, ελλείψει στρατηγικής, αφού πλέον βρισκόμαστε ενώπιον τετελεσμένων. Αν υπήρχε στρατηγική, πρόσθεσε, τότε θα έπρεπε ήδη να ήταν έτοιμο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να οδηγηθούμε σε έκτακτο συμβούλιο και να είχε προετοιμαστεί ήδη το έδαφος για κυρώσεις και μέτρα ή για την ενεργοποίηση του άρθρου 42 (7).

Ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης δήλωσε έκπληκτος από τα όσα άκουσε από τους δυο πρώην Υπουργούς Εξωτερικών (σ.σ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και Μάρκο Κυπριανού) οι οποίοι ήταν καλεσμένοι πιο πριν στο στούντιο. «Είναι δυνατόν να υπάρχουν δυο Υπουργοί Εξωτερικών, εδώ σ’ αυτό το πάνελ και να συζητούν αν η Κύπρος τελεί υπό καθεστώς επίθεσης; Αφού υπάρχει κατοχή!», δήλωσε με έντονο τρόπο.

Και συνέχισε: «Σας ρωτώ, δεν έχει γίνει η υπόθεση της κρίσης (σ.σ. με το τουρκικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ); Είμαστε ή δεν είμαστε υπό καθεστώς επίθεσης; Ακριβώς έχουμε μια επιπρόσθετη επίθεση. Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι δεχτήκαμε εισβολή, τελούμε υπό καθεστώς επίθεσης».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το νομικό σκέλος είναι το εάν είμαστε υπό καθεστώς επίθεσης, κάτι που ισχύει. Το πολιτικό σκέλος είναι αν θα καταφέρεις να πείσεις τους εταίρους σου και να προχωρήσουν σ΄αυτή τη διαδικασία, ανέφερε. «Όταν εσύ λες ότι, όταν τελειώσει αυτή η κρίση θα πάω στο Κραν Μοντανά να συζητήσω με την Τουρκία, γιατί οι Γερμανοί, οι Γάλλοι να στείλουν στρατό και να τα τσουγκρίσουν με την Τουρκία, εφόσον η δική σου η πρόθεση είναι να συνεργαστείς με την Τουρκία, ασχέτως να σου κάνει επίθεση; Πρέπει να είναι ηλίθιοι», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαραλαμπίδης εξήγησε αναλυτικά το νομικό σκέλος που έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα, λέγοντας: «Η υφαλοκρηπίδα είναι αυθύπαρκτη, (ipso facto), δηλαδή γεννιέται το κράτος, γεννιέται μαζί με την υφαλοκρηπίδα, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια. Τελειώνει η υφαλοκρηπίδα στο σημείο που υπάρχει μια κλίση του εδάφους στη θάλασσα 30 – 45 μοίρες. Αυθύπαρκτο, γεννιέσαι μαζί του», τόνισε. Η ΑΟΖ, πρόσθεσε ο κ. Χαραλαμπίδης, φτάνει στα 200 ναυτικά μίλια, όμως είναι δικαίωμα το οποίο εσύ πρέπει να πεις το ενεργοποιείς. Από τη στιγμή όμως που το ενεργοποιείς, σημείωσε, αποτελεί ειδικό κυριαρχικό δικαίωμα. «Τι σημαίνει κυριαρχία; Σημαίνει δέσμη εξουσιών. Στο πλαίσιο της κρατικής κυριαρχίας ασκώ όλες τις εξουσίες. Στο πλαίσιο της κυριαρχίας στην ΑΟΖ τις εξουσίες που μου παρέχει το Διεθνές Δίκαιο. Το οποίο τι είναι; Είναι ενσωματωμένο στο κοινοτικό δίκαιο. Άρα τι έχουμε; Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των ειδικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με επίθεση. Τι σημαίνει επίθεση; Κατέβασαν τρυπάνι χωρίς να ζητήσουν την άδειά μας, δηλαδή τα ειδικά μας κυριαρχικά δικαιώματα που είναι ισάξια των κρατικών, και γύρω – γύρω υπάρχουν πολεμικά πλοία. Αυτό δεν είναι επίθεση; Και έχουμε δυο Υπουργούς Εξωτερικών εδώ τώρα και συζητούν αν δεχόμαστε επίθεση ή όχι;».

O κ. Χαραλαμπίδης εμφανίστηκε πολύ καυστικός απέναντι στους δυο πρώην Υπουργούς, προσθέτοντας:

«Είναι φοβερό -επαναλαμβάνω- να έχεις Υπουργούς Εξωτερικών και να συζητούν εάν η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί υπό καθεστώς επίθεσης. Κλείνει το μαγαζί! Γι’ αυτό χάνουμε στη διπλωματία. Διότι ξεκινούμε να λέμε ότι θα συζητήσουμε εάν τελούμε υπό καθεστώς επίθεσης;».

Δείτε τα όσα ανέφεραν οι δυο πρώην υπουργοί Εξωτερικών στην ίδια εκπομπή:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οξεία, Χαραλαμπίδη, Ερατώ, Κυπριανού, ΑΟΖ,oxeia, charalabidi, erato, kyprianou, aoz