Οζερσάι: H δήλωση Αναστασιάδη για Βαρώσια ξεπερνά την δύναμή του

Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσαϊ, εκτιμώντας σε συνέντευξή του χθες στο τουρκικό κανάλι CNN-Türk ότι κατά πάσα πιθανότητα η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου θα φέρει σύντομα και μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς.


Ο σκοπός

των συμφωνιών αυτών είναι να μοιράσουν την θαλάσσια περιοχή που προκύπτει με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στην δυτική λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι «έχουμε πετύχει ισορροπία σε σημαντικό βαθμό στην ανατολική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και ενοχλούνται απ’ αυτό. Σε ένα σημείο σε αυτό τον αγώνα ισχύος θα μάθουν ότι είναι αναγκασμένοι, ειδικά λόγω της παρουσίας των εταιρειών, να καθήσουν μαζί μας στο τραπέζι και να μοιραστούν αυτούς τους πόρους χωρίς να αγνοούν την Τουρκία και την ΤΔΒΚ».

Η σημασία της «ΤΔΒΚ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος - φάνηκε ξανά, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι, λέγοντας ότι κανείς δεν θα μπορέσει να τους εμποδίσει να κάνουν παιχνίδι».

'Εκανε δε λόγο για οπορτουνισμό, αναφερόμενος στην συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια διευθέτησης του θέματος με μεσολάβηση της Τουρκίας και της Γερμανίας.

Βαρώσια

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι τυχόν άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα σημαίνει διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ είπε ότι αυτή είναι «δήλωση που ξεπερνά την δύναμή του (Προέδρου Αναστασιάδη)».

Διερωτήθηκε μήπως η ε/κ πλευρά δεν θέλει την επιστροφή του Βαρωσιού στους παλιούς του ιδιοκτήτες, να επιστρέψουν οι κάτοικοί του και θέλει να παραμείνει κλειστό και πόλη φάντασμα.

Οι Ε/κ, πρόσθεσε, ανησυχούν επειδή η μετατροπή των Βαρωσίων από στρατιωτική σε μη στρατιωτική ζώνη και το άνοιγμά του σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και των παλιών ιδιοκτητών του, θα δημιουργήσει μια κατάσταση πολύ καλύτερη από το σημερινό στάτους κβο και θα φέρει οικονομική κινητικότητα στην περιοχή και δεν θέλουν να δουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις οι δύο «λαοί», ο ε/κ και ο τ/κ, κατά την έκφρασή του.

«Οι Ελληνοκύπριοι δίδουν θετικές ενδείξεις σε αυτές τις εξελίξεις και αυτό προκαλεί ανησυχία στην διοίκηση. Δεν χρειαζόμαστε την συγκατάθεσή τους για να το κάνουμε αυτό. Δεν χρειαζόμαστε να καθήσουμε να κάνουμε παζάρια μαζί τους. Το βήμα αυτό που θα κάνουμε ουσιαστικά θα ραγίσει το στάτους κβο στο νησί, θα χαλάσει τον φαύλο κύκλο».

Θα συμβάλει, είπε, στο άνοιγμα των Βαρωσίων, ένας «πρόεδρος» που θα εκλεγεί και θα μπορεί να το εξηγεί πολύ καλά αυτό διεθνώς και να ετοιμάσει καλά τους διεθνείς παίκτες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της πολιτικής.

Συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας

Απαντώντας σε ερώτηση για την στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας και την προσγείωση γαλλικών πολεμικών αεροπλάνων στην βάση Ανδρέας Παπανδρέου, ο κ. Όζερσαί υποστήριξε ότι η Γαλλία προσπαθεί να καλύψει ένα κενό που έμεινε με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε, ήταν εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 και η χώρα που γνώριζε καλύτερα το Κυπριακό εντός της ΕΕ, και η Γαλλία θεωρεί ότι έχει περισσότερη σχέση με την Κύπρο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μέλος της ΕΕ. «Αυτό που κάνει αυτή την στιγμή στην Κύπρο με την πραγματική της ισχύ, με την ισχύ της στη διεθνή πολιτική δεν είναι και πολύ αναλογική κίνηση».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα