Οζερσάι: "Κακοί γείτονες οι Ελληνοκύπριοι"

‘Κακό γείτονα’ χαρακτήρισε την ε/κ πλευρά ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, και ‘βασική αιτία’ για τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Κουντρέτ Οζερσάι σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Ντεμίρορεν (DHA), είπε ότι «ο κακός γείτονας κάνει τον άνθρωπο νοικοκύρη κι έτσι η προσπάθεια των Ε/κ να δημιουργήσουν μονομερώς τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αιτία που η Τουρκία απέκτησε

γεώτρηση. Αλλά και πάλι εμείς, που δεν θέλουμε κακούς γείτονες, λέμε ελάτε να γίνουμε καλοί γείτονες, να διαχειριστούμε, να μοιραστούμε από κοινού τις πηγές που ανήκουν και στις δύο κοινότητες».

Κάλεσε την ε/κ πολιτική ηγεσία να χωνέψει –όπως είπε χαρακτηριστικά- ότι θα μοιραστεί με τους Τ/Κ τόσο την πολιτική εξουσία όσο και τις φυσικές πηγές ενέργειας και σημείωσε ότι «όσο δεν αλλάζει αυτή η αντίληψη και νοοτροπία δεν φαίνεται και πολύ ρεαλιστική η επιτυχία αλλά ούτε και η επιβίωση μίας ομοσπονδίας».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσέγγιση της ε/κ πλευράς να μην μοιράζεται. «Δεν το λέω αυτό για να κατηγορήσω την ε/κ πλευρά. Η άσκηση της εξουσίας σε ένα κράτος σαν να είναι αυτό ενιαίο έχει γίνει συνήθεια για την ε/κ πολιτική ηγεσία και για την ε/κ κοινότητα από τα τέλη του 1963 μέχρι σήμερα. Δυσκολεύονται να χωνέψουν ότι θα υπάρξει μια λύση στην οποία θα υπάρχει πραγματική πολιτική ισότητα», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα ότι με τη συμπεριφορά της απέναντι στην ε/κ πλευρά δημιούργησε ένα άνισο καθεστώς. «Για το γεγονός ότι παραβλέπουν τη μονομερή εξόρυξη του φυσικού πλούτου του νησιού που ανήκει και στις δύο κοινότητες, δεν χρειάζεται πραγματικά κανείς να κατηγορεί την ε/κ κοινότητα. Με λίγα λόγια προσπαθώ να πω ότι το άνισο καθεστώς και η παράνομη κατάσταση που δημιούργησε αυτή η συμπεριφορά της διεθνούς κοινότητας στην ε/κ πλευρά είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που αντιμετωπίζουμε σήμερα τόσα προβλήματα.

«Για να διαχειριστούμε μαζί το φυσικό αέριο πρέπει πρώτα να καθίσουμε και να συζητήσουμε μεταξύ μας», είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι: «Τί περιμένει να κάνουμε η ε/κ πλευρά αν δεν αποδέχεται να το συζητήσει αυτό το θέμα λέγοντας ότι είναι θέμα κυριαρχίας; Να γίνουμε θεατές; Η πιο τρανή απόδειξη ότι δεν είναι έτσι είναι η αγορά του γεωτρύπανου από την Τουρκία», τόνισε ο Τ/Κ πολιτικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οζερσάι, Κακοί, Ελληνοκύπριοιampquot,ozersai, kakoi, ellinokyprioiampquot