Οζερσάι για τριμερή: Δεν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των δύο πλευρών

Εάν συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια στο πιο είναι το πραγματικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και 51 χρόνια στο Κυπριακό, τότε το αποτέλεσμα και αυτής της τριμερούς θα είναι όπως και των άλλων συναντήσεων, «θα το δούνε όλοι», ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των δύο πλευρών και ούτε κατανοούν το ίδιο από μια πρόταση.


Η πραγματοποίησηση τριμερούς δεν προκαλεί ούτε ενθουσιασμό ούτε αποτελεί έκπληξη, σημείωσε.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook,

τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της πραγματοποίησης τριμερούς στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου, ο «υπουργός εξωτερικών» έγραψε σήμερα ότι εάν  οι πλευρές και τα ΗΕ δεν ρωτήσουν η μία την άλλη εάν καταλαβαίνουν το ίδιο από τα όσα λένε και γράφουν, τότε από αυτή την στείρα – όπως είπε – διαδικασία το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Όσο δεν αμφισβητείται με θάρρος κατά πόσο ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός μπορεί να είναι πραγματικός υπό τις σημερινές συνθήκες στην Κύπρο, θα συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν με ένα έγγραφο που περιέχει εποικοδομητικές ασάφειες, τις οποίες ο καθένας σχολιάζει διαφορετικά, ανέφερε.

Στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε, πού δηλαδή οδηγεί αυτό, ο κ. Οζερσάι απάντησε ότι οδηγεί στην προστασία του στάτους κβο, το να μην διερωτηθεί ποτέ κανείς γιατί το στάτους κβο δεν διαλύεται και να συνεχιστούν οι ελπίδες των Τ/κ να είναι εκκρεμείς.

Επιπλέον, είπε, θα ωφελήσει τις προσδοκίες του Ε/κ ηγέτη για τους πιθανούς υποψηφίους στις «προεδρικές» και βλέποντας ως ανάγκη την έναρξη διαπραγματεύσεων να προσπαθήσει να αποσπάσει υποχωρήσεις.

Για χρόνια, νομίζαμε ότι πηγαίναμε επειδή κουνούσαν το βαγόνι από έξω, αλλά συνεχίζαμε να είμαστε στον ίδιο τόπο κι επιπλέον δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι υπάρχει ζωή έξω από το βαγόνι, συνέχισε ο κ. Οζερσάι. Πρόσθεσε δε ότι στο μυαλό μας, όπου πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε, υποκρινόμαστε ότι πηγαίνουμε προς τα εκεί.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι γράφει ότι τώρα άρχισαν να βλέπουν ότι υπάρχει ζωή έξω από το βαγόνι και πως «εάν αλλάξουμε τις γραμμές του τρένου θα μπορέσουμε να διανύσουμε πραγματικά μια απόσταση».

Ο «υπεξ» του ψευδοκράτους νωρίτερα αναφέρθηκε στα τρία σημεία πάνω στα οποία γίνεται η συζήτηση των όρων αναφοράς λέγοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες, είναι τρία πράγματα τα οποία η κάθε πλευρά διαβάζει το ίδιο, καταλαβαίνοντας ωστόσο διαφορετικά πράγματα.

Προβλέπει δε ότι η τριμερής συνάντηση του Νοεμβρίου δεν θα είναι το κομβικό εκείνο σημείο που θα ανοίξει στην πραγματικότητα το δρόμο και διερωτήθηκε εάν θα μπορέσουν να διερωτηθούν εκεί οι πλευρές εάν καταλαβαίνουν το ίδιο πράγμα για την ομοσπονδία, εάν έχουν τις ίδιες προσδοκίες και εάν μπορούν να πουν πρώτα τί διαπραγματεύονται και εάν συζητούν άλλου είδους συνεργασίες πλην του ομοσπονδιακού συνεταιρισμού.

Κάνοντας δε αναφορά σε παλαιότερες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί ότι χρειάζεται διαφορά νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά, ο κ. Οζερσάι διερωτήθηκε εάν δεν είναι πρέπον να υποβάλλει το ερώτημα (στον Τ/κ ηγέτη) εάν βλέπει σήμερα αυτή την αλλαγή και ξεκινά μια διαπραγμάτευση. Όλοι, συνέχισε, βλέπουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ αναφέρει ότι από την τριμερή συνάντηση του Νοεμβρίου αναμένει να προκύψουν «οριστικά και μόνιμα αποτελέσματα» για μια περιεκτική λύση του Κυπριακού.

Το ΡΤΚ προσθέτει ότι θεωρεί σημαντικό η διαδικασία για το Κυπριακό να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, όχι ανοικτού τέλους και για να μπορέσει να γίνουν αποδεκτές οι συγκλίσεις μέχρι σήμερα, το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες όπως αυτά υποβλήθηκαν στις δύο πλευρές στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα.

«Ξεκαθαρίζουμε και πάλι ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια ασφαλή και σταθερή λύση η πολιτική ισότητα που περιλαμβάνεται σε αυτό το πλαίσιο (Γκουτέρες), η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή», αναφέρει.

Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται αναλυτικά τί περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 και τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες που περιλαμβάνουν την πολιτική ισότητα, το περιουσιακό, το εδαφικό, την ασφάλεια και εγγυήσεις και την «ισότιμη μεταχείριση» που περιλαμβάνει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, προϊόντων, υπηρεσιών και ανθρώπων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Keywords
Τυχαία Θέματα