Οζερσάι: Οι εταιρείες να πιέσουν τους Ε/κ για συμφωνία στο Φ.Α

Την πολιτική της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε ο λεγόμενος «αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης» και «Υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στην Τουρκία με ακαδημαϊκούς και πολιτικούς προκειμένου να συζητήσουν το Κυπριακό στο Πολιτιστικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (ICU).

Σε δηλώσεις του στο στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören (DHA) αναφέρθηκε στο «Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» που διοργανώθηκε στο Κάιρο με την επίσημη συμμετοχή

7 χωρών, πλην της Τουρκίας, λέγοντας: «Η συναίνεση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή του ψευδοκράτους και της Τουρκίας και της αποδοχής της στην Ανατολική Μεσόγειο και η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε έναν τομέα όπου συμβαίνουν περιττές συζητήσεις και εντάσεις και η σταθερότητα μπορεί να υποστεί βλάβη».

Ο Οζερσάι επεσήμανε, επίσης, τη σημασία της συμφωνίας για το φυσικό αέριο για τη σταθερότητα της περιοχής και την ειρήνη: «Το σημαντικό είναι όχι μόνο η δυνατότητα συγκρούσεων, αλλά και οι οικονομικές κυρώσεις, οι οικονομικές απώλειες και το αίσθημα ευθύνης από πλευράς διεθνών εταιρειών», πρόσθεσε.

«Όχι μόνο οι χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά και οι διεθνείς εταιρείες πρέπει να αναγκάσουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσει και να διαπραγματευτεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά και να συμφωνήσει για το φυσικό αέριο. Αυτό είναι σημαντικό για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την αμοιβαία οικονομική εξάρτηση της περιοχής», είπε.

Ο Οζερσάι τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης μιας εταιρικής σχέσης, τονίζοντας πως οι δύο κοινότητες θέλουν μια ομοσπονδιακή συνεργασία, αλλά και οι δύο πλευρές την κατανοούν διαφορετικά. «Η Ομοσπονδία είναι ένα είδος συνεργασίας που βασίζεται στη διανομή της διοίκησης και του πλούτου. Φαίνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιράζεται τη διοίκηση και τον πλούτο και δεν ανέχεται την πολιτική ισότητα και την ενεργό συμμετοχή. Διαπιστώθηκε στο δημοψήφισμα του 2004, όταν απέρριψαν το ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης», είπε.

Ο λεγόμενος «Υπουργός» Εξωτερικών του ψευδοκράτους είπε: «Σήμερα σε αυτό το στάδιο, νομίζω ότι πολλά πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (όπως αποκάλεσε την Κ.Δ.) έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση παραβλέποντας την τουρκοκυπριακή πλευρά και έχει ως στόχο την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και την εμπορία στην παγκόσμια αγορά. Αυτήν την πραγματικότητα τη βλέπει η διεθνής κοινότητα αλλά δεν την εμποδίζει. Ως εκ τούτου, η ‘‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ δεν θεωρεί απαραίτητο να μοιραστεί τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας, ο Οζερσάι δήλωσε ότι η ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εξάρτησης από οικονομική άποψη θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο για το μέλλον της Κύπρου. «Αν όλες οι πλευρές συνεργαστούν για θέματα εμπορίου, τουρισμού, ενέργειας και φυσικού αερίου, θα αποφευχθούν οι συγκρούσεις και η αστάθεια στην περιοχή», είπε. Ο Οζερσάι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους και τα οφέλη τους και δήλωσε: "Η ΤΔΒΚ (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) με την Τουρκία θα ακολουθήσει μια πολιτική που σκοπεύει να λύσει τα προβλήματα, όχι να κάνει συγκρούσεις. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας και τα οφέλη. Θα διεξαγάγουμε ενεργό διπλωματία για να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε τα δικαιώματά μας και τα οφέλη τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη διεθνή κοινότητα τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, ως ‘‘ΤΔΒΚ’’, θέλουμε να είμαστε μέλος της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, του εγκλήματος και της έκδοσης».

Επιπλέον, δήλωσε επίσης ότι η απομάκρυνση του ψευδοκράτους από το διεθνές δίκαιο δεν είναι αποδεκτή και τόνισε ότι τα κατεχόμενα δεν είναι μαύρη τρύπα και δεν θέλει να είναι η μαύρη τρύπα. «Ο σύγχρονος Τουρκοκυπριακός λαός μοιράζεται τις αξίες της διεθνούς κοινότητας, ως εκ τούτου δεν αποδέχομαι την απομάκρυνσή μας από το διεθνές δίκαιο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα