Οζερσάι: Σημείο καμπής η έναρξη γεώτρησης στην αν.Μεσόγειο

Σημείο καμπής χαρακτήρισε ο ‘υπέξ’ Κουντρέτ Οζερσάι την έναρξη γεώτρησης από τον Πορθητή στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι το φέρσιμο της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην Ε/κ πλευρά δημιούργησε ένα άνισο καθεστώς.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Ντεμίρορεν (DHA) ο Κουντρέτ Οζερσάι, απευθυνόμενος στους Ε/Κ, είπε ότι "εμείς δεν θέλουμε κακούς γείτονες, ελάτε να γίνουμε καλοί γείτονες, να διαχειριστούμε, να διαμοιραστούμε από κοινού τις πηγές που ανήκουν και στις δύο κοινότητες”.

Ο Τ/Κ πολιτικός υποστήριξε ότι “η

Ε/κ πολιτική ηγεσία είναι υποχρεωμένη να μας δείξει ότι είναι έτοιμη και το έχει χωνέψει ότι θα μοιραστεί μαζί μας τόσο την πολιτική εξουσία όσον και τις φυσικές πηγές. Υποστήριξε ότι “όσον δεν αλλάζει αυτή η αντίληψη και νοοτροπία δεν φαίνεται και πολύ ρεαλιστική για μένα η επιτυχία αλλά ούτε και η η επιβίωση ενός ομόσπονδου συνεταιρισμού που βασίζεται στον διαμοιρασμό”.

Ο κ. Οζερσάι χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσέγγιση της Ε/κ πλευράς. “Αλλά και πάλι δεν το λέω αυτό για να κατηγορήσω την Ε/κ πλευρά. Η άσκηση της εξουσίας στο κοινό κράτος σαν να είναι ενιαίο κράτος από τα τέλη του 1963 μέχρι σήμερα έγινε συνήθεια για την Ε/κ πολιτική ηγεσία και έγινε και για την Ε/κ κοινότητα συνήθεια.

Ενώ αυτή είναι η κατάσταση δυσκολεύονται να χωνέψουν ότι θα υπάρξει μια λύση στην οποία θα υπάρχει πραγματική πολιτική ισότητα”, ισχυρίστηκε ο κ. Οζερσάι. Υπενθυμίζοντάς την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ο Τ/Κ πολιτικός είπε ότι “εάν σε αυτό προσθέσετε και το ότι παραβλέπουν την μονομερή εξόρυξη του φυσικού πλούτου που ανήκει και στις δύο κοινότητες, δεν χρειάζεται πραγματικά να κατηγορεί κανείς την Ε/κ κοινότητα. Με λίγα λόγια προσπαθώ να πω αυτό. Ότι το άνισο καθεστώς και την παράνομη κατάσταση που δημιούργησε αυτό το φέρσιμο της διεθνούς κοινότητας στην Ε/κ πλευρά είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα απέναντι από πολλά προβλήματα”.

“Για να διαχειριστούμε μαζί το φυσικό αέριο πρέπει πρώτα να καθίσουμε και να συζητήσουμε μεταξύ μας”, είπε και διερωτήθηκε: “Τί περιμένει να κάνουμε η Ε/κ πλευρά αν δεν αποδέχεται να το συζητήσει αυτό το θέμα λέγοντας ότι είναι ζήτημα κυριαρχίας; Να καθίσουμε περιμένοντας ως θεατές; Ιδού η πιο σημαντική εξέλιξη για να δείξουμε ότι δεν είναι έτσι είναι η αγορά του γεωτρύπανου από την Τουρκία”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα