Πάει στο Λίβανο κλιμάκιο του Υπ. Εξωτερικών–Επί τάπητος η επικύρωση ΑΟΖ (vid)

Στο Λίβανο μεταβαίνει κλιμάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών εντός της επόμενης βδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ.

Σκοπός, να συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας για το θέμα της αναπροσαρμογής της υφιστάμενης συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

  Εν μέσω, μάλιστα, εντατικών επαφών μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου και ΗΠΑ, για την τελική

υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των ΑΟΖ Λιβάνου Ισραήλ, καθώς, σύμφωνα με τη λιβανική εφημερίδα  «Αλ-Αχμπάρ», που εκφράζει τις θέσεις της παράταξης Χεζμπολάχ:

- Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Άμος Χόχσταϊν αναμένεται να αφιχθεί στη Βηρυτό την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.

-Η ισραηλινή πλευρά φέρεται να έχει ενημερώσει ότι θα είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη

-Την Τρίτη αναμένεται ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, να ανακοινώσει την τελική του απόφαση, ποιος αξιωματούχος θα υπογράψει την συμφωνία για λογαριασμό της λιβανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως η κυβέρνηση του Ισραήλ ξεπερνά τα εμπόδια που βάζει η αντιπολίτευση, λίγο πριν τις νέες εκλογές, την 1η Νοεμβρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε σήμερα τις τέσσερεις προσφυγές κατά της συμφωνίας Ισραήλ Λιβάνου, από ισραηλινά σωματεία και ΜΚΟ.

Οι προσφυγές έθεταν προσκόμματα, αναφέροντας πως η παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει κομβικές δεσμευτικές αποφάσεις, ζητώντας, παράλληλα, έγκριση του κοινοβουλίου με αυξημένη πλειοψηφία και διενέργεια δημοψηφίσματος.

Η Λευκωσία επιδιώκει πάντως να μπει σφήνα και να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για την τελική οριοθέτηση της ανατολικής της ΑΟΖ, αφού εκκρεμεί ακόμη η επικύρωση από το Κοινοβούλιο του Λιβάνου.

Κάτι που θα απελευθερώσει δυναμικές για την περαιτέρω αξιοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής.

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε επίσης: Λίβανος: Επανεξέταση ΑΟΖ με Κύπρο - Πάγια τακτική λέει η Λευκωσία

Keywords
Τυχαία Θέματα