Παγιδευμένοι στον οικονομικό θύλακα του Ερντογάν οι Τ/κ

Στις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Τουρκία στα κατεχόμενα αναφέρεται εκτενές άρθρο των Irish Times το οποίο τονίζει πως οι «παγιδευμένοι τ/κ» θα περάσουν τις μουσουλμανικές θρησκευτικές εκδηλώσεις (Μπαϊράμι) αυτή την εβδομάδα με φόβο και ανησυχία, καθώς βλέπουν τις επιταχυνόμενες επιπτώσεις της διπλωματικής κρίσης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον . Ακολουθεί μετάφραση των κυριότερων σημείων του άρθρου:

Δεδομένου

ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και οι παροχές κοινωνικής πρόνοιας είναι σε τουρκικές λίρες, η αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας έχει συρρικνωθεί δραματικά. Ενώ τα τοπικά προϊόντα εμπορεύονται σε λίρες, οι εισαγωγές από και μέσω της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών, των φαρμάκων, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των καυσίμων και πολλών άλλων ειδών, πρέπει να πληρώνονται σε ευρώ, δολάρια ή στερλίνες.

Δεδομένου ότι τα κατεχόμενα εξαρτιόνται από την Τουρκία για το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων και των βασικών προμηθειών της, η πληρωμή σε ξένα νομίσματα για τα τουρκικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το εμπορικό έλλειμμα του ψευδοκράτους το 2017 ήταν 1,67 δις δολάρια.

Εξαιτίας της συνεχιζόμενης βύθισης της τουρκικής λίρας, οι παράνομοι ιδιοκτήτες ακινήτων απαιτούν την είσπραξη ενοικίων σε ξένο νόμισμα και οι τράπεζες αναδιαρθρώνουν δάνεια καθώς οι μηνιαίοι τόκοι θα μπορούσαν να είναι υψηλότεροι από τους μισθούς. Φοβισμένοι κάτοικοι έχουν αποσυρθεί αποταμιεύσεις. Τα κατασκευαστικά έργα έχουν ανασταλεί λόγω της έλλειψης ξένου νομίσματος για την αγορά πρώτων υλών.

Κάποιοι από τους προμηθευτές έχουν σταματήσει τις παραδόσεις, ενώ άλλοι έχουν αυξήσει τις τιμές, αναγκάζοντας τους λιανοπωλητές να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και την ανασφάλεια, καθώς δεν φαίνεται να τερματίζεται η οικονομική κρίση της Τουρκίας.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει το δημοσίευμα , αυτοί που κατοικούν στον βορά έχουν περιορίσει τις δαπάνες σε μια εποχή που συνήθως υπάρχουν πλούσιοι εορτασμοί,

«Λίγοι Τουρκοκύπριοι τώρα διασχίζουν τη διαχωριστική γραμμή στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία για να ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ όπου οι επιλογές ήταν περισσότερες και οι τιμές για ορισμένα αγαθά είναι χαμηλότερες. Δεν μπορούν να πληρώσουν σε ευρώ», σημειώνουν.

Οι τουρκοκυπριακές «αρχές» παλεύουν εδώ και καιρό να περιορίσουν την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης στο ψευδοκράτος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία επιρροή στις οικονομικές πολιτικές του Τουρκικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προσπαθώντας να αποφύγει τον πανικό, «κεντρική τράπεζα στα κατεχόιμενα ισχυρίζεται ότι έχει αρκετά ξένο χρήμα για να αντιμετωπίσει τη θύελλα της λίρας και έχει αναβάλει τις πληρωμές δανείων σε όσους δανείζονται σε ξένα νομίσματα.

Ανάμεσα στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, τον καθορισμό των τιμών συναλλάγματος για τα ενοίκια και τα ιδιωτικά σχολικά τέλη και την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με την κατανάλωση. «Ωστόσο αυτά τα μέτρα θεωρούνται απλώς μέσα για να δοθεί στο κοινό η αίσθηση ότι οι πολιτικοί αναλαμβάνουν δράση την ώρα που τα πραγματα βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η δυσαρέσκεια των Τ/κ για την κακοδιαχείριση της οικονομίας στην Τουρκία από τον Ερντογάν έχει επιδεινωθεί από δύο παράγοντες. Είναι θυμωμένοι για την προσπάθειά του να μετατρέψει τους κοσμικούς Τουρκοκύπριους σε αφοσιωμένους συντηρητικούς, προωθώντας τη θρησκευτική εκπαίδευση και την οικοδόμηση τζαμιών, και φοβούνται ότι επεκτείνει στη βόρεια Κύπρο την καταστολή σε όσους διαφωνούν απειλώντας τους Τ/κ και τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα