Πάγιες οι θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό

Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Τουρκία τελευταία έχει διαφοροποιήσει κάπωςτη θέση της σε κάποιες πτυχές του Κυπριακού επειδή χρησιμοποιει διαφορετική ρητορική, οι Τούρκοι ηγέτες με τις ενέργειες και δηλώσεις τους μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα.

Περίτρανη απόδειξη των διαχρονικών, άτεγκτων θέσεων τους εφ όλης της ύλης αποτελεί το περιεχόμενο εγγράφου που η Αγκυρα απέστειλε προς τα μέλη του φιλοτουρκικού λόμπι στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο,ενόψει της συζήτησης της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία και

το οποίο απεκάλυψε ο καλός δημοσιογράφος Παύλος Ξανθούλης στην κυριακάτικη έκδοση του Φιλελευθέρου.

Θα σταθώ σε δύο μόνο σημεία του εγγράφου στα οποία επιχειρείται πλήρης διαστρέβλωση γεγονότων στην πρόσφατη ιστορία της νεαρής Δημοκρατίας.

"Οι ΤΚ αποκλείονταν συστηματικά από τους μηχανισμούς του κράτους και υποχρεώνονταν να ζούν σε θύλακες οι οποίοι αποτελούν το 3% της Κύπρου υπό την πολιορκία των ΕΚ".

"Οι ΤΚ ζούσαν σε άθλιες συνθήκες για 11 χρόνια και δεν ήταν κάν σε θέση να καλλιεργήσουν τη γη τους ή να αναπτύξουν τις περιουσίες τους".

Σύμφωνα,όμως, με το μυστικό τουρκικό έγγραφο της 14 Σεπτεμβρίου 1963,τρία μόνο χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο προσυπέγραψαν οι Φ.Κουτστιούκ και Ραούφ Ντενκτάς, η τουρκική κοινότητα απεφάσισε όπως 'οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται σήμερα στο διοικητικό μηχανισμό μεταφερθούν στη νέα υπηρεσία της τουρκικής δημοκρατίας...(Γλ. Κληρίδη: Η Κατάθεση μου, σελ.221). Στο ίδιο έγγραφο/σχέδιο αναφέρεται "..Για να κάνουμε ακόμα πιο δύσκολη στους Έλληνες την εφαρμογή του συντάγματος σε κάθε τομέα, πρέπει να γίνουν πιό δραστήριες ενέργειες."

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι αμέσως μετά την εκδήλωση της τουρκανταρσίας στις 21 Δεκεμβρίου 1963, οι Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι και βουλευτές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους υπό την πίεση ένοπλων Τουρκοκυπρίων.

Όσον δε αφορά στον εγκλωβισμό των ΤΚ σε θύλακες, τούτο επιτεύχθηκε από την ίδια την ηγεσία τους ως πρώτο βήμα για το φυσικό διαχωρισμό των δυο κοινοτήτων που ζούσαν σε μικτά χωριά και πόλεις. Αποκαλυπτική είναι η έκθεση του στρατάρχη Λόρδου Carver σύμφωνα με την οποία η τουρκική ηγεσία χρησιμοποιώντας ένοπλες ομάδες ΤΚ εξανάγκαζε τους ΤΚ να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. (Γλ.Κληρίδη. Η Κατάθεση μου).Περαιτέρω, η ευθύνη της ΤΚ ηγεσίας για την κατάσταση στους θύλακες επιβεβαιούται από πολλές αναφορές στις εκθέσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Οπως στο κατωτέρω απόσπασμα Εκθεσης με αρ.S/6426-10 Ιουνίου 1965, παρα.115 " Οι ΤΚ ηγέτες εξακολουθούν να ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στην ελεύθερη διακίνηση μελών της ίδιας τους της κοινότητας. Υπάρχουν αναφορές ότι οι ΤΚ θα ευρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση εάν δεν περιορίσουν τις επαφές τους με τους ΕΚ συμπατριώτες τους στο ελάχιστο".

Και στην Έκθεση με αρ. S/7350-10 Ιουνίου 1966 - παρα.96, αναφέρεται: ..Επιπρόσθετα προς την απαγόρευση στους ΕΚ να έχουν πρόσβαση στους ΤΚ θύλακες,ακόμα και με συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ΤΚ ηγεσία εξακολουθεί να αποτρέπει ή να παρεμποδίζει μέλη της κοινότητάς της από του να διακινούνται εκτός των ορίων των θυλάκων".

Αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα υπέφερε τα δύσκολα εκείνα χρόνια, η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί στην τότε ηγεσία της και στην Τουρκία, η οποία εφάρμοζε με ευλάβεια τους σχεδιασμούς του Νιχάτ Ερίμ για ανάκτηση της Κύπρου. Ο δε προβοκατορικός ρόλος του Γραφείου Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας που άρχισε τη δράση του και πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας είναι καλά γνωστός.

H Λόρια Μαρκίδη είναι Πρέσβης ε.τ.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα