Η κατά Πλάκα Σκλήρυνση δεν ισοδυναμεί με τροχοκάθισμα

Περισσότερα, από 2,5 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατά Πλάκα Σκλήρυνση, ενώ στην Κύπρο, πάνω από 2.000 άτομα υποφέρουν από την ασθένεια αυτή.

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο ατόμων με κατά Πλάκα Σκλήρυνση, οι ασθενείς της πάθησης αυτής, περνούν από μεταβατικά στάδια μέχρι να αποδεχτούν την κατάσταση. "Το πρώτο στάδιο, είναι ο θυμός αφού ο πάσχοντας, αντιληφθεί την κατάσταση, το δεύτερο στάδιο είναι η διαπραγμάτευση και το τρίτο, η αποδοχή" και προσθέτει πως,οι πάσχοντες πρέπει να αντιληφθούν πως η

ασθένεια αυτή, δεν ισοδυναμεί με τροχοκάθισμα.

Ο Σύνδεσμος αυτός,προσφέρει προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης και φυσιοθεραπείας, αλλά και ενημέρωση για τα δικαιώματα των ασθενών της κατά Πλάκας.

Με αφορμή, την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η οποία επίσημα, έχει καθιερωθεί η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου κάθε χρόνο, ο προαναφερθέν σύνδεσμος, διεξάγει 15νθήμερες εκδηλώσεις και ημερίδες με εμπειρογνώμονες που συζητούν με ασθενείς.

Tί είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι' αυτό, αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Στόχος της, είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα