«Παγκόσμιο ρεκόρ βουτιάς»

Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2017–2018 του World Economic Forum, στον κομβικής σημασίας δείκτη «ικανότητα για καινοτομία» (capacity for innovation) η Κύπρος κατρακύλησε στις τελευταίες θέσεις, από την 40η θέση που βρισκόταν το 2009–2010 στην 110η θέση το 2017–2018 (πτώση ρεκόρ 70 θέσεων).

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον κρίσιμο δείκτη «ικανότητα για καινοτομία», η Κύπρος

σήμερα είναι σε χειρότερη θέση από χώρες όπως η Σρι Λάνκα, οι Φιλιππίνες, η Ουγκάντα, η Σενεγάλη, η Μογγολία, η Αλβανία, η Κένυα, το Καμερούν, η Νιγηρία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Μαλί, η Μαδαγασκάρη, το Τατζικιστάν, η Ναμίμπια κ.ά.

Ίσως το καλύτερο μέτρο σύγκρισης για την Κύπρο να είναι η Μάλτα, η οποία σημείωσε άνοδο 24 θέσεων, από τη θέση 61 την περίοδο 2009–2010 στη θέση 37 το 2017–2018. Με άλλα λόγια, από την περίοδο 2009–2010 μέχρι το 2017–2018, στο δείκτη «ικανότητα για καινοτομία» η Κύπρος σημείωσε πτώση 70 θέσεων ενώ η Μάλτα βελτιώθηκε κατά 24 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.
Σύμφωνα με μελέτες της ΕΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και άλλων διεθνών οργανισμών, η «ικανότητα για καινοτομία» αποτελεί δείκτη-κλειδί τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Η καινοτομία:

α) Δημιουργεί νέα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, νέες επιχειρήσεις, νέες βιομηχανίες, νέες αγορές και νέες θέσεις εργασίας.
β) Βελτιώνει την αποδοτικότητα. Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να επιφέρουν τεράστια οφέλη και σημαντικές εξοικονομήσεις.
γ) Προσδίδει ένα βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και διαμορφώνει μια ανθεκτική οικονομία.

Η «ικανότητα για καινοτομία» επηρεάζει τους διάφορους μακροοικονομικούς και μικροοικονομικούς παράγοντες, την εθνική ανταγωνιστικότητα καθώς και άλλες σημαντικές για την ανάπτυξη παραμέτρους όπως είναι η γραφειοκρατία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου έπεσε 30 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, από την 34η θέση το 2009–2010 στην 64η θέση το 2017–2018.

Η γραφειοκρατία επίσης χειροτερεύει. Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας έρευνας (Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2017–2018) στελέχη επιχειρήσεων ρωτήθηκαν για τους πιο προβληματικούς παράγοντες στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο. Το 19,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η γραφειοκρατία είναι ο πιο προβληματικός παράγοντας.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην εν λόγω έρευνα για το 2011–2012 ήταν 8,9%. Με άλλα λόγια, το ποσοστό των στελεχών επιχειρήσεων που θεωρούν τη γραφειοκρατία ως τον πιο προβληματικό παράγοντα για το επιχειρείν έχει υπερδιπλασιαστεί.
Μεταξύ άλλων, η Κύπρος χρειάζεται ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, περισσότερα κονδύλια για έρευνα και καινοτομία και ενίσχυση της ικανότητας των οργανισμών (δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων) να παράγουν περισσότερες και καλύτερες καινοτομίες.

* Σύμβουλος Στρατηγικής &Καινοτομίας

Keywords
Τυχαία Θέματα