Πάιατ: Συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ για αντιμετώπιση προκλήσεων για φυσικό αέριο

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο σε μικρούς modular αντιδραστήρες στην πυρηνική ενέργεια και στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον μακροπρόθεσμο διάλογό τους, δήλωσε o  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ.

Μετά από συνάντηση με τον Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, τον Τούρκο υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, καθώς και άλλους αξιωματούχους και ηγέτες του ενεργειακού τομέα, ο Πάιατ είπε στο πρακτορείο

Αναντολού ότι είχε «έναν πολύ πλούσιο γύρο συζητήσεων» στην Τουρκία, την οποία επισκέφτηκε στο πλαίσιο περιοδείας του στις 10-14 Οκτωβρίου, που περιλάμβανε επίσης τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Συμφωνήσαμε αρκετά με τους Τούρκους ομολόγους μου σε αυτήν την επίσκεψη σχετικά με τη σημασία της σταθερότητας στην αγορά, τη σημασία του διαλόγου που έχουμε δημιουργήσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για όλα τα ζητήματα γύρω από τη γεωπολιτική της παγκόσμιας ενέργειας και της μετάβασης της ενέργειας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στην αποκλειστική συνέντευξη στο περιθώριο της Περιφερειακής Διάσκεψης Προοπτικών Καθαρής Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική κυβέρνηση κατανοεί ότι το παιχνίδι είναι περισσότερο  τώρα οι αιολικοί, ηλιακοί, υδροηλεκτρικοί και μικροί modular πυρηνικοί αντιδραστήρες, σημείωσε, εξηγώντας ότι η πυρηνική ενέργεια διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις ΗΠΑ, ενώ η πρόσφατη νομοθεσία είχε ανοίξει το δρόμο για επέκταση της λειτουργίας των εγχώριων αντιδραστήρων.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις στην Ευρώπη για το πώς να φέρουν νέα έργα σε κλίμακα και να διατεθούν στην αγορά όσο το δυνατόν γρηγορότερα, υπογράμμισε ο Πάιατ.

«Είναι μια πρόκληση που δεσμευόμαστε να την αντιμετωπίσουμε από κοινού ΗΠΑ και Τουρκία, προκειμένου να διασφαλίσουμε και να εξσφαλίσουμε ότι αυτά τα έργα μπορούν να αναπτυχθούν με ασφάλεια. Αλλά πρέπει επίσης να έχει εμπορικό νόημα», είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σαφής αναβίωση του ενδιαφέροντος για την πυρηνική ενέργεια σε πολλά μέρη του κόσμου.

Οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούσαν να επενδύσουν σε υποδομές LNG στην Ευρώπη

Σχετικά με την τρέχουσα κρίση φυσικού αερίου και τις επιπτώσεις της, ο Πάιατ είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση «προκλήθηκε αποκλειστικά από το (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντιμίρ Πούτιν και τη ρωσική κυβέρνηση».

«Αυτή η διαταραχή (στον εφοδιασμό φυσικού αερίου) γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο, κυριολεκτικά, σε κάθε γωνιά του πλανήτη και αντικατοπτρίζεται στον πληθωρισμό και τις τιμές των εμπορευμάτων», είπε ο Πάιατ.

Επισήμανε ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι η Ρωσία μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη θέση εξάρτησής της.

«Είμαι πεπεισμένος ότι κανείς δεν θα δει ποτέ τη Ρωσία ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας, εφόσον η Ρωσία κάνει αυτό που κάνει σήμερα στην Ουκρανία», είπε ο Πάιατ.

Οι ΗΠΑ αύξησαν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη για να μετριάσουν την κρίση φυσικού αερίου, με 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αμερικανικού LNG, καθιστώντας τες τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο φέτος, πρόσθεσε.

«Αυτό θα είναι επίσης σημαντικό για την Τουρκία, καθώς και για τους γείτονές της εκτός ΕΕ».

«Τα δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται σε θέση ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς αυτές οι χώρες εφοδιάζονται το 100% του φυσικού αερίου τους από τη Ρωσία», είπε ο Πάιατ, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες LNG συνεργάζονται με επιτυχία με την Τουρκία ως αγοραστή LNG.

«Ατυχής» η απόφαση μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Σε μια πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιο-εξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων του, γνωστών ως OPEC+, να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, ο Πάιατ είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, πόσο απογοητευμένη ήταν στην απόφαση αυτή.

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε την Τετάρτη να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τα απαιτούμενα επίπεδα παραγωγής τον Αύγουστο του 2022, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.

Η απόφαση είναι ένα «σαφές» σημάδι ότι το μπλοκ συντάσσεται με τη Ρωσία εν μέσω ενός αυξανόμενου ανταγωνισμού ισχύος με τη Δύση, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την περασμένη Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της κίνησης.

«Πόσο ατυχές πιστεύουμε ότι είναι υπό το φως των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου και ακριβώς τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να ξεφύγει από την κρίση του COVID-19 και την οικονομική επιβράδυνση που προκάλεσε και αυτό το τεράστιο σοκ που προκλήθηκε από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν σε κυρίαρχη Ουκρανία», είπε ο Πάιατ.

Κατέληξε, ωστόσο, λέγοντας ότι δεν ήθελε να κάνει εικασίες για τα κίνητρα της Σαουδικής Αραβίας για την απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάιατ, Συνεργασία Τουρκίας#45ΗΠΑ,paiat, synergasia tourkias#45ipa