Πακιστάν: Aπειλούμενο είδος και πάλι ο χλαμυδόγαλος

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν επικύρωσε σήμερα την άρση απαγόρευσης κυνηγιού του σπάνιου πτηνού χλαμυδόγαλου, έπειτα από την θέση της κυβέρνησης ότι η εν λόγω απαγόρευση βλάπτει τις σχέσεις του Ισλαμαμπάντ με τις χώρες του Κόλπου, με εύπορους Άραβες πρίγκιπες να κυνηγούν με γεράκια στο Πακιστάν το -απειλούμενο με εξαφάνιση- είδος πτηνού.

Η απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής της χώρας ανατρέπει την απαγόρευση που θεσπίστηκε πέρσι για το κυνήγι του διεθνώς προστατευμένου

πτηνού Chlamydotis undulata, έπειτα από τις ακροάσεις μελών της κυβέρνησης και οικολόγων, με τους τελευταίους να τονίζουν τον κίνδυνο αφανισμού του πτηνού, αν συνεχιστεί το κυνήγι του.

Εύποροι Άραβες, με ειδικές άδειες, ταξιδεύουν στο Πακιστάν, φέροντας μαζί τους γεράκια, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, που χρησιμοποιούν για το κυνήγι του χλαμυδόγαλου, το κρέας του οποίου κάποιοι θεωρούν πως έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Πέρσι η κυβέρνηση ζήτησε από το δικαστήριο να επανεξετάσει την σχετική απαγόρευση, θέτοντας το επιχείρημα ότι αυτή βλάπτει τις σχέσεις του Ισλαμαμπάντ με τις χώρες του Κόλπου, που είναι από τους βασικούς επενδυτές του Πακιστάν.

Όπως υποστήριξαν τα μέλη της κυβέρνησης, η αειφόρος θήρα του πτηνού αποτελεί το καλύτερο μέσο για τη διαφύλαξη του. Εντούτοις, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, ο χλαμυδόγαλος ανήκει στα ευάλωτα είδη, με παγκόσμιο πληθυσμό που κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000, ενώ στην αραβική χερσόνησο το πτηνό έχει σχεδόν εξαφανισθεί.

Πέρσι αξιωματούχοι υπηρεσιών προστασίας και διαχείρισης της άγριας πανίδας, επέβαλαν πρόστιμο σε έναν πρίγκιπα του Κατάρ και κατάσχεσαν δύο από τα γεράκια που έφερε μαζί του στη χώρα, καθώς κυνηγούσε το πτηνό χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Το 2013 μια έκθεση που εξέδωσε το τμήμα άγριας ζωής στη νοτιοδυτική επαρχία του Μπαλουτσιστάν προκάλεσε σάλο καθώς αποκάλυπτε ότι ένας πρίγκιπας από τη Σαουδική Αραβία σκότωσε 2.100 χλαμυδόγαλους, παραβιάζοντας το επίσημο επιτρεπόμενο όριο των 100 πτηνών.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα