Πάλμας: Στόχος του δείπνου η συνέχιση των συναντήσεων

Σε κοινό ανακοινωθέν το οποίο να σηματοδοτεί την συνέχεια των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στοχεύει η Κυβέρνηση με το δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα στις 16 Απριλίου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας ανέφερε ότι η προσωπική βελτιωμένη σχέση μεταξύ των ηγετών

των δυο κοινοτήτων -που το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι καλή- είναι σημαντική για την εξέλιξη των συνομιλιών.

Ερωτηθείς αν ένα δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα θα είχε προστιθέμενη αξία στον πάγιο στόχο για επίλυση του Κυπριακού, ο απάντησε ότι η Κυβέρνηση δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι μέσα από ένα δείπνο θα λυθούν τα προβλήματα και θα δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις και συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου ή για γενικότερη βελτίωση της κατάστασης.

«Αν οι δυο ηγέτες δεν κάτσουν να συζητήσουν με έναν χαλαρό τρόπο, να βάλουν κάποιες παραμέτρους κάτω και να δούμε κατά πόσον σε ένα μεταγενέστερο στάδιο υπάρχουν οι βασικές και οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να ξεκινήσουμε έναν διάλογο, τότε τι θα πρέπει να κάνουμε; Να καθίσει ο καθένας στο σπίτι του;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα ήταν επιτυχία και τι αποτυχία μετά την διαδικασία του δείπνου, ο κος Πάλμας απάντησε ότι επιτυχία θα ήταν αν υπάρξει ένα ανακοινωθέν που να λέει ότι μέσα από μια πρώτη καλή συζήτηση συμφωνήθηκε ότι οι δυο ηγέτες να συναντηθούν ξανά και θα δοκιμάσουν στο πλαίσιο μιας ατζέντας να συζητήσουν μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Σχετικά με την αναφορά του διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη ότι αν οι προσπάθειες δεν τελεσφορήσουν μέχρι τον Οκτώβριο, με βάση τα δεδομένα όπως οι εκλογές στην Τουρκία και στα κατεχόμενα, «θα έχει κλείσει μια εποχή», ο κος Πάλμας τόνισε ότι όσο περνάει ο καιρός «όχι μόνο δεν προοδεύουμε, αλλά χειροτερεύουν τα πράγματα και οι κίνδυνοι αυξάνονται», είπε.

Όσον αφορά στην Τουρκία και τις διεθνείς κινήσεις, ο κος Πάλμας ανέφερε ότι αυτή δεν σέβεται τις πολιτικές προσεγγίσεις των εταίρων γύρω από την συμπεριφορά της.

Όσον αφορά στις διεργασίες για επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δυο κοινότητες, ο κος Πάλμας ανέφερε ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνει η οποία θα είναι η τελευταία εναλλακτική λύση, θα πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα για να υποστούμε το κόστος και τις αντιδράσεις που θα έχουν άλλα κράτη μέλη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

«Ως εκ τούτου θα πρέπει πάντα να εξαντλούμε όλες τις άλλες μεθόδους του διαλόγου, της συναίνεσης και της αλληλοκατανόησης κι αν κι εφόσον όλα είναι αδιέξοδα και η καλύτερη επιλογή είναι να ασκήσεις την εξουσία που σου παρέχει ο οργανισμός στον οποίο συμμετέχεις, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να το κάνεις», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα