Πανηγυρική εκδήλωση της ΕΔΕΚ για τα 50 χρόνια ίδρυσης (pics)

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΕΚ, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, το βράδυ της Πέμπτης (16/5).

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον ιδρυτή και επίτιμο πρόεδρο του κόμματος, Βάσο Λυσσαρίδη.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος στην ομιλία του έστειλε μήνυμα ενότητας, αγωνιστικότητας και συστράτευσης ενόψει και των ευρωεκλογών.

Μετά το πέρας του πολιτικού

σκέλους της εκδήλωσης ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και του μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

Αυτούσια η ομιλία του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου:

"Συναγωνίστριες/στές, Περήφανα μέλη και φίλοι της ΕΔΕΚ,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Κύπρο και το εξωτερικό,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε αυτή την μεγαλειώδη συγκέντρωση για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Κύπρου, την ίδρυση της ΕΔΕΚ.

Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον ιδρυτή του κόμματος, τον οραματιστή, τον αληθινό διεθνιστή και πατριώτη, τον άνθρωπο, τον πολιτικό, το γιατρό που ένωσε τις δυνάμεις-του σε δύσκολες εποχές με τους λαούς του τρίτου κόσμου για την αποτίναξη αποικιακών και δικτατορικών καθεστώτων, για την εδραίωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον ηγέτη της αντίστασης σε εθνοκτόνα σχέδια που στόχευαν στην κατάλυση και τη διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον πολιτικό-μας καθοδηγητή, το Βάσο Λυσσαρίδη, που παρά τα 99 χρόνια συνεχίζει να είναι μάχιμος και μαχητής.

Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη-μας στους πρωτεργάτες που ένωσαν τις δυνάμεις-τους και εδραίωσαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες το σοσιαλιστικό κίνημα της πατρίδας-μας, του έδωσαν πολιτική και οργανωτική υπόσταση και το κατέστησαν πρωταγωνιστή των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων τα τελευταία 50 χρόνια. Μα πάνω από όλα του προσέφεραν εθνική και πατριωτική ταυτότητα.

Η ίδρυση της ΕΔΕΚ δεν ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός, ούτε αποτέλεσμα ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών ή άλλων σκοπιμοτήτων. Ήταν μια πολιτική και ιστορική αναγκαιότητα, ήταν η μετουσίωση της ανάγκης για οργανωμένη πολιτική έκφραση των αγωνιστών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ήταν η πολιτική έκφραση των αγωνιστών του εθνικοαπελευθερωτικού, αντιαποικιακού αγώνα του 1955-59 που διαφώνησαν με τις συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου και το μετααποικιακό καθεστώτος που επέβαλαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες.

Ήταν αποτέλεσμα της εσωτερικής παρόρμησης των αγωνιστών του 1963-64 που αντιστάθηκαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρωταγωνιστές οι ηρωικοί «Κοκκινοσκούφηδες» που τον Απρίλιο του 1964 απελευθέρωσαν τον Πενταδάκτυλο από τους τούρκους στασιαστές και απέτρεψαν τη διχοτόμηση της πατρίδας-μας

Ήταν η εκπεφρασμένη βούληση και η ισχυρή δημοκρατική πεποίθηση των πρωταγωνιστών στις κινητοποιήσεις εναντίον της στρατιωτικής χούντας των Αθηνών που κατέλυσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα και συνωμοτούσε με τις τουρκικές κυβερνήσεις για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διχοτομικής λύσης, της διπλής ένωσης.

Οι πολιτικές και ιδεολογικές ρίζες της ΕΔΕΚ είναι πολύ ισχυρές, γι΄ αυτό και στο πέρασμα των χρόνων άντεξε στις κακόβουλες επιθέσεις και στην υπονόμευση. Οι εμπνευστές-τους δεν κατόρθωσαν να εξαφανίσουν ή να περιθωριοποιήσουν τη φωνή-της, μια φωνή πατριωτικής και δημοκρατικής ευθύνης.

Η φωνή της ΕΔΕΚ ήταν, είναι και θα παραμείνει καθαρή και στεντόρεια για να μας αφυπνίζει, να μας υπενθυμίζει ποιο είναι το καθήκον-μας έναντι της πατρίδας-μας αλλά και των μελλοντικών γενιών.

Η προδοσία και το δίδυμο έγκλημα του 1974 οδήγησαν στην τουρκική κατοχή, την εδαφική διαίρεση και στο διαχωρισμό του λαού-μας με βάση την εθνοτική και τη θρησκευτική-του προέλευση. Οι αγώνες της ΕΔΕΚ, οι θυσίες των συναγωνιστών-μας μπορεί να μην κατόρθωσαν να ματαιώσουν τα διχοτομικά σχέδια σε βάρος της πατρίδας-μας, διέσωσαν όμως την αξιοπρέπεια του λαού-μας και έβαλαν τις βάσεις για τον αγώνα της δικαίωσης.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στο συν. Δώρο Θεοδώρου στέλεχος της ιστορικής ηγεσίας του κόμματος, που είχε την έμπνευση και την πρωτοβουλία να ετοιμάσει ένα ειδικό λεύκωμα για να παρουσιάσει τη βιογραφία ιστορικών στελεχών που συμμετείχαν στην ίδρυση της ΕΔΕΚ και σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή, ως ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά-τους, αλλά και ως παρακαταθήκη για τους νεότερους.

Οι κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα-μας, επιτάσσουν και πάλι είτε μόνοι είτε με άλλους να εκπληρώσουμε το καθήκον-μας έναντι-της.

Ένα καθήκον το οποίο μέχρι σήμερα η ΕΔΕΚ εκπλήρωσε με υπευθυνότητα καταβάλλοντας βαρύ αλλά περήφανο τίμημα.

Αυτό το καθήκον το κληρονομήσαμε από τον ιδρυτή του κόμματος, τον εμπνευστή και καθοδηγητή- μας το Βάσο Λυσσαρίδη, καθώς και τους νεκρούς συναγωνιστές-μας με προεξάρχουσες μορφές αυτές του Δ. Λοίζου, του Κ. Φωτίου, του Ρ. Πρέντζα, του Α. Κυριακίδη, του Φ. Στόκου, του Ν. Σολωμού, του Γ. Κρανιδιώτη, του Α. Χριστοδουλίδη, του Β. Λειβαδά , του Π. Φρακάλα, του Ι. Κατσουνωτού και των τόσων άλλων επώνυμων και ανώνυμων.

Δεν έχουμε διαφυγή. Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε. Πιστεύουμε στις δυνάμεις-μας, έχουμε αυτοπεποίθηση, τα προβλήματα και οι δυσκολίες δεν μας λυγίζουν, αντίθετα μας πεισμώνουν και είμαστε αποφασισμένοι να μη φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων.

Η ιστορική και πολιτική αυτογνωσία αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο επιβίωσης ενός λαού. Η θαρραλέα και υπεύθυνη διατύπωση θέσεων και η άσκηση κριτικής δεν αποσκοπούν στην αναμόχλευση παθών, ούτε στη διάσπαση του εσωτερικού μετώπου όπως κάποιοι επιχειρούν να προβάλουν για να συγκαλύψουν τα λάθη και τις παραλείψεις-τους. Αποσκοπούν στον παραδειγματισμό για την αποφυγή των ίδιων ή παρόμοιων λαθών.

Η λήθη θα πρέπει επιτέλους να αντικατασταθεί από την αλήθεια που όπως είπε και ο συναγωνιστής-μας ήρωας ποιητής Δώρος Λοΐζου, είναι πιο καυτή και από τη μήτρα του ήλιου. Όταν το μέλλον και η ασφάλεια του λαού-μας διακυβεύονται η σιωπή και η συγκάλυψη είναι συνενοχή. Συνένοχοι στο έγκλημα δεν είμαστε και δεν πρόκειται να γίνουμε.

Ο χρόνος δεν επουλώνει τις πληγές όσο τα επακόλουθα της προδοσίας σημαδεύουν τη ζωή και τις σκέψεις-μας.

Η οργή δε τιθασεύεται όσο η κατοχική σημαία πληγώνει τον Πενταδάκτυλο και προκαλεί βάναυσα τα αισθήματα και την αξιοπρέπειά-μας.

Οι εφιάλτες δεν τερματίζονται όσο οι πατρογονικές εστίες βρίσκονται υπό κατοχή και η χιλιόχρονη Ελληνική πολιτισμική ιστορία βιάζεται.

Η απόφαση για αντίσταση δεν αναιρείται όσο το συρματόπλεγμα της κατοχής μοιράζει την πατρίδα-μας και πληγώνει την κρατική-μας κυριαρχία.

Τα καθήκοντα συνεχίζουν να εκκρεμούν όσο η θυσία των αγωνιστών της δημοκρατίας και της ελευθερίας παραμένει αδικαίωτη.

Στην αγωνιστική πανστρατιά δεν υπάρχει θέση

για όσους λιποψύχησαν και γονάτισαν μεσοστρατίς,

για όσους αντικρίζουν την κατοχική σημαία στον Πενταδάκτυλο και δεν τους πνίγει η οργή

για όσους προσκυνούν στους τάφους των ηρώων-μας και γυρνούν στα σπίτια-τους με ήσυχη συνείδηση

για όσους ξεγράφουν το πατρικό-τους για μερικά αργύρια.

Ο κατακτητής στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων επιχειρεί να μετατραπεί σε περιφερειάρχη με διεθνή εμβέλεια, να ενσωματώσει την Κύπρο ως τμήμα του ζωτικού-του χώρου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της πατρίδας-μας.

Ενέργειες οι οποίες αποσκοπούν:

στην αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κ.Δ.

στην άσκηση πιέσεων για την αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών στο κυπριακό, ώστε να έχει άμεση εμπλοκή στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής, και τέλος

στη δημιουργία θαλάσσιων γκρίζων ζωνών ώστε να διεκδικήσει στη συνέχεια τον έλεγχο-τους.

Η ΕΔΕΚ είχε προβλέψει την τουρκική συμπεριφορά. Κατάθεσε έγκαιρα στο Εθνικό Συμβούλιο, ολοκληρωμένη πρόταση προληπτικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισής-της.

Η πρότασή-μας μεταξύ άλλων προνοούσε τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής ΚύπρουΕλλάδας, από τη στιγμή που οι δύο χώρες υφίστανται την προκλητική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Η κοινή πολιτική να στηριχθεί σε τρείς πυλώνες

Τον πολιτικό, με συγκεκριμένη δράση στα Η.Ε. και την Ε.Ε.

Τον ενεργειακό, με περαιτέρω αναβάθμιση των συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες για θετική ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος και

Τον αμυντικό, με επανα-ενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου ΚύπρουΕλλάδας, την αναβάθμιση της αμυντικής μαχητικής ικανότητας της Ε.Φ., και της στρατιωτικής παρουσίας της Ελλάδας στην Κύπρο ως εγγυήτριας δύναμης.

Η τουρκική επεκτατική πολιτική έχει καταστήσει σαφείς τους στόχους-της, για διάλυση της Κ.Δ., επιβολή λύσης τουρκικών προδιαγραφών που θα της επιτρέπει να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο με τελικό στόχο την ενσωμάτωσή-της στην τουρκική επικράτεια.

Ως ένα γνήσιο σοσιαλιστικό κόμμα αγωνιζόμαστε για την επίτευξη λύσης η οποία να διασφαλίζει τα δικαιώματα του κυπριακού λαού στο σύνολό-του και όχι τις επεκτατικές βλέψεις ή τα γεωπολιτικά συμφέροντα άλλων χωρών. Η ΕΔΕΚ αγωνίζεται για λύση η οποία:

Να διασφαλίζει την κρατική οντότητα της Κ.Δ., ένα κράτος, ένας λαός

Να αποτρέπει τον εδαφικό διαχωρισμό του κράτους

Να τερματίζει τις άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις τρίτων χωρών, είτε με την παρουσία στρατευμάτων είτε με τη διατήρηση αναχρονιστικών εγγυήσεων

Να κατοχυρώνει χωρίς διακρίσεις τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική προέλευση

Να υιοθετεί και να εφαρμόζει χωρίς παρεκκλίσεις το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Να εδραιώνει τις δημοκρατικές διαδικασίες

Να υιοθετεί θεσμικές διαδικασίες λειτουργίας του κράτους που να οδηγούν στην ενίσχυση της συνεργασίας των πολιτών και όχι στη σύγκρουση και το διαχωρισμό.

Οι θέσεις-μας ενοχλούν, ενοχλούν πολλούς τόσο εντός όσο και εκτός της πατρίδας-μας. Επειδή οι επικριτές-μας δεν έχουν επιχειρήματα να τις αντιμετωπίσουν, μας κατηγορούν ότι τάχατες δεν θέλουμε λύση, ότι είμαστε εθνικιστές και δεν θέλουμε να συμβιώσουμε με τους Τ/Κύπριους, ότι είμαστε δήθεν αντίθετοι με αποφάσεις του ΟΗΕ. Ουδέν αναληθέστερο.

Εθνικιστές ή αντίθετοι με τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση είναι όσοι αποδέχονται το διαχωρισμό των πολιτών με βάση την εθνική και την θρησκευτική-τους προέλευση, όσοι στερούν από πολίτες πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, όσοι προωθούν ή και αποδέχονται λύση τύπου Απαρχάιτ.

Η ΕΔΕΚ από την ίδρυσή-της αγωνίστηκε με σθένος εναντίον των φυλετικών διακρίσεων και του Απαρχάιτ. Προάσπισε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια. Διεκδίκησε για όλους τους λαούς την εφαρμογή του δικαιώματος «ένας άνθρωπος μία ψήφος». Δεν πρόκειται να αποδεχθεί καταστρατήγηση αυτών των αρχών σε βάρος του λαού-μας.

Ο σοσιαλιστικός-μας προσανατολισμός καλύπτει και τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την οικονομική και κοινωνική πολιτική του κράτους.

Η οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα-μας ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων, απουσίας οράματος και ορθολογικού προγραμματισμού, αλλά και των σκανδάλων και της διαπλοκής κυβερνώντων και συγκυβερνώντων οδήγησε μέρος του λαού-μας σε πρωτόγνωρη κοινωνική εξαθλίωση με σοβαρές συνέπειες.

Η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να προστατεύσει τους πολίτες και να μετριάσει με προτάσεις και παρεμβάσεις τις επιπτώσεις. Δυστυχώς οι εισηγήσεις-μας:

Για ενίσχυση του εποπτικού ελέγχου στις τράπεζες για να περιοριστεί η ασυδοσία-τους

Για εξυγίανση και εκδημοκρατικοποίηση του Συνεργατισμού

Για δανεισμό από τους πολίτες με αντάλλαγμα 10ετές κρατικό ομόλογο, αντί για κούρεμα των καταθέσεων

Για παραχώρηση του 1.5 δις στο Συνεργατισμό όχι για να κρατικοποιηθεί αλλά για να αγορασθούν 3.5 δις ΜΕΔ και να προστατευθούν μερικές χιλιάδες οικογένειες από την εκποίηση της περιουσίας-τους.

Δεν εισακούσθηκαν και δεν λήφθηκαν υπόψη.

Η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα που δεν ψήφισε το νόμο για τις εκποιήσεις. Οι προτάσεις-της για προστασία των πολιτών από την εκποίηση της περιουσίας-τους και της προστασίας των εγγυητών δυστυχώς καταψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Με παρεμβάσεις της ΕΔΕΚ βελτιώθηκε σημαντικά υπέρ των πολιτών το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Επιπρόσθετα οι προτάσεις-της για κοινωνική και οικονομική πολιτική περιλαμβάνουν μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, όπως:

Μείωση της φορολογίας σε είδη πρώτης ανάγκης

Κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές για παραχώρηση δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους μόνιμους κατοίκους

Θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού

Αναλογική αύξηση των χαμηλών συντάξεων,

Καθορισμός ανώτατου μισθού και ανώτατης σύνταξης για τους κρατικούς αξιωματούχους

Αποζημίωση των παραπλανηθέντων κατόχων Αξιογράφων

Αποκατάσταση των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας των εργαζομένων

Καταρτισμός προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής για παραχώρηση κατοικίας σε νεαρά ζευγάρια σε τιμή κόστους, κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο σε άπορες οικογένειες, και δημιουργίας ξενώνων προσωρινής φιλοξενίας αστέγων μέχρι της επίλυσης του στεγαστικού-τους προβλήματος.

Επιπρόσθετα για ενίσχυση και σταθεροποίηση της οικονομικής ανάπτυξης:

Κατασκευή έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα

Ενίσχυση νέων σταθερών και καινοτόμων τομέων της οικονομίας που να αξιοποιούν το επιστημονικό δυναμικό της πατρίδας-μας

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ουσιαστική καταπολέμηση της ανεργίας κυρίως στους νέους.

Η ΕΔΕΚ ήταν ο πρωταγωνιστής στην εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας με στόχο την προσφορά ποιοτικής περίθαλψης στους πολίτες, κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλο τρόπο. Εκφράζουμε όμως την ανησυχία-μας γιατί οι φορείς οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη υλοποίησης αυτής της μεγάλης κοινωνικής μεταρρύθμισης δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία, ενεργούν απρογραμμάτιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιπόλαια, η προώθησή-του στερείται σοβαρής οργανωτικής συγκρότησης με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αδικαιολόγητα προβλήματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη σωστή εφαρμογή-του. Ως ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την άμεση αλλά σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Φίλες και φίλοι, Συναγωνίστριες/στές,

Την 1η Μαίου η πατρίδα-μας συμπλήρωσε 15 χρόνια ως πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Ο λαός-μας καλείται στις 26 Μαΐου με την ψήφο-του να αναδείξει τους νέους εκπροσώπους-του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτή είναι η ώρα να ξεκαθαρίσει και το πώς η Κύπρος εντάχθηκε ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. παρά τις επιφυλάξεις που είχαν πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών λόγω της τουρκικής κατοχής. Και αυτό γιατί κάποιοι επιχειρούν να παραπλανήσουν τους πολίτες για να οικειοποιηθούν μονοπωλιακά αυτή την επιτυχία. Δεν αμφισβητούμε τη συνδρομή και άλλων πολιτικών δυνάμεων, όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που προβάλλεται.

Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε. χάρις στη φιλία και τη στενή συνεργασία του Β. Λυσσαρίδη με τον αείμνηστο πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Παπανδρέου, με τη συνδρομή και άλλων ευρωπαίων σοσιαλιστών πρωθυπουργών και με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Γ. Κρανιδιώτη

Ο δρόμος για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. άνοιξε όταν:

Το 1994 ο Α. Παπανδρέου απέσυρε το βέτο της Ελλάδας για την έγκριση του Δ΄ χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου Ε.Ε. – Τουρκίας με αντάλλαγμα να γίνει αποδεκτή η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., και

Το 1995 όταν και πάλι ο Α. Παπανδρέου απέσυρε το Ελληνικό βέτο για την έγκριση της τελωνειακής σχέσης Ε.Ε. – Τουρκίας με αντάλλαγμα να δοθεί ημερομηνία έναρξης του ενταξιακού διαλόγου με την Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 1998. Ο διάλογος αυτός άρχισε τον Απρίλιο του 1998.

Οι προσεχείς ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα συνεχιζόμενο και συνεχώς επιδεινούμενο κλίμα γενικής απαξίωσης της πολιτικής, λόγω της διαπλοκής, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, της ύποπτης χρηματοδότησης κομμάτων και πολιτικών και της σωρείας των σκανδάλων που ταλανίζουν την κοινωνία-μας, με μεγαλύτερο αυτό του τραπεζικού τομέα που τελικά οδήγησε την οικονομία της πατρίδας-μας σε πρωτοφανή κρίση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της γενικής κατακραυγής κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν την άποψη ότι όλοι είμαστε το ίδιο, να παγιδεύσουν το λαό στη λογική της πελατειακής εξάρτησης, να προσδώσουν υπόσταση σε νεοφανή κομματικά σχήματα τα οποία στο μέλλον θα αποδειχθούν άκρως επικίνδυνα για τους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και για την κοινωνία, να πνίξουν κάθε διαφορετική φωνή για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το καταστροφικό-τους έργο.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να αντιστέκεται σε αυτά τα φαινόμενα και να ενημερώνει τους πολίτες υπεύθυνα και αντικειμενικά μέσα από τις διαδικασίες του ανοικτού και δημόσιου διαλόγου.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ως ΕΔΕΚ αναλάβαμε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση συνεργασίας με κόμματα που υπάρχουν στοιχειώδεις πολιτικές συγκλίσεις στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία-μας, σε μια προσπάθεια ικανοποίησης του αισθήματος των πολιτών για συνένωση δυνάμεων.

Κάποιοι για τους δικούς-τους λόγους υπονόμευσαν αυτή την προσπάθεια.

Γι΄ αυτό πορευόμαστε μόνοι και αληθινοί, έντιμοι και καθαροί, για να μπορούμε να κοιτάζουμε τους πολίτες στα μάτια με βλέμμα καθαρό.

Δεν είμαστε όμως όλοι το ίδιο.

Δεν είμαστε ίδιοι

- με αυτούς που είτε λεηλάτησαν το λαό στο χρηματιστήριο και δεν ζήτησαν ποτέ συγνώμη, είτε τον οδήγησαν στην οικονομική χρεωκοπία

- με αυτούς που στήριξαν το διχοτομικό σχέδιο Ανάν, αλλά ούτε και με αυτούς που υποχρεώθηκαν να το απορρίψουν για να το τσιμεντώσουν στη συνέχεια

- ούτε και με αυτούς που πάνω από το συμφέρον του λαού και της πατρίδας-μας θέτουν τα προσωπικά και μικροκομματικά-τους συμφέροντα.

Είμαστε και θα παραμείνουμε διαφορετικοί. Είμαστε και θα παραμείνουμε ειλικρινείς, σταθεροί υπερασπιστές των δικαίων του λαού-μας, ανεξάρτητα από το κόστος που θα κληθούμε να καταβάλουμε. Αυτό πράξαμε στο παρελθόν, αυτό θα πράξουμε και τώρα. Η στάση αυτή είναι κληροδότημα των αγώνων και της θυσίας των συναγωνιστών-μας που έθεσαν το πατριωτικό και δημοκρατικό-τους καθήκον πέραν και πάνω από το προσωπικό-τους συμφέρον.

Απευθυνόμαστε στους πολίτες και ζητούμε την στήριξή-τους. Τους καλούμε να συμπορευτούν σε αυτές τις εκλογές με την ΕΔΕΚ. Να είναι σίγουροι ότι αυτή την στήριξη θα τη σεβαστούμε, θα την τιμήσουμε και θα τη δικαιώσουμε.

Δεν είναι η ώρα να προτάξουμε τα όσα μας χωρίζουν.

Είναι η ώρα να συμπορευθούμε για όσα μας ενώνουν.

Για την υπεράσπιση της Κ.Δ.

Για την προώθηση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Για την ενίσχυση της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Για τη δημιουργία συνθηκών εργασιακής ασφάλειας στη νέα γενιά.

Για να ενδυναμώσουμε τη φωνή της πατρίδας-μας στην Ευρώπη.

Για το χαμόγελο που μας στέρησαν, για την ελπίδα που θα πρέπει να ανθίσει.

Για να ξαναβρούμε τη χαμένη-μας περηφάνια.

Για τις μάχες που δώσαμε, που δίνουμε και θα δώσουμε.

Δεν πρόκειται να δώσουμε διαπιστευτήρια καλής συμπεριφοράς στον κατακτητή.

Δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι υποτακτικά.

Θα προχωρούμε όρθιοι με το μέτωπο ψηλά έως ότου λεύτεροι θα περπατήσουμε στο λεύτερο Πενταδάκτυλο.

ΕΔΕΚίτισσες και ΕΔΕΚίτες ενώνουμε τις δυνάμεις, συνεχίζουμε τον αγώνα και καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες της πατρίδας-μας να ενώσουν και τις δικές-τους μαζί-μας, να επιλέξουν για μια ακόμα φορά τη δημοκρατία και όχι το φασισμό, να προστατεύσουν τη νέα γενιά και όχι να την καταστρέψουν, να θωρακίσουν τη δημοκρατία και όχι να την υπονομεύσουν, να δυναμώσουν τη φωνή της πατρίδας-μας στην Ευρώπη, να ψηφίσουν την ΕΔΕΚ.

Μαζί συνεχίζουμε …."

Keywords
εδεκ, εδεκ, έως ότου, συμμετοχή, Αννα Νταλαρα, κυπρος, αθηνα, ελλαδα, βασεις, βαγγελης λειβαδας, νέα, αοζ, δραση, λύση, οηε, τραπεζες, κουρεμα, δις, προσφορες, μαΐου, παπανδρεου, χρεωκοπια, εκλογες, εθνικη τραπεζα, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, κομματα, ημερομήνια, οικονομικη κριση, χωρες, αιτηση, δημοκρατια, δωρεαν, εθνικη, κυπρου, ληθη, οηε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σθενος, φιλια, ωρα, αγωνες, αυξηση, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, αυτοπεποιθηση, βετο, βλεμμα, βραδυ, γεγονος, γινει, γνησιο, δυνατοτητα, δυστυχως, δις, δοθει, δρομος, διδυμο, δυναμικο, δωρο, ευκαιρια, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εκφραση, ελπιδα, εμπνευση, εποχες, επιτυχια, ευθυνη, ευρωπη, εφιαλτες, έως ότου, ζευγαρια, ζωη, ιδιο, ιδρυση, θυσια, ομιλια, κλιμα, κομμα, κρατικο, λαθη, λευκωμα, λύση, μαΐου, ματια, μητρα, νεα γενια, προβληματα, πρωταγωνιστες, συγνωμη, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σιωπη, σκεψεις, σπιτια, σχεδια, σχεδιο, σχεδιο αναν, σχηματα, σολωμου, ταυτοτητα, τιμη, τμημα, φωνη, φορα, χαμογελο, χρονος, ασφαλεια, δικαιωματα, εφαρμογη, ειδη, ειλικρινεις, εθνικο, φιλοι, ηρωας, οργη, ποιητης, πληγες, σημαια, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα