Πάνω από 1.000 το χρόνο σκοτώνονται εν ώρα εργασίας

Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι το χρόνο διεθνώς χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, αν και στην Κύπρο το 2015 δεν σημειώθηκαν πάνω από 5 περιπτώσεις.

Αυτό δήλωσε στην εκδήλωση «Άναμμα Λαμπάδας», για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως, ο οποίος σημείωσε πως οι άσχημες

συνθήκες εργασίας προκαλούν καθημερινώς θανατηφόρες επαγγελματικές ασθένειες, για 6.300 εργαζομένους.

Όπως ανέφερε, “906.000 εργαζόμενοι υποφέρουν καθημερινά εξαιτίας ατυχημάτων στην εργασία”, για να προσθέσει ότι “σε αυτό το κοκτέιλ θανάτου προστίθενται οι ασθένειες της εποχής, που οφείλονται στο στρες και τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, οι οποίοι έπαψαν πλέον να είναι αναδυόμενοι, αλλά πραγματικότητα και πολύ πιθανόν να μην καταμετρούνται”.

“Τα στοιχεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας συγκλονίζουν, ωστόσο είναι πραγματικά. Τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία έχουν πολυδιάστατη διάταξη και καλύπτουν ίσως το πιο ευρύ φάσμα που σχετίζεται με την απασχόληση. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που η ΣΕΚ έχει θέσει τα ζητήματα αυτά πολύ ψηλά στην ατζέντα της και, ακολουθώντας την αρχή της ITUC για ενεργές συντεχνίες και ενδυνάμωση της νομοθεσίας, συμμετέχει ενεργά στον κοινωνικό διάλογο και υποστηρίζει σθεναρά όλους τους εργαζόμενους”, είπε ο κ. Μωυσέως.

Επίσης, είπε ότι “θεμελιώδης αρχή της ΣΕΚ είναι ότι η προστασία και η πρόληψη ισοδυναμεί με την καλύτερη επένδυση και δεν θα πρέπει οι εργοδότες να επικαλούνται το κόστος όταν προκύπτουν νέες εισηγήσεις για προστασία των εργαζομένων”, σημειώνοντας πως “δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα πιο ουσιώδες από την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και μέσα από αυτό το πρίσμα θα πρέπει όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να προσεγγίζουν τα θέματα αυτά”.

Ανέφερε ακόμα πως η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων καλεί την ΕΕ να εκσυγχρονίσει τη σχετική οδηγία και να υιοθετήσει δεσμευτικά όρια, για 50 από τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, για να σημειώσει ότι “η οδηγία αυτή αναμένεται ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για όλους τους εργαζόμενους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και κυρίως αναμένεται ότι θα σώσει ζωές”.

Σε χαιρετισμό της, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως “ο μεταβαλλόμενος κόσμος της εργασίας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέτει ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις στους εργαζόμενους”, προσθέτοντας πως “οι αλλαγές έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση ψυχοκοινωνικών κινδύνων”.

“Η ύπαρξη των κινδύνων αυτών”, είπε, “σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών πόρων ή υποστήριξης, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση εργασιακού άγχους, το οποίο επιδρά αρνητικά τόσο στις εργασιακές επιδόσεις των εργαζομένων όσο και στην προσωπική τους ζωή και μπορεί να προκαλέσει υποβάθμιση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας”.

Επιπλέον, είπε πως “η διαχείριση του εργασιακού άγχους, εκτός από ηθική υποχρέωση και καλή επένδυση για τους εργοδότες, αποτελεί και νομική επιταγή, βάσει της οποίας ο εργοδότης υποχρεούται να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας”, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει την ευθύνη να κατοχυρώσει την πρόληψη με την εφαρμογή κατάλληλης νομοθεσίας και με την επίβλεψη της εφαρμογή της.

“Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που έχει εγκαθιδρυθεί διαχρονικά στην Κύπρο συνεχίζει να εμπλουτίζεται και να εκσυγχρονίζεται και ως φορέας διαμόρφωσης και εφαρμογή της σχετικής κρατικής πολιτικής. Μέσω της τριμερούς συνεργασίας, που αποτελεί πλέον παράδοση στον τόπο μας, επιτεύχθηκε η μείωση του δείκτη συχνότητας εργατικών ατυχημάτων κατά ποσοστό 23,2% κατά τα τελευταία 5 χρόνια”, είπε.

Επιπρόσθετα, είπε πως “οι εργοδότες έχουν νομική υποχρέωση να διασφαλίζουν την αποτελεσματική αξιολόγηση και τον έλεγχο των κινδύνων στον χώρο εργασίας, όμως και η συμμετοχή των εργαζομένων είναι εξίσου αναγκαία”, συμπληρώνοντας ότι “οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους έχουν την καλύτερη αντίληψη των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν στον χώρο εργασίας τους και η συμμετοχή τους διασφαλίζει ότι τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή είναι κατάλληλα και αποτελεσματικά”.

Κατάληξε λέγοντας ότι “οι προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας θα πρέπει να ενταθούν, ώστε η εργασία να καταστεί ασφαλής και αξιοπρεπής για όλους, όπως επιβάλλεται από τα πρότυπα μιας σύγχρονης και υγιούς κοινωνίας”.

Ακολούθως, στη μνήμη των θυμάτων, αλλά και στη μνήμη του άγνωστου αριθμού των θυμάτων των επαγγελματικών ασθενειών, οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση άναψαν συμβολικά τη λαμπάδα, με την ελπίδα η μικρή φλόγα της να αποτελέσει φάρο ελπίδας και σύμβολο τιμής για όλους αυτούς που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους στο μεροκάματο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα