Πάνω από 57 εκ. ευρώ για την εξάλειψη των επιπτώσεων της πανδημίας στην Κύπρο

Από την αρχή της ιστορικής πορείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει ότι η καλύτερη απάντηση σε περιόδους κρίσης είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων με αλληλεγγύη, ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Το «Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί», αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουν τα κράτη μέλη από την παρούσα δοκιμασία και πάνω στο οποίο θα πρέπει να βασιστεί το αύριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα αύριο που θα χτιστεί πάνω στην όσο πιο γρήγορη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο ως ένα υγειονομική κρίση, αλλά κι ως μία κρίση

με πολύπλευρες προεκτάσεις (π.χ. οικονομικές, κοινωνικές, κ.α.). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει ένα πλήθος εργαλείων κι έχει ανακατανείμει τεράστια κεφάλαια με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της.  Όλα αυτά είναι δυνατά και χάρη στην έκτακτη ευελιξία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (CRII) και της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού+ (CRII+), που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής για τη στήριξη των πλέον εκτεθειμένων τομέων λόγω της πανδημίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγορές εργασίας.

Όσον αφορά την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση των δύο επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΠ), γεγονός που θα αποδεσμεύσει περισσότερα από 57 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία και το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Σε μία πρώτη φάση, μεγάλη σημασίας ήταν, και παραμένει ως ένα βαθμό, το ζήτημα της ύπαρξης όλου εκείνου του εξοπλισμού που χρειάζεται ο τομέας της υγείας με σκοπό ν’ανταποκριθεί στο βάρος που προκύπτει από την πανδημία με τα συνεχή περιστατικά κορωνοϊού που χρειάζονται νοσηλεία, μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας. Έτσι, για την Κύπρο, 21 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ανακατανέμεται να έχουν αξιοποιηθεί για τη στήριξη του τομέα της υγείας με κατάλληλο εξοπλισμό (μάσκες, στολές, αναλώσιμα) και προσωπικό

Από την άλλη πλευρά, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας αποτελεί ένα βασικό πυλώνα ο οποίος εξασφαλίζει όχι μόνο το σήμερα, αλλά κυρίως μπορεί να δώσει την ώθηση για μία γρήγορη ανάπτυξη όταν ο κόσμος επιστρέψει στην κανονικότητα. Ειδικά σε χώρες όπως η Κύπρος όπου ένα ποσοστό του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες φιλοξενίας και, λόγω της πανδημίας τα έσοδα που προέρχονται από αυτό τον τομέα της οικονομικής δραστηριότητας έχουν εκμηδενιστεί, με άμεσο αντίκτυπο σε όλο το φάσμα της οικονομίας, η στήριξη επιχειρήσεων κι εργαζομένων αποτελεί κομβικής σημασίας. Έτσι, το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), ενισχύεται με 36 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εργασίας μικρής διάρκειας για περισσότερους από 68.800 εργαζόμενους στην Κύπρο.  

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα σχολίασε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλα τα κράτη μέλη, για να διασφαλίσει την ταχεία έγκριση των έκτακτων μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της έξαρσης του ιού. Χαιρετίζω, λοιπόν, το αίτημα της Κύπρου, που είναι σύμφωνο με την προσέγγιση αυτή, και ενθαρρύνω άλλες ευρωπαϊκές χώρες και περιφέρειες να συνεχίσουν να επωφελούνται από την ευελιξία της Πολιτικής Συνοχής στο πλαίσιο της αντίδρασής τους στις υγειονομικές, κοινωνικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις».

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε ταχέως στην έξαρση του κορωνοϊού, κινητοποιώντας όλους τους πόρους που έχει στη διάθεσή της. Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, παρέχουμε μέγιστη ευελιξία στη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων από τα κράτη μέλη. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Κύπρος χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα, για να στηρίξει σχεδόν 70.000 εργαζομένους και τους πλέον εκτεθειμένους τομείς της οικονομίας, διασώζοντας θέσεις εργασίας και μέσα βιοπορισμού».

Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτέλεσε κι αποτελεί μία ακόμα πολύ σημαντικές και πολύπλοκη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Βάζοντας πάντα μπροστά το καλό των πολιτών και με την απαιτούμενη ευελιξία, υγειονομικά συστήματα και οικονομίες στηρίχτηκαν και συνεχίζουν να στηρίζονται. Ο ρόλος της Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα της Πολιτικής Συνοχής αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε αυτή την προσπάθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα