Πάνω απο 57.000 άτομα εγκαταλείπουν το Μπαλί λόγω ηφαίστειου

Οχήματα φορτωμένα με τρόφιμα, μάσκες και κουβέρτες έχουν σταλεί στο Μπαλί για να βοηθήσουν πάνω από 57.000 άτομα που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο τουριστικό αυτό νησί, φοβούμενοι ότι το αυξανόμενο μάγμα και οι δονήσεις σημαίνουν μια επικείμενη έκρηξη του ηφαιστείου.

Το Όρος Αγκούνγκ, που βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα από το τουριστικό θέρετρο Κούτα, σιγοβροντά από τον Αύγουστο, απειλώντας με έκρηξη

για πρώτη φορά από το 1963.

«Οι πιθανότητες να γίνει μια έκρηξη είναι μεγάλες. Αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα συμβεί», δήλωσε ο Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Οι συχνότερες δονήσεις δείχνουν ότι το μάγμα εξακολουθεί να κινείται προς την επιφάνεια, με το βουνό να έχει μπει σε «κρίσιμη φάση», είπε ο Νουγκρόχο.

Το Κέντρο Ηφαιστειολογίας και Αντιμετώπισης Γεωλογικών Κινδύνων της Ινδονησίας δήλωσε ότι υπήρξε αύξηση των ηφαιστειακών δονήσεων, με 564 να έχουν καταγραφεί τη Δευτέρα.

Οι άνθρωποι από την εκκενωθείσα περιοχή μεταφέρθηκαν σε προσωρινά καταλύματα ή σε οικίες συγγενών τους. Επίσης, μεταφέρθηκαν αλλού γύρω στις 2.000 αγελάδες που βρίσκονταν στους πρόποδες του ηφαιστείου.

Οι κάτοικοι του Μπαλί, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και η κυβέρνηση άρχισαν να οργανώνουν βοήθεια.

Οχήματα φορτωμένα με ζυμαρικά, νερό και κουβέρτες έχουν σταλεί στα κέντρα εκκένωσης, ενώ οι κάτοικοι σε όλο το νησί συλλέγουν δωρεές για τους πληγέντες.

Το πρόγραμμα «αδελφό χωριό» στο Μπαλί και η παράδοση για κοινοτική βοήθεια, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από την εκκένωση βρήκαν καταφύγιο εκτός της επικίνδυνης ζώνης.

Γύρω στις 62.000 άνθρωποι ζούσαν στην επικίνδυνη ζώνη πριν τις εκκενώσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης κρίσεων.

Η εθνική υπηρεσία καταστροφών της Ινδονησίας έχει ήδη στείλει 640.000 μάσκες, 12.500 στρώματα, 8.400 κουβέρτες, και 50 αντίσκηνα, και διαθέτει προϋπολογισμό γύρω στις 63.000 ευρώ για παροχή βοήθειας.

Η κεντρική κυβέρνηση διαθέτει ταμείο ανακούφισης 127 εκατομμυρίων ευρώ για το ενδεχόμενο έκρηξης του ηφαιστείου.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την ψηλότερη βαθμίδα συναγερμού την Παρασκευή, λόγω της αυξανόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας, και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει τουλάχιστον εννέα χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα.

Εκδρομές πεζοπορίας στο βουνό έχουν ακυρωθεί από τους διοργανωτές. Οι Αρχές διαβεβαιώνουν, ωστόσο, τους τουρίστες ότι το νησί είναι ασφαλές.

Το αεροδρόμιο του Μπαλί στην πρωτεύουσα Ντενπασάρ, από όπου περνούν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, δεν έχει επηρεαστεί, αλλά κάποιες χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες.

Το Όρος Αγκούνγκ είναι ένα από τα 120 και πλέον ενεργά ηφαίστεια σε όλη την Ινδονησία.

Η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν το 1963. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν σχεδόν 1.600 άτομα και η τέφρα έφθασε μέχρι την πρωτεύουσα Τζακάρτα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα