Πανσέληνος Αυγούστου 2023:Τι ώρα θα δούμε την μία από τις δύο υπερπανσελήνους

Ο φετινός Αύγουστος θα είναι πολύ ιδιαίτερος και θα έχει ιστορική σημασία μιας και κατά τη διάρκειά του θα έχει δύο υπερπανσελήνους (Super Moon). Αυτό το φαινόμενο θεωρείται ως ένα από τα πιο σπάνια καθώς την επόμενη φορά που θα συμβεί θα τον Ιανουάριο του 2037, δηλαδή σε 14 χρόνια από σήμερα. 

Τι είναι όμως μια υπερπανσέληνος και πώς διαφέρει από την απλή πανσέληνο; Το φαινόμενο αυτό προκαλεί το φεγγάρι να φαίνεται στον νυχτερινό ουρανό μεγαλύτερο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ότι συνήθως. Επίσης, ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς

του, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, σε αντίθεση με τη Σελήνη που βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. 

Φτάνει τόσο κοντά στο δικό μας μάτι η Πανσέληνος που μπορεί να τη συγκρίνουμε με το μάτι με άλλα αντικείμενα στο ορίζοντα. Για αυτό και ο εγκέφαλός μας ως παρατηρητές το βλέπει σαν ψευδαίσθηση ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθός της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα. 

Τι ώρα θα δούμε την πρώτη υπερπανσέληνο του Αυγούστου; 

Η πρώτη από τις δύο θα γίνει απόψε Τρίτη 1 Αυγούστου και για να τη δείτε θα πρέπει να στρέψετε το βλέμμα σας στον ουρανό λίγο μετά της 9:00 μμ.

Η συγκεκριμένη υπερπανσέληνος ονομάζεται και ως "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου" (ή αλλιώς Sturgeon Moon), μια ονομασία που προέρχεται από ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το εν λόγω ψάρι.

Οι οξυρρυγχίδες ή μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που περιλαμβάνει κυρίως τους οξύρρυγχους, τους ούσους, τους σκαφίρρυγχους καθώς και τους ψευδοσκαφίρρυγχους που υπολογίζονται συνολικά σε 25 είδη. Από τη σύγχρονη ταξινόμηση προκύπτει ότι οι δύο πρώτοι και οι επόμενοι δύο αποτελούν επιμέρους υπο-οικογένειες, των οξυρρυγχίνων και των σκαφιρρυγχίνων αντί για το νέο.

Πρόκειται για οικογένεια ψαριών από τα μεγαλύτερα του γλυκού νερού (1-2 μέτρα), φθάνοντας και τα 900 κιλά, ψάρια ανάδρομα, ωοτόκα, ιδιαίτερα μακρόβια, καλούμενα και «ψάρια μαθουσάλες», χαρακτηριζόμενα έτσι πρωτόγονα ψάρια που όμως δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό της επιβίωσης.

Πότε είναι η 2η υπερπανσέληνος του φετινού Αυγούστου; 

Στο τέλος του Μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου θα ακολουθήσει και η δεύτερη υπερπανσέληνος του μήνα με την ονομασία "Μπλε Πανσέληνος" (Blue Moon). 

Πρόκειται για φαινόμενο αρκετά σπάνιο, καθώς για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2.86 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.

Να θυμίσουμε ότι και μέσα στον Ιούλιο είδαμε μια πανέμορφη υπερπανσέληνο που ονομάστηκε "Πανσέληνος του Ελαφιού". 

Πηγή: Unboxholics.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα