Παπαδάκης: Έτοιμα τα Κράτη Μέλη για ενδεχόμενη νέα πανδημία

Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη νέα πανδημία, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Παραδέχεται ότι υπήρξε καθυστέρηση στην αντίδραση της ΕΕ και σημειώνει πως θα έπρεπε από τη στιγμή που η πανδημία βρισκόταν σε εξέλιξη στην Kίνα, η Ευρώπη να αντιδράσει πολύ πιο νωρίς. Ευθύνη όμως, λέει, έχουν και τα κράτη μέλη που δεν

ακολουθούν κανονισμούς κεντρικά από την ΕΕ, όμως αυτό το παράδειγμα καταδεικνύει ότι πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός, μια καλύτερη προετοιμασία ούτως ώστε να είναι η ήπειρος μας πλέον έτοιμη σε ενδεχομένη νέα πανδημία.

«Δεν υπήρξε απουσία αλληλεγγύης. Αυτό οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στα ‘fake news’ τα οποία κυκλοφορήσαν ευρέως. Υπήρξε αλληλεγγύη, στάλθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τη μια χώρα στην άλλη και υπήρξε στήριξη. Βεβαίως, θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν πολύ καλύτερα και αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι με τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί, όπως με την αγορά κοινού ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού για όλες τις χώρες της ΕΕ, θα μπορούν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν μια νέα πανδημία», λέει στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Παπαδάκης θεωρεί ότι στην Κύπρο το σύστημα υγείας άντεξε και αυτό αποδεικνύει πως απέναντι σε όποια νεοφιλελεύθερα αφηγήματα, τα συστήματα υγείας θα πρέπει να είναι στο κράτος και το κράτος είναι αυτό που θα πρέπει να έχει τον έλεγχο τους, χωρίς να είναι σε αντιπαράθεση με τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν. Έχει αποδειχτεί ότι χώρες, εκεί που τα κρατικά συστήματα υγείας ήταν αδύνατα, υπήρξαν προβλήματα. Άρα η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας πρέπει να έχει ένα μέτρο και ένα όριο. Tα συστήματα υγείας πρέπει να είναι κρατικά και να είναι ισχυρά, ώστε να μπορούν σε τέτοιους είδους κρίσεις να αντιδράσουν και να λειτουργήσουν κάτω από την εποπτεία του κράτους με τον δέοντα τρόπο και νομίζω ότι η Κύπρος λειτούργησε σε ένα αρκετά καλό βαθμό, με τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν», αναφέρει.

Σε σχέση με την άποψη ότι σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα πρέπει πρόσβαση να έχουν όλοι και να είναι δημόσιο αγαθό, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη δεκάδες πειράματα σε όλο τον κόσμο και η ΕΕ χρηματοδοτεί με πολύ μεγάλα ποσά διάφορα ιδρύματα για την εξεύρεση του εμβολίου κατά του COVID-19. Ωστόσο, επεσήμανε, υπάρχει άλλη μια εκτίμηση ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην κυκλοφορία του εμβολίου.

«Θα πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση έτοιμοι μήπως υπάρξει και ένα δεύτερο κύμα, να σταματήσουμε να χαλαρώνουμε, να είμαστε σε εγρήγορση ούτως ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάμε σε ένα νέο lockdown. Δεν το σηκώνει η οικονομία της Κύπρου, δεν το σηκώνει η οικονομία καμίας άλλης χώρας στον κόσμο», αναφέρει.

Προσθέτει ότι έχουν πληγεί όλες οι οικονομίες του κόσμου χωρίς καμία εξαίρεση και τα αποτελέσματα είναι πολύ τραγικά, με αποκορύφωμα την αύξηση της ανεργίας.

«Στις HΠA, μιλούν ήδη για 40 εκατομμύρια ανέργους. Άρα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν και ας αφήσουμε κάποιες κακές συνήθειες του παρελθόντος στο περιθώριο και ας προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα μέχρι να είμαστε βέβαιοι για την κυκλοφορία του νέου εμβολίου», τονίζει.

Αναφέρει επίσης πως υπάρχουν ελλείψεις στο εμβόλιο για την γρίπη A, αλλά αυτό που αναμένεται ότι θα γίνει είναι πως θα καλυφθούν τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες με το εμβόλιο.

Σε ερώτηση για το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και τα κονδύλια που θα διατεθούν, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι αναμένονταν πολύ περισσότερα από την ΕΕ και μια πιο γενναία αντίδραση.

«Όμως μετά από την συζήτηση που έγινε, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Έχουν διατεθεί κονδύλια στα κράτη-μέλη. Βεβαίως, αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών , όπου αναμένουμε ότι θα υπάρχει η τελική κατάληξη. Κάποιοι έκαναν λόγο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα χρειαστεί 1,5 τρις. Σήμερα, αναφέρουν ότι τα μισά λεφτά θα είναι ικανοποιητικά και φαίνεται ότι κάπου εκεί θα είναι η κατάληξη», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, αυτό το οποίο θα πρέπει να στηριχθεί είναι η ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να νιώθουν τα κράτη-μέλη ότι κρέμεται στο κεφάλι τους η δαμόκλειος σπάθη ενός νέου μνημονίου.

«Και αναφερόμαστε ειδικά για τις χώρες του Νότου οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος και οι οποίες πέρασαν από μνημόνιο. Άρα οι Βόρειοι εταίροι μας, θα πρέπει να δείξουν στην πράξη ότι υπάρχει κοινοτική αλληλεγγύη και ότι σε αυτή την περίπτωση, μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που περνούμε», αναφέρει στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Παπαδάκης συμφωνεί πως η υγειονομική κρίση έχει μετεξελιχθεί σε οικονομική κρίση και από οικονομική σε τεράστια κοινωνική κρίση, με περιθωριοποίηση των ευάλωτων ομάδων, των απόρων, με αύξηση κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας.

«Όλα αυτά τα φαινόμενα, προσπαθεί η ΕΕ να τα αντιμετωπίσει με έμπρακτα μέτρα δίνοντας τις ανάλογες κατευθύνσεις προς τα κράτη μέλη. Βεβαίως εδώ, πρέπει να υπάρξει ένας κοινωνικός συναγερμός, κοινωνική αλληλεγγύη, ώστε ο καθένας που έχει ανάγκη, να στηριχθεί, πέραν των ευρύτερων πολιτικών και προγραμμάτων στήριξης όλων αυτών των ευπαθών ομάδων τις οποίες δεν πρέπει να απωλέσουμε οριστικά και να μπουν στο κοινωνικό περιθώριο. Είναι η ώρα να επιδείξουμε και ως Ευρώπη αλλά και ως πολίτες τα κοινωνικά μας αντανακλαστικά», αναφέρει.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων για σύνδεση της πανδημίας με την συμπεριφορά μας έναντι στο περιβάλλον, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής λέει ότι για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο ότι οι  πανδημίες αυτές έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό ελέω της καταστροφής του περιβάλλοντος.

«Έχουν ακουστεί πολλά όπως για παράδειγμα ότι ξεκίνησε με την κατανάλωση των νυχτερίδων. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι με την αποψίλωσή των δασών, ο άνθρωπος προχωρά και φτάνει σε επαφή με ζώα τα οποία για εκατομμύρια χρόνια ζούσαν στον δικό τους κόσμο, στη δικιά τους την απομόνωση. Αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι πολύ εύκολα μπορεί να εξελιχθεί η επαφή αυτή χωρίς να έχει τα κατάλληλα αντισώματα ο ανθρώπινος οργανισμός, να μεταφερθεί και να εξελιχθεί σε ένα ιό, ο οποίος θα μεταδοθεί στον άνθρωπο με πολύ εύκολο τρόπο», αναφέρει.

Εκφράζει την ελπίδα να έχουμε αντιληφθεί ότι πρέπει να βάλουμε φρένο στην αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων και ότι θα πρέπει πραγματικά να προστατέψουμε το περιβάλλον.

«Αυτό όμως δεν φτάνει μόνο με το να περάσουμε στην ηλεκτροκίνηση, την ηλεκτροκίνητη ενέργεια των αυτοκινήτων, το οποίο σίγουρα είναι ένα θετικό μέτρο που πρέπει να το δούμε και στην Κύπρο μιας και είμαστε ήδη αργοπορημένοι ως προς αυτό. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχουν σταθμοί όπου μπορεί κάποιος να εφοδιαστεί με καύσιμα, είτε με την ανακύκλωση των προϊόντων τα οποία συνηθίσαμε για χρόνια να τα πετάμε στις χωματερές. Πρέπει να αλλάξει η καθημερινή μας στάση ζωής αν θέλουμε πραγματικά να προστατέψουμε το περιβάλλον, το οποίο δεν ανήκει σε εμάς, ανήκει στις επερχόμενες γενιές και ας φροντίσουμε να τους το παραδώσουμε όπως πρέπει», αναφέρει.

Ο κ. Παπαδάκης υπενθυμίζει ότι η ΕΕ έχει θέσει στον ορίζοντα της, τη μείωση των ρύπων από τα καύσιμα των αεροπλάνων και αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρείες σε χρήση καθαρής ενέργειας, αναγκάζει τις χώρες να ακολουθήσουν έναν δρόμο με στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος επιβαρύνει το περιβάλλον.

«H ΕΕ έχει δεκάδες έμπρακτες πολιτικές, τις οποίες εξωθεί τα κράτη μέλη να τις ακολουθήσουν. To πρόβλημα είμαστε εμείς ως Κύπρος. Είμαστε η τελευταία χώρα στην ΕΕ σε σχέση με την περιβαλλοντική μας συμμόρφωση. Είναι απαράδεκτο μια χώρα η οποία επαίρεται ότι έχει υψηλό ποσοστό σπουδασμένων ανθρώπων, να βρίσκεται σε αυτή τη θέση και να βλέπουμε κάποια φαινόμενα τα οποία μας προσβάλουν καθημερινά από τις γειτονιές μας μέχρι τους κύριους δρόμους, μέχρι τις αρτηρίες που συνδέουν τις πόλεις τη μια από την άλλη», αναφέρει.

Διαβάστε επίσης 

Από 1η Αυγούστου στην Κατηγορία Β’ η Βρετανία υπό όρους

ΓΡΑΦΙΚΑ: Με ιστορικό ταξιδιού το 77% των κρουσμάτων τις τελευταίες 2 εβδομάδες

Keywords
Τυχαία Θέματα