Παπαδόπουλος:Η έκθεση ΓΓ «κλειδώνει»υποχωρήσεις Αναστασιάδη

Τη θέση ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το Κυπριακό «κλειδώνει» τις επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη και Χριστόφια, εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει δημοσίως τη θέση του σε σχέση με αυτή την έκθεση και να προχωρήσει σε διαβήματα προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε να μην υιοθετηθεί ή καλωσοριστεί, συνολικά, αποσπασματικά ή με οποιοδήποτε άλλο

τρόπο, από το Συμβούλιο.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση μιλούσε το βράδυ της Πέμπτης σε πολιτική συγκέντρωση στον Κόρνο και αναφερόμενος στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, σημείωσε ότι «πρόκειται για τη χειρότερη έκθεση στην ιστορία του Κυπριακού, αφού το περιεχόμενό της έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου όσο και με τις διαχρονικές θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΓΓ «’κλειδώνει’, χωρίς κανένα όρο ή προϋπόθεση, τις επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη και Χριστόφια των τελευταίων χρόνων». Διαψεύδει, είπε, «τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού οι υποχωρήσεις στο Κραν Μοντανά θεωρούνται ως κεκτημένο της διαδικασίας». Την ίδια ώρα ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η έκθεση δεν επιρρίπτει καμία απολύτως ευθύνη στην Τουρκία, δεν αναφέρει οποιαδήποτε υποχώρηση της Τουρκίας και εισάγει ως στόχο την ενδιάμεση «στρατηγική συμφωνία», αντί της «συμφωνίας για συνολική διευθέτηση», που ήταν διαχρονικά η θέση της πλευράς μας.

Πρόσθεσε ότι «καθιερώνει την Πενταμερή Διάσκεψη, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία,, ως το πεδίο διαπραγμάτευσης όλων των ζητημάτων, θέτει τα θεμέλια ενός νέου συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων με εσαεί ρόλο στην Τουρκία» και «αφήνει ανοικτή την αποδοχή απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας, σε σχέση με μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και το πρωτογενές Δίκαιο».

Κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη «να ξεκαθαρίσει δημοσίως τη θέση του σε σχέση με αυτή την έκθεση, η οποία σε πολλά σημεία καταρρίπτει τους δικούς του ισχυρισμούς». Τον κάλεσε «παράλληλα να προχωρήσει σε διαβήματα προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε αυτή η Έκθεση να μην υιοθετηθεί ή καλωσοριστεί, συνολικά, αποσπασματικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να μην επιτραπεί να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει ‘παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών’ για τη λύση του Κυπριακού».


Εξάλλου σε αναφορά του στον τομέα της υγείας ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε ότι η άμεση αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των όλων ασθενών θα αποτελεί βασική προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης του.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «τα προβλήματα στο τομέα της δημόσιας υγείας δεν λύνονται με αναρτήσεις του Υπουργού Υγείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Λύνονται, είπε, «με σχεδιασμένη και συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης υπαρκτών αναγκών, στήριξης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και δημιουργίας σύγχρονων υποδομών».

«Η υγεία των πολιτών, οφείλει να είναι πρώτη προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όπως θα διαπιστώσετε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες από τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, είναι πρώτιστη προτεραιότητα των δυνάμεων της Αλλαγής και της κυβέρνησης, που με την εμπιστοσύνη του λαού, θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές».

Δυστυχώς, σημείωσε ο ίδιος, «δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό βήμα για την αυτονόμηση και αναδιάρθρωση του νοσοκομείου και ευρύτερα του τομέα της υγείας», προσθέτοντας ότι «τα νομοσχέδια, και τα μεγάλα λόγια δεν είναι αρκετά για να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς».

«Αυτό που χρειάζεται είναι ένας σωστός σχεδιασμός, πράξεις και ενέργειες και ένα όραμα για τον ευρύτερο τομέα της υγείας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό ακριβώς το λόγο μία από τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος διακυβέρνησής μου θα είναι η άμεση αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των όλων ασθενών». Αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την εφαρμογή των αρχών της ηλεκτρονικής υγείας και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης του ιατρικού προσωπικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα