Παππάς: Αποκλείεται να αιτηθεί παράταση μνημονίου η Ελλάδα

«Η κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αποκλείεται να αιτηθεί παράταση του μνημονίου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ "Στο Κόκκινο".

Αναφερόμενος στη γραμμή Σόιμπλε και τη στάση των εταίρων σημείωσε: «Οι δηλώσεις Σόιμπλε δείχνουν πως το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό, διότι πρέπει να πει στη γερμανική κοινή γνώμη

ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε, να τους πείσει με τέτοιες δηλώσεις που πολλές φορές υπερβαίνουν τα διπλωματικά εσκαμμένα. Χωρίς μεγάλη επιτυχία, προσπαθεί να αποδώσει το βάρος της μεγάλης ευθύνης που και ο ίδιος έχει».

Αυτό που στεναχωρεί, πρόσθεσε ο κ. Παππάς, «είναι πως φωνές εντός Ελλάδας, πολιτικές και δημοσιογραφικές, καταπίνουν αμάσητη μία προπαγάνδα που αναπαράγει με ευκολία ότι η Ελλάδα πήγε εκεί χωρίς προτάσεις, η οποία μοναδικό στόχο έχει να σταματησει η συζήτηση οτι το πρόγραμμα της Ελλάδας απέτυχε. Για παράδειγμα, κανείς δεν μιλάει για το πλεόνασμα του 4,5% και η διαμορφούμενη συναίνεση είναι να μη μιλάνε γι' αυτό».Μιλώντας για τα βήματα που έχει καταφέρει έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε "επιτυχίες", καθώς η κυβέρνηση ρητά έχει δεσμευθεί για μη παράταση του μνημονίου αλλά και διπλωματικά έχει αναβαθμιστεί.«Υπάρχουν περιορισμοί που απορρέουν από τις συνθήκες της ΕΕ, αλλά και από τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Πρέπει π.χ., είτε υπήρχε η τρόικα, είτε όχι, να αυξήσουμε τα φορολογικά μας έσοδα, να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Η στρατηγική μας που υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει διπλό σεβασμό και στους κανόνες αλλά κυρίως στην λαϊκή κυριαρχία, η Ελλάδα πείθει, και με ένα ισχυρό μέτωπο εσωτερικά μπορεί να καταφέρει ακόμη περισσότερα. Αυτό που διαφαίνεται να έχει κερδηθεί είναι ότι θα μιλήσουμε για το διαχωρισμό μεταξύ δανειακής σύμβασης και μνημονίου, που είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής μας. Θα δει ο κόσμος τι θα νομοθετήσουμε τον επόμενο καιρό και το πως θα υπηρετήσει τη λαϊκή εντολή» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων, αν μπορούν να θεωρηθούν μονομερής ενέργεια, τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμά της να νομοθετεί για θέματα εσωτερικής αρμοδιότητας, υπάρχουν κάποια πράγματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κι αυτά δεν μπαίνουν στο τραπέζι. Υπάρχουν θέματα που άπτονται της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, της δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης και η εξαγγελία των νομοσχεδίων δίνει σάρκα και οστά σε αυτό που λέμε άλλο δανειακή σύμβαση κι άλλο μνημόνιο».Τέλος, σχετικά με την εκλογή του ΠτΔ, ανέφερε πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες προτείνουν ΠτΔ κατά το Σύνταγμα και υπογράμμισε: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει σκεπτικισμός στον κόσμο της αριστεράς, αλλά αυτή η επιλογή έρχεται να αποδείξει ότι η αριστερά μπορεί να διαμορφώνει ευρύτατες συναινέσεις, και να διαμορφώσει μια νέα λαϊκή ενότητα, απαραίτητο συστατικό της διαπραγμάτευσης. Αν δεν υπήρχε αυτή η καθαρή και ευρύτατη λαϊκή υποστήριξη στην στρατηγική της διαπραγμάτευσης, δεν θα ήταν σθεναρή και η στάση της πολιτικής μας ηγεσίας. Το θέμα του ΠτΔ κλείνει απόψε το βράδυ και στέλνει μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει και πολιτική σταθερότητα και ευρύτατες συναινέσεις στο εσωτερικό της γύρω από τις θέσεις που διατυπώνει η νέα κυβέρνηση».

Πηγή: AMΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα