Παραδοχή Τμ. Αλιείας για μικρά ψάρια-«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η απελευθέρωση χιλιάδων μικρών λαβρακιών από ιχθυοκαλλιέργεια μετά από ατύχημα σε μονάδα έφερε στην επιφάνεια το νομικό κενό για τους ψαράδες από την ακτή και το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος των ψαριών αφού τα χέρια του Τμήματος Αλιείας είναι δεμένα και δεν μπορούν να τους επιβάλουν οποιοδήποτε εξώδικο.

Το νομικό κενό ανάμεσα στους ψαράδες από την ακτή και σε όσους κατέχουν άδεια αλιείας (ψαροντούφεκο, ερασιτεχνική άδεια ψαρέματος και επαγγελματίες ψαράδες) σχολίασε στο «Μεσημέρι και Κάτι» ο ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας Γιάννος

Κυριάκου.

«Το πρόβλημα που έχει προκύψει ο κανονισμός για την προστασία των υδρόβιων οργανισμών στη Μεσόγειο είχε τροποποιηθεί το 2019 με ένα άλλο κανονισμό ευρωπαϊκό για τα τεχνικά μέτρα στη θάλασσα και το τι είχε γίνει ήταν ότι κατά λάθος, ουσιαστικά ήταν ένα λάθος του ευρωπαϊκού κανονισμού αφαιρέθηκε η πρόνοια η οποία απαγόρευε το να μπορείς να ψαρεύεις μικρά ψάρια κάτω του επιτρεπόμενου μεγέθους ανεξάρτητα αν είναι από την ακτή από την θάλασσα κτλ» σύμφωνα με τον Ανώτερο Λειτουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με λαβράκια γέμισαν ακτές-Κενό στη νομοθεσία «δένει τα χέρια» του Τμ. Αλιείας

Όσο αφορά όμως τους κατόχους άδειας αλιείας αυτοί υπόκεινται στον κανονισμό αυτό μέσω της εθνικής νομοθεσίας με τον Γιάννο Κυριάκου να αναφέρει πως «η εθνική νομοθεσία έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του κενού στο ότι στην εθνική νομοθεσία όσοι κατέχουν άδεια αλιείας πρέπει να εφαρμόσουν τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη άρα το μόνο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι αυτοί οι μικροί οργανισμοί αν αλιευθούν από ψαράδες από την ακτή δεν υπάρχει πρόνοια στη νομοθεσία που να μπορούμε να εφαρμόσουμε και να απαγορευθεί κατά κάποιο τρόπο να κατηγορηθεί αυτός που αλιεύει αυτά τα ψάρια»
Σύμφωνα με τον Ανώτερο Λειτουργό το Τμήμα λαμβάνει πάρα πολλά τηλεφωνήματα από ψαράδες που καταγγέλλουν αυτά τα φαινόμενα αλίευσης μικρών μεγεθών ψαριών με τους λειτουργούς να τους αναφέρουν πως δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν κάτι.

Το Τμήμα προχώρησε σε διαβήματα τόσο στον Γενικό Εισαγγελέα όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2020 ώστε να κλείσει το θέμα και να εξευρεθεί μία λύση. Το μόνο που μπορεί να κάνει μέχρι στιγμής το Τμήμα Αλιείας αφού δεν μπορεί να ελέγξει τους ερασιτέχνες ψαράδες από την ακτή είναι η ευαισθητοποίηση μέσω ενημέρωσης.

«Συχνά κάνουμε ενημέρωση και εκστρατείες ενημέρωσης προς τους πολίτες γενικά αλλά και για αυτούς που ψαρεύουν από την ακτή ενημερώνοντάς τους για τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη. Αυτά τα επιτρεπόμενα ελάχιστα μεγέθη υπάρχουν ουσιαστικά να προστατεύσουν τα νεαρά ψάρια για να μπορέσουν τουλάχιστον να κάνουν μία αναπαραγωγή πριν αλιευθούν και έτσι ευελπιστούμε ότι χρόνο με τον χρόνο θα υπάρχει ευαισθητοποίηση του κοινού θα υπάρχει συμμόρφωση» σχολίασε ο Γιάννος Κυριάκου.

Όσο αφορά τα ψάρια που απελευθερώθηκαν από μονάδα υδατοκαλλιέργειας οι απόψεις διίστανται σύμφωνα με τον Λειτουργό.

«Το θέμα αυτό είναι ένα θέμα το οποίο μας προβληματίζει εδώ και δεκαετίες ειδικά τώρα που έχει αναπτυχθεί η υδατοκαλλιέργεια σε βαθμό που  είναι συχνό φαινόμενο η φυγή ψαριών από μονάδες υδατοκαλλιέργειας. Η επιστημονική κοινότητα είναι λίγο διχασμένη στο τι πρέπει να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις διότι μιλάμε για οργανισμούς που δεν έπρεπε να είναι στο φυσικό περιβάλλον ούτως η άλλως μιλάμε για ψάρια τα οποία δεν έχουν μάθει να κυνηγούν από μόνα τους δηλαδή να προσπαθούν να βρουν την τροφή τους άρα τρέφονται ουσιαστικά στις μονάδες άρα το ποιο πιθανόν αυτά τα ψάρια όταν απελευθερωθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον τα περισσότερα δεν θα επιβιώσουν είτε θα αποτελέσουν τροφή άλλων ψαριών είτε θα αλιευθούν από τους ψαράδες» σύμφωνα με τον Γιάννο Κυριάκου.

Ο Λειτουργός παράθεσε όμως και την αντίθετη όψη του νομίσματος. «Υπάρχει όμως μελέτη η οποία έχει γίνει η οποία δείχνει ότι ορισμένα από αυτά τα ψάρια μπορούν να μεγαλώσουν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν και να έρθουν σε επαφή με τους άλλους πληθυσμούς» ‘όπως είπε.

«Να καθησυχάσουμε λίγο τον κόσμο ότι η αφαίρεση των ψαριών αυτών μπορεί να κάνει και καλό στο θαλάσσιο περιβάλλον δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι αφαιρώντας τα δημιουργεί πρόβλημα σίγουρα οι ερασιτέχνες ψαράδες αυτοί που ασχολούνται με το ψάρεμα θα ήθελαν να γίνεται κάποιος εμπλουτισμός αλλά γενικά ο εμπλουτισμός δεν είναι κάτι που εφαρμόζεται σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα και σε καμιά χώρα παγκοσμίως δηλαδή δεν γίνονται εμπλουτισμοί στη θάλασσα». 

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραδοχή Τμ, Αλιείας, #45Δεν, ΒΙΝΤΕΟ,paradochi tm, alieias, #45den, vinteo