Παράδοση λειψάνων στους συγγενείς του πληρώματος «Φαέθων»

Σε επίσημη τελετή στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Λευκωσία, στις 8.30 το πρωί παραδόθηκαν στους συγγενείς τους τα λείψανα των μελών του πληρώματος της ακταιωρού «Φαέθων», που σκοτώθηκαν, όταν το 1964, στον κόλπο του Ξερού, λίγο έξω από την Μόρφου, η τουρκική αεροπορία έπληξε το σκάφος με βόμβες ναπάλμ.

Προηγήθηκε τρισάγιο, το οποίο θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα εκπροσωπήσει στην τελετή ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας,

Δημήτρης Βίτσας.

Στην τελετή παρευρέθηκαν και συγγενείς των πεσόντων από την Ελλάδα.

Η ακταιωρός είχε πλήρωμα 23 μέλη. Την ζωή τους έχασαν τα επτά, έξι από την Ελλάδα και ένας Κύπριος εθελοντής, ο 'Αντης Φιλήτας από τη Μόρφου.

Σήμερα παραδόθηκαν τα λείψανα του σημαιοφόρου, Παναγιώτη Χρυσούλλη, των υποκελευστών, Σπυρίδωνα Αγάθου και Νικόλαου Πανάγου και των ναυτών, Παναγιώτη Θεοδωράτου και Νικόλαου Καπαλούκα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάϊο είχαν παραδοθεί τα λείψανα του ναύτη, Νικόλαου Νιάφα.

Στις 12.00 θα αποδοθούν οι δέουσες τιμές στο παλαιό αεροδρόμιο της Λάρνακας και τα λείψανα των πέντε πεσόντων

θα μεταφερθούν εντός της ημέρας στην Ελλάδα, με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας C-27.

Επίσης σήμερα θα παραδοθούν τα λείψανα του έφεδρου ανθυπασπιστή, Βασίλειου Κουκουσούλη, που έπεσε μαχόμενος στον Παχύαμμο Τυλληρίας τον Αύγουστο 1964 και του συνταγματάρχη, Αθανάσιου Φωτόπουλου, που έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο 1974.

Με απόφαση των οικογενειών τους θα ταφούν στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις, στο θέμα των αγνοουμένων να συνεργαστούν στο ύψιστο επίπεδο ώστε να βρεθεί λύση στο ανθρωπιστικό ζήτημα, απηύθυνε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας της Ελλάδας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε πως το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, αποχαρακτηρίζει έγγραφα, ώστε να δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στους διεθνείς οργανισμούς και στην κυπριακή κυβέρνηση για να εντοπίζονται νέα οστά και να κλείσει ο κύκλος πόνου των προγόνων και απογόνων των αγνοουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα