Οι νέοι κανονισμοί προσλήψεων αστυνομικών στην Επ. Νομικών

Με στόχο να εγκριθούν οι νέοι κανονισμοί για την πρόσληψη αστυνομικών και ειδικών αστυνομικών από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θα συνεχίσει τη συζήτηση των νέων κανονισμών σε 15 ημέρες, αναμένοντας εντός αυτού του χρονικού διαστήματος τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας επί της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Στην έκθεσή της η Επίτροπος αποφαίνεται ότι τα ηλικιακά όρια που περιέχονται στους υφιστάμενους κανονισμούς περιέχουν άμεση απαγορευμένη διάκριση λόγω ηλικίας

και παραβαίνουν το άρθρο 39(1) του περί καταπολέμησης των φυλετικών και άλλων διακρίσεων νόμου.

Η Επίτροπος παρατηρεί επίσης ότι τα ηλικιακά όρια των 28 και των 40 ετών στους περί Αστυνομίας Γενικούς Κανονισμούς και το όριο των 35 ετών στους περί Ειδικών Αστυνομικών Κανονισμούς με βάση την οδηγία 2000/78/ΕΕ, της νομολογίας του ΔΕΕ και των διατάξεων του περί Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και Εργασία Νόμου, δε δικαιολογούνται για τον θεμιτό σκοπό της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Αστυνομίας, ως τα πλέον πρόσφορα και αναγκαία, και κατά συνέπεια εισάγουν απαγορευμένη διάκριση λόγων ηλικίας.

Στην έκθεση η Επίτροπος αναφέρει πως για να διασφαλίζεται ότι όσοι προσλαμβάνονται στην Αστυνομία θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καθηκόντων της θέσης εργασίας, είτε πρόκειται για θέση Αστυφύλακα είτε για θέση Ειδικού Αστυνομικού, υπάρχουν προσφορότεροι, καταλληλότεροι και περισσότερο αξιόπιστοι τρόποι, καθώς η φυσική σωματική κατάσταση κάθε υποψηφίου μπορεί να εξακριβώνεται με ιατρικές, αθλητικές και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις αντί να ισοπεδώνονται με μοναδικό κριτήριο την ηλικία.

Σημειώνει παράλληλα ότι τα ηλικιακά κριτήρια καθορίστηκαν με βάση και μόνο την αντίληψη ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι σε λιγότερο καλή φυσική και σωματική κατάσταση από τα άτομα μικρότερης ηλικίας, αντίληψη η οποία είναι ανακριβής καθότι δεν αντιστοιχεί σε τεκμηριωμένο κανόνα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ισχύει το αντίθετο.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών σε δήλωση μετά τη συζήτηση ανέφερε ότι οι κανονισμοί θέτουν νέες διαδικασίες προσλήψεων στην Αστυνομία, ξεπερνούν τις πεπερασμένες και απαρχαιωμένες διαδικασίες και θα συμβάλουν ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο αξιόμαχο και πιο εξειδικευμένο Αστυνομικό Σώμα.

Πρόσθεσε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να προωθηθούν οι κανονισμοί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το αργότερο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης των νέων θέσεων.


Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Ανδρέας Συμεού σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος διαφωνεί κάθετα με τις θέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως περί κατάργησης του ορίου ηλικίας.

Πρόσθεσε πως εφόσον υιοθετηθούν οι θέσεις της Επιτρόπου από τη Βουλή ένας άνθρωπος 58 ετών αφού περάσει τις εξετάσεις θα μπορεί να είναι αστυνομικός και παρατήρησε ότι το κράτος επενδύει σε έναν αστυνομικό τρία χρόνια στην Αστυνομική Ακαδημία και άλλα δύο χρόνια για κατάρτιση, που σημαίνει ότι μετά από πέντε χρόνια θα είναι έτοιμος να αφυπηρετήσει και ως εκ τούτου τα χρήματα που επένδυσε το κράτος θα είναι χαμένα.

Διερωτήθηκε εάν θέλουμε μια Αστυνομία γερασμένη, που στο τέλος θα καταλήξει αντί να προστατεύει τον πολίτη, ο πολίτης να προστατεύει την Αστυνομία.

Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, είπε, θεωρεί πως εφόσον το θέμα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, οι Βουλευτές θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη ότι η Αστυνομία είναι σώμα ασφαλείας, που έχει επιχειρησιακό ρόλο, τον οποίο πρέπει να περατώνει και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε άνω των 35 – 40 ετών να αναλαμβάνει επιχειρησιακά καθήκοντα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα